Spring inte ikapp bussen, var där i tid..

Vilken roll…

…har du i Familjen AB? En sammansättning av vuxna och barn och där alla är individer med både självklara roller och olika relationer.

I yrkeslivets AB har du en tydlig arbetsbeskrivning och det råder (förhoppningsvis) inga tveksamheter kring vad du ska åstadkomma. Du har självklart relationer även här, men de är av en annan karaktär och utgör kanske inte riktigt fundamentet i ditt liv.

”Engagerar vi oss i det vi själva tycker är kul?”

Så vem är du i Familjen AB, vad innebär det att du är mamma, eller pappa i just er familj? Vi hoppar över det rent praktiska och ser det utifrån ett relationsperspektiv. Inget barn kommer nödvändigtvis att komma ihåg vem av föräldrarna som körde flest tvättmaskiner men alla barn kommer ihåg hur deras relation var med sin mamma respektive pappa.

Är du pappan som är väldigt engagerad i sonens fotboll men inte riktigt hinner med att bygga ett liknande band med din dotter? Men det där med fotboll är ju så kul så ni kan väl dela upp er, ingen hinner väl med allt? Men då gör du det för din skull. Du tar bort möjligheten för din fru/sambo att känna sig delaktig och då också möjligheten för sonen att känna att hans mamma är engagerad.

Är du mamman som är helt ointresserad av sport och som gömmer dig bakom att du ändå inte förstår någonting för att inte hänga med på fotbollsträningen eller matchen? Tar du självmant på dig ett större lass av hushållsarbetet för att ”slippa” stå i snålblåsten vid fotbollsplanen? Det kan ju verka skönt om man inte är fotbollsintresserad och gärna undviker snålblåst men om du tänker ett steg längre så har du valt bort något som är viktigt för ditt barn och som givit dig möjligheten att visa att det som är viktigt för barnet också är det för dig.

Ditt barn är säkert väldigt lyckligt över det engagemang och den delaktighet din man/sambo visar men hade med all sannolikhet blivit väldigt glad om du också visade lite engagemang. Det är bara att titta i backspegeln för att bli påmind om hur gärna vi ville att våra föräldrar skulle komma och titta på oss oavsett om vi spelade fotboll, dansade eller vad vi nu gjorde.

Lite stereotypiskt med att det är sonen som spelar fotboll och mamman som är ointresserad av sport men ni förstår förhoppningsvis vad vi menar. Det är ju faktiskt så att ofta behöver mamman vara både mamma och pappa och vice versa.

(Vår grundare Charlotte låter hälsa att hon så sent som igår stod på fotbollsplanen i just snålblåst… Därtill fick hon sig en känga av sin dotter för att hon hade mobilen uppe och ”fusk-jobbade” under delar av träningen.) 

”Den outtalade förväntan”

Fritidsintressen och aktiviteterna för dagens barn ser lite annorlunda ut jämfört med vad de gjorde tidigare. Dels har dagens barn ofta fler intressen och aktiviter och dels har det blivit lite ”tuffare”. När man förr hade fotbollsträning en gång i veckan och match på helgen kan vi idag se lag med träningar flera gånger per vecka osv. Det är självklart då svårt att hinna vara engagerad till 100 % i barnens olika aktiviteter.

Men vänta lite… Vem sa 100%, vem bestämmer att vi måste vara 100% engagerade fysiskt och stå utmed linjen på varenda fotbollsträning? Kanske är det så att det finns en outtalad ”regel” att vi på det sättet visar att vi är bra föräldrar? På samma sätt som sociala medier bidragit till att bilden om den perfekta familjen fått odlas under många år. Vi gör det för att det förväntas av oss, en förväntan som inte kommer ifrån Familjen AB utan utifrån och ifrån något outtalat.

”Transport vs engagemang”

Det är inte så sällan som man hör människor uttrycka sig hur engagerade de varit i sina barns aktiviteter. Men om man läser mellan raderna så är det där engagemanget många gånger egentligen att man kört sina barn till och från t ex träningar och matcher. Visst det tar mycket tid och det har säkert pratats i bilen men det är inte helt rätt att jämföra det med engagemang.

Engagemang betyder en sak och det är att visa att det som är viktigt för ditt barn också är viktigt för dig. Du måste inte slå knut på dig själv för att uppnå det ”omöjliga” men det visade och upplevda engagemanget är viktigt, långt mycket viktigare än att det totala engagemanget.

”Det är nu man ska vara klok”

Ja, det är tufft att få ihop livspusslet och det är så många bitar som ska vara/läggas på plats. Varje vecka, dag ut och dag in. Det handlar inte om att det bara är fritidsintressen utan om helheten, hur du bygger relationen inom en familj varje dag. Ni kanske inte har några fotbollsträningar men era läxläsningar, eller vad det nu kan vara, är ett av era specifika tillfällen. Det kan se ut på så många olika vis. Inget som är förknippat med speciella tillfällen utan varje dag. En livslång relation som du inte kan skjuta upp att investera i och det vill du säkert inte heller, för att följa ett barns utveckling och hur en relation växer och förstärks är svårslaget.

”FOMO”

Det finns ett amerikanskt uttryck FOMO, Fair of missing out (Rädsla att missa något). Enkelt uttryckt kan man beskriva det som att människor i dagens samhälle är mycket mer oroliga när gäller att missa saker som t ex att genom att inte bli bjudna på en fest som andra i bekantskapskretsen blivit bjudna på och liknande. Lider vi av FOMO fast av ”fel” FOMO?

”Att springa ikapp bussen”

Det finns alltid de som är efterkloka eller de som av kulturella eller socioekonomiska skäl inte varit där, inte varit närvarande. Av olika anledningar inte prioriterat att bygga relationen med sina barn. Rollfördelningen i Familjen AB har kanske inneburit att den andra partnern ansvarat för barnen. Men vad händer då om Familjen AB brakar ihop och det är helt nya förutsättningar som gäller? Förutsättningar som definitivt kommer att vara utmanande och där man kommer att uppleva att man har så mycket att igen. Alla har väl sprungit ikapp en buss och när man helt slut kommit ikapp ångrat att man inte gick tidigare till bussen.

Om just det här med att Familjen AB brakar ihop och att den ena partnern måste springa ikapp bussen kommer du att kunna läsa i ett inlägg lite senare i veckan.

 

Oavsett om du sitter på bussen eller inte så är en separation/skilsmässa alltid förenad med många frågor. Frågor av både känslomässig som praktisk karaktär, vi på Endbright finns här och kan vara din hjälp. Precis så mycket eller så lite som just du känner att du behöver.