Snäll

Dessa tider…

…som handlar om familj, vänner och närvaro kan vara väl så behagliga och avslappnade. En tid för reflektion, omtanke och umgänge. Man samlas och är snälla mot varandra. Inte bara barnen inför tomten, men även oss vuxna sinsemellan.

Så, hur är man snäll? Vad är det att vara snäll, egentligen? Mot oss själva och mot vår omgivning. 

Är ”snäll” ett uttryck som kanske ofta blir feltolkat, eller missuppfattas som mjäkigt eller utan någon större kraft? 

Att vara snäll kommer med ett tämligen stort ansvarstagande och självinsikt. Precis som Stefan Einhorn skriver i sin bok, ”Konsten att vara snäll.”

”Att ge snällhet”

Jag förknippar ofta konceptet snäll med att ge. Och att ge är något av det största, finaste och bästa man kan göra. Och inte sällan det allra svåraste. Att sätta sig över en mängd andra känslor och uttryck till fördel för givandet. Lättare sagt än gjort. På ämnet; denna ledaren i Göteborgsposten av Ann Heberlein ger ytterligare insikt i ämnet. 

”När snäll slår fel”

Men när snäll slår fel då? När snäll blir manipulerad, utnyttjad och missbrukad? Förfärligt, obehagligt och med ödesdigra konsekvenser. Och närvarade i alltför många ohälsosamma relationer. Under julen är det många som kämpar. Men, det är kanske också just i denna tid, när övriga distraherande element sätts på minimum, som ohälsosamma mönster kommer fram och upp till ytan. Kika på detta TED talk för mer kring de tecken som skiljer hälsosamma från ohälsosamma kärleksrelationer. Ibland ser det så självklart ut i backspegeln, men gränserna kan vara hårfina och det är ibland inte enkelt att se tecknen. Och uppenbarligen djupt mänskligt att dras in i denna typ av mönster.

Fortsätt vara snälla mot varandra,

Charlotte