Slutet på kärnfamiljen

Så fick USA så äntligen en ny president och, inte minst, sin första kvinnliga vice president igår. Som den amerikanska medborgare jag är, har jag följt valet i detalj. 

Utöver att detta är starka personer ur sina karriärer; ämbeten och erfarenheter så är de båda bonusföräldrar. 

När livet händer och mycket ställs på sin spets såsom i ett uppbrott, kan det vara svårt att se ljuset lite längre fram. Man kan, under vissa stunder, i sin vildaste fantasi inte tänka att man kommer att bli lycklig igen. Det kan vara svårt att se skogen för alla träden. Och att se framför sig att man skulle ha en ny familj, sammansatt på endera vis, kan kännas om än bara orimligt. 

Kärnfamiljen som vi känner till den, i sin traditionella, historiska form finns inte längre. Nuclear Family ebbar ut, sakta men säkert, som koncept och som samhällsnorm (4% ökning skilsmässor i år i Sverige, just sayin’). I vissa sammanhang såsom i Disney filmerna och på Instagram kan vi fortfarande se skymtar av den glimrande, harmoniska tvåsamheten. Och, visst finns den (kanske inte så glimrande i sin vardag fullt såsom porträtteras) men denna, per samhället sedan medeltid påtvingade skrud av att lyckan bara kommer i tvåsamhetens ”mamma, pappa, barn” gäller inte längre. Istället, låt oss fokusera än mer på livets nya sammansättningar av individer. För just att individer, familjer och samhället, kan hitta nya normer, för nya familjekonstellationer. 

Och då menar jag inte bara genom lustiga tv-program (vi underhålls alla av dem, absolut. Vem känner inte igen sig i Bonusfamiljen på SVT?) ) med snarare merså att vi tänker till kring hur skola och vård exempelvis kan vidga sina vyer och vara behjälpliga i att lägga en ny grund, nya fundament, för vad en familj är idag och i framtiden.

Där finns fler glastak att ta sig igenom, för både män och kvinnor, när det gäller synen på familjebilden världen över.

Och slutligen… ändå lite härligt med gårdagens genomträngande av ytterligare ett glastak av en cool bonusmamma.

Ha en bra dag,

Charlotte

PS. Ni har efterfrågat mer om bonusfamiljer här på Endbright, och rest assured, mer skall komma!