Skilsmässans fördelar?

Finns det någon nytta med att skiljas?

”Det finns inget ont som inte för något gott med sig.” Typiskt en sån där replik som en klok äldre person kommer med. Allt reder sig i längden. Ja, vi känner till trösteorden som i ögonblicket känns överslätande eller till och med okänsliga. Men visst finns det en poäng.

Det ligger i människans natur att vara bekväm. Som par fördelar man, mer eller mindre, hushållsgörat med tillhörande logistik. En del drar linjen väldigt konsekvent. A handlar och lagar mat. B kör och sköter bil samt städning. Det som kan hända, är att A till slut förlorat körvanan, och B knappt hittar i kökslådorna än mindre klarar att göra en omelett.

Snäppet upp, få koll

Ibland hör jag kommentarer såsom ”Jag vet inte hur man byter säkringen, det är alltid A som fixar det,” eller ”Jag har noll koll på ekonomin. Vi har gemensam ekonomi och det är B som sköter den. Jag får sju tusen i månaden att göra vad jag vill med”.

Visst är det skönt att dela på göromålen, att slippa. Men det betyder också att man en vacker (eller fruktansvärd) dag som skild eller separerad står där just med noll koll på väsentliga saker: man vågar inte längre sätta sig bakom ratten, och ekonomin känns som en svart låda.

På engelska finns ordet ”empowerment”, vilket ungefär betyder att ha makt över sin egen situation. Motsatsen är att frånsäga sig koll eller inflytande över något. Som nybliven singel kan man upptäcka ganska raskt att man saknar koll på eller förmåga att göra vissa saker.

En bättre människa på andra sidan

Försök dock att se det från den ljusa sidan. Det finns en reell nytta med att landa i den situationen. Vissa hävdar till och med att gå igenom en skilsmässa gör en till en bättre person. (Själv kör jag numera bil igen och skruvar ihop möbler, vilket definitivt inte var fallet tidigare. Dock kvalar det kanske inte in som en ”bättre person”, utan snarare bara en normal person).

En grundläggande fördel med tvåsamheten enligt forskarna är ju att gifta lever längre. Okej, så nu när jag är utspottad på andra sidan går jag en tidigare död till mötes, eller vad då? Faktiskt inte. Tacksamt nog gäller att man mår bättre som singel än i en icke-fungerande relation. Skadlig stress och destruktiva förhållningssätt dränerar kraft och livsglädje, självklart blir hälsan lidande. Och, om ingen annan är där för att påminna om att man exempelvis måste ta sin medicin blir också nödgad att se till att bättre ta hand om sig själv.

Korten på bordet

En annan förändring när man går isär är förlusten av en del gemensamma vänner. Det känns också tungt. Men, handen på hjärtat, du får veta vilka dina verkliga vänner är, vilka som står bakom dig när det krisar. Rent filosofiskt handlar det om huruvida man vill veta sanningen även om den är obehaglig. Går man igenom en skit-storm så får du besked, vare sig du vill eller inte. Ur det perspektivet är nyttan att din förmåga att sålla bland och värdesätta vänskaper och andra bekanta förstärks.

Är man mitt upp i en dålig relation med en atmosfär så spänd att man kan ta på den, riskerar man att snabbare tappa tålamodet med ett struligt barn. När man fått utrymme att släppa ner axlarna efter att stormen lagt sig, får man lite mer distans till saker och ting. Kanske till och med förutsättningar att fokusera på sitt föräldraskap förbättras. Barn mår bättre av att se en glad och lugn förälder än en olycklig och disträ. I den bästa av världar, har man en löpande dialog med sina barns andra förälder såklart men det står utanför den egna påverkans möjligheten.

Förvalta din kassa

Som jag skrivit om tidigare, är skilsmässa och separation i mångt en rent ekonomisk fråga. Många skiljer sig inte eftersom man inte har råd, och de ekonomiska förutsättningarna försämras i skiftet till singelhushåll, för att inte nämna scenariot singelhushåll med ensam vårdnad. Och även om man hade råd, så kan det vara en lång tids väntan innan man får tag på en egen bostad. En av fyra unga kvinnor säger att de behöver hjälp för att hantera sin privatekonomi, för män i samma ålder är siffran sju procent. Kvinnor är sämre på att spara och ekonomin är fortfarande överlag männens värld, sägs det. Som frånskild måste man ta tag i ekonomin för att säkra sin tillvaro både direkt och i framtiden. Det kan verka utmanande, eller tråkigt, men är en otroligt viktig prestation.

Bli din egen fixare

Och så har vi de rent praktiska göromålen. Här hörs ’nöden har ingen lag’ i mitt huvud i alla fall. Det tar tid, skruven fastnar fel och man svär, men jisses vad skönt det känns när man själv fått ihop den där IKEA-byrån till barnens rum.

Extremt förenklat så klart gäller här att nyttan handlar om att A måste lära sig byta säkringar och skriva upp när bilen ska byta till vinterdäck. B föreslås kokböcker som kvällsläsning och planering inför veckohandlandet för att inte fastna i ett osunt färdigmatsträsk.

När du bestämmer dig för att ta kontrollen över ditt liv, blir du mindre hjälplös, mer självständig. Återigen, viktig prestation och en rejäl skjuts för både självkänsla och personlig förmåga. För att citera motivationsgurun Zig Ziglar, så är den mest inflytelserika personen som du kommer att prata med på hela dagen du själv. Du stort inflytande du faktiskt har, kanske du inte upptäcker förrän du hamnar just i den kris som en skilsmässa innebär. Ge dig själv en klapp på axeln och kör hårt!

 

******

Louise Brown

 

Referenser:

Callius, Sofia (17.07.2018) Unga kvinnor mindre intresserade av sin ekonomi än män Civilekonomen, finns här

Linköpings universitet (10.06.2019) Pengarna är fortfarande männens värld finns här