”Skilsmässa på liv och död”

Var tredje kvinna utsätts för partnervåld i Turkiet. Hundratals kvinnor mördas varje år, ofta i samband med att de vill skiljas. En skilsmässa är i Turkiet, på liv och död.

I dokumentären ”Skilsmässa på liv och död”, skildras två kvinnor vars livsöden skakats om i grunden sedan de utsatts för grovt våld av sina makar. Samtidigt har man sänkt straffen för denna typ av brott och kvinnorna tvingas kämpa för att deras våldsutövare ska få sitt straff. Feminism, jämställdhet och jämlikhet riktar landets president stark kritik åt och det pågår en stor debatt i landet ledd av kvinnliga aktivister med mål om att skapa rättvisa.

Det är inte att förringa att denna typ av våld och utsatthet fortsatt, 2021, pågår i världen över och till och med i vårt eget avlånga land. Vi har tidigare på Endbright lyft den tragiska händelse som trebarnsmamman Ashia utsattes för. Aisha blev under våren 2020 mördad i sitt hem i Malmö, av sin make och med sina tre barn i rummet bredvid. Samma kväll som hon blev mördad uttryckte hon ”Jag vill skilja mig… Jag vill bara skiljas”.

”Världen skulle bli annorlunda om kvinnorna var fria”, protesterar kvinnorna på Istanbuls gator.

Historiskt har det skett mycket i Sverige i en ökad frigörelse för kvinnor och i sin tur att kunna initiera och fullborda sådant som en separation eller skilsmässa (läs gärna mer i Endbright-rapporten 2021 kring detta).

Vår grundare Charlotte gästade nyligen podcasten ”Roligare än du tror – Livet efter 50 ++” med Amelia Adamo och Susanne Hobohm. I avsnittet lyfts 40-talisterna som ett exempel på när kvinnor i Sverige fick en annan frihet, bland annat med anledning av avskaffandet av sambeskattningen. Helt plötsligt fanns det ett värde för kvinnor att arbeta.

Allt fler 60-plussare, som vi skrev om senast igår, väljer att skilja sig. Det är den första generationen kvinnor som ju haft en egen inkomst och råd att separera. Det är också en generation kvinnor som man i podcasten lyfter värdesätter förverkligandet av sina drömmar och som ”öppnar ytterdörren och äntligen går ut från hemmet och tar emot livet”.

Till trots att sådant som sambeskattningen tagits bort, att det pågår ett aktivt arbete för den kvinnliga friheten och att fler öppnar dörren för att ta emot livet och drömmarna, så räds många för vad en separation skulle innebära. Så även män.

Därför finns vi här! I det fjärde avsnittet av ”Roligare än du tror – Livet efter 50 ++” berättar Charlotte om vad vi på Endbright och som skilsmässoplanerare hjälper dig med som står inför, under eller efter en separation. För att du och ni ska få en så schysst och smidig separation som möjligt!

Här kan du lyssna på Charlottes medverkan i ”Roligare än du tror – Livet efter 50 ++” och missa inte Amelias medverkan i ”Endbright Möter…” där hon talar mer om kvinnlig frigörelse och den privatekonomiska betydelsen.

…Vi hjälper dig utifrån dina behov. Boka en första konsultation med mig eller någon av våra Divorce Planning-koordinatorer, helt kostnadsfritt.