Skilsmässa med ekonomisk ojämlikhet

Idag kommer vi ta upp något vi ofta möter. Nämligen att stå inför eller befinna sig under en skilsmässa eller separation där det råder ekonomisk ojämlikhet, och vad vi på Endbright rekommenderar i ett sådant fall

Fallet ”Tove & Robert”

(Detta är ett fiktivt fall med fiktiva namn)

Tove är 42 år är tillsammans med Robert 47 år. De har varit tillsammans i 16 år och gifte sig för 11 år sedan. De har två gemensamma barn i åldrarna 10 och 12 år och äger en gemensam villa.

De har haft en knackig relation, men någonstans alltid hittat tillbaka till varandra. Åtminstone var det var Tove trodde eller åtminstone intalat sig. Men för en tid sedan berättade Robert att han träffat en ny och att han hade bestämt sig för att oavsett hur hans nya relation utvecklas, så ville han separera. Det kom som en chock för Tove och något hon tog emot med stor förtvivlan. Robert sa att han skulle låta det hela landa hos Tove.

De har nu begärt gemensam ansökan om skilsmässa. Med hänsyn till att de har två barn under 16 år följer en betänketid om 6 månader. Tove vill gärna bo kvar i huset, inte minst för barnens skull då de har kompisar, skola och aktiviteter nära.

Robert motsätter sig inte att Tove köper ut honom ur huset, han har redan kollat på lägenheter och vill helst lämna snabbast möjligt. Han har också förberett sig inför bodelning med jurist och varit hos banken och sett över sina ekonomiska möjligheter.

Tove står handfallen, hon känner sig vilsen ekonomiskt. Hon har tagit huvudansvaret för sådant som vabb, läkarbesök för barnen, friluftsdagar och så vidare, och har därtill betydligt lägre inkomst. Hon är osäker på huruvida hon skulle kunna köpa ut Robert och hur hon fortsättningsvis ska kunna ha råd att bo kvar i huset. Samtidigt är hon ledsen och känner både stor sorg och besvikelse men även ilska.

Endbright rekommenderar

Med utgångspunkt i Toves sorg, ekonomiska och juridiska frågetecken och osäkerhet, rekommenderar vi Separationspaketet. I detta paket får Tove hjälp med sitt eget välmående för att finna styrka, mod och kraft, hon får ekonomisk coaching för att förbereda sig ekonomiskt inför bodelning, hur hon ska tänka kring utköp och vid nya bolån samt för att förbereda sig på ny ekonomisk situation. Hon får även juridisk rådgivning för vad hon ska tänka på kring bodelning och den ekonomiska uppdelningen i stort. Samtidigt tilldelas hos en Divorce Planning-koordinator för löpande avstämningar och som håller henne i handen längs med vägen.

Endbright tipsar om Skilsmässopaketet – för dig som är gift som behöver stöttning vid skilsmässa & bodelning.

Endbright tipsar om Separationspaketet – för dig är sambo som behöver stöttning vid separation & bodelning.

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in