Skall det vara såhär nu?

Ayesha Vardag är…

… en av Storbritanniens mest omtalade skilsmässoadvokater. Kändisar och välbeställda anlitar henne och hon har varit drivande i att få en uppdaterad skilsmässolagstiftning det senaste året. Nu ska engelsmännen inte längre behöva åberopa någon särskild anledning för att vilja skilja sig.

”Vi måste acceptera att allt går i faser – lyckliga, tråkiga, olyckliga faser, och det är en god idé att jobba sig igenom dessa, säger hon i en intervju med Spears Magazine.”

”Bolibompa-sex”

Sin profession till trots, förordar Vardag varmt äktenskapets helgedom. Hon understryker att vi måste tillbringa mer tid tillsammans. Avboka det där sena jobbmötet, umgås med familjen, parkera barnen framför TV:n och gå och ha sex. I Sverige har vi ju redan ett begrepp för detta: Bolibompa-sex.

Å andra sådan lejer stjärnadvokaten ut allt hushållsarbete. Administration sköts av hennes två personliga assistenter. På så sätt får hon också tid över för arbete, barn, äktenskap, sina tjugo hästar, sex katter och sex hundar. Och, låt oss inte glömma att nämna att Vardag nyligen blev mamma (en sista gång?) vid femtio års ålder.

Få av oss kan ens fantisera om den värld Vardag lever i. Vi tampas med diskmaskiner som ska tömmas och matsäckar som ska packas. Ibland i en allt mer tärande och giftig miljö. Vi vet alla att det inte är en dans på röda rosor. Men kanske vi kommer till en punkt där vi ställer oss frågan ”ska det vara så här nu?”. Är det en fas, ska man bita i det sura äpplet, och härda ut till bättre tider?

”Eftertankens kranka blekhet”

Precis som i berättelsen om grodan som långsamt börjar koka utan att märka det, är det oerhört svårt att betrakta sig själv från utsidan. Vissa saker i livet kan man se med absolut klarhet. Men, det är snarare regeln att man först i efterhand förstår vad som kanske pågått under en lång tid. Om man gör en förändring det vill säga. Kanske man stannar kvar, fortsätter grubbla. Eller blir stum, dum och slutar reagera.

Frågan vi ställer oss är, när har relation gått över gränsen för vad som kan räddas? Vi har tidigare diskuterat de fyra apokalyptiska ryttarna, en tes utvecklad av Dr John Gottman som visar att en relation inte kommer hålla: kritik, försvar, förakt och blockering.

”Oavsett var man befinner sig”

Oavsett om man befinner sig i början av sina grubblerier, eller om man är i en sits där man är redo att slänga in handduken, så är det mycket att tänka på och logistik att ta hand om. Ett läge där man måste se om sitt eget hus för att kunna gå vidare med så lite smärta och förlust för alla inblandade som möjligt.

”Du, Du & Du…”

Just då, är den absolut viktigaste tillgången du själv. Så se till att ta hand om dig!

 

Källa: Spears Magazine (10.06.2019) Ayesha Vardag interview:

Meet the UK’s most controversial family lawyer; tillgänglig på denna länken.