Sjuårskrisen?

Den välkända….

… sjuårskrisen som nog väldigt många par möter i sin relation. För vissa kommer den tidigare, för andra senare och för de riktigt lyckligt lottade kanske inte alls.

”Tuffa år”

Att en relation utsätts för stora påfrestningar i krissituationer är ingen hemlighet. En ökad arbetslöshet stundar och den fd finansministern Anders Borg förutspår en nivå runt 20% som en konsekvens av Corona. Det kommer att ta minst två år för ekonomin att återhämta sig säger nuvarande finansministern Magdalena Andersson. Det är tuffa bud och vi kommer att se ett ökat antal separationer och skilsmässor. Alla relationer är inte och kommer inte att vara rustade för krisen och dess konsekvenser. Krasst men sant. Sju

”Krisen kommer fortare”

Vi kommer kanske inte uppleva samma form av sjuårskris som vi brukar se den. Det är rimligt att tro att den kommer både tidigare och i annorlunda skepnad. Men precis som med den ekonomiska situationen så finns det saker ni kan göra för att undvika slitage, gräl och en separation.

”Kompisar”

Det vanligaste i sjuårskrisen är att man blivit kompisar snarare än ett kärlekspar. Det finns flera orsaker till det som t ex att ni kanske inte investerat tillräckligt i er relation eller så har attraktionen dött. Den här risken ökar nu när ni kanske behöver bli praktiska problemlösare på toppen av det vanliga livspusslet som varit utmanande nog.

”Oron påverkar”

Att sexlivet svalnat är väldigt vanligt och nu med kanske en konstant och gnagande oro behöver man inte ha kommit till sju år i relationen. Mer diskussioner och gräl kring ekonomin, vem som ska ta ansvar för vad är ju inte direkt något som bidrar positivt. Man blir inte supersugen…

”Att inte ha kul”

Att inte längre ha kul med varandra, hamna i soffan med tv:n och mobilen. Att ta varandra för givet. Känns igen? I tider med karantän går vi på varandra, kanske hela dygnet och det är en total social karantän. Inga middagar med vänner utan vi blir socialt isolerade från omvärlden. Kanske finns det inte heller förutsättningar att sätta guldkant på helgen?

Hur blir det sociala livet efter karantänen, mindre pengar över minskar möjligheterna att bjuda hem gäster på middag. Var kreativ – det räcker med enklare middagar än vad kanske normalt sett bjuder på!

”Relationen har satt hinder”

Det är många, framförallt kvinnor, som känner att relationen satt hinder för den egna utvecklingen och karriären. Är det något som kommer att öka? Utan att spekulera i det så är det nu viktigare än någonsin att få till jämlikhet i relationen. Vi har innan skrivit om detta här.

”Milstolpar”

Har ni slutat fira era milstolpar i relationen? Varför? Är de inte viktiga längre? Det är kanske en milstolpe i sig att komma fram till den insikten. Att stanna upp i den process du kanske påbörjat, även om den än så länge bara är din egen är nog det sämsta alternativet att välja. Du drar då troligtvis ut på det oundvikliga och utrymmet för ännu mer slitage och gräl försvårar möjligheterna till en så bra och smidig process som möjligt försvåras väsentligt.

I veckan som kommer skriver vi vidare om några strategier för att ta sig igenom en separation eller skilsmässa på bästa sätt.

Om du vill läsa mer om sjuårskrisen så kan du göra det här.

 

Mitt i krisen är det kanske lätt att sopa problemen under mattan men det är sällan det rätta att göra. Har du kommit till insikt om att relationen inte fungerar och att en separation eller skilsmässa är den bästa vägen framåt? Vi på Endbright finns här, som stöd och hjälp så att din process kan bli så smidig som möjligt. Tveka inte att höra av dig!