Sharing is caring?

Aldrig har det…

… väl varit viktigare att se om ”sitt hus” som nu. Att ha full koll på ekonomin och göra vad man kan för att vara så beredd som möjligt om den egna situationen plötsligt förändras.

”Alltid viktigt”

Det är alltid viktigt att full koll på ekonomin eftersom det påverkar dina möjligheter att göra dina egna val. Vad händer med din ekonomi vid en separation? Vi vet (tyvärr) att en väldigt vanlig anledning (om inte den vanligaste…) till att människor stannar kvar i en dålig relation är att de är rädda för den ekonomiska biten. Man kan inte tillräckligt, man känner inte att man har kontroll, eller man upplever att min helt enkelt inte har råd.

Att gifta sig på grund av pengar har ju alltid varit ett begrepp men sanningen är att det är mycket vanligare att inte skilja sig på grund av pengar.

”Trygghet”

Det innebär ju en trygghet i sig, känslan av att ha koll även om kalkylen inte visar det man kanske önskar. Men då finns kunskapen om hur den ekonomiska situationen ser ut och med den en möjlighet att påverka på både kort och lång sikt.

”Slipp inte!”

Med risk för att generalisera så är det tyvärr så att det i många familjer är mannen som har bättre övergripande koll. Många tycker till och med att det är skönt att ”slippa” medans andra är helt insatta och är kanske den som har den fulla kollen men, som sagt, vi generaliserar. Men att överlåta ansvaret är inte speciellt klokt.

”Budgeten”

Oavsett om man har en bra ekonomisk situation eller kämpar och ofta behöver vända på varje krona så bör man ha en budget. Inte minst för att du ska se hur dina pengar spenderas och utifrån det kunna göra val. Aktiva val.

Konsumentverket har en bra budgetmall som är ett bra verktyg för att komma igång och få en översikt av inkomster och utgifter. Den hittar du här.

För många år sedan satte sig farmor vid det bordet i köket, drog ut lådan och plockade fram den lilla kassaboken och fyllde i vad hon handlat för. Dåtidens budgetuppföljning, för det är ju inte så stor idé att göra en budget om man inte följer upp den. Inte då och lika lite nu.

Idag finns det även mängder av appar som gör att du hela tiden kan ha full koll och slippa konstatera att pengarna är slut och det är obekvämt många dagar kvar till lön eller att det inte blev något sparande till semestern den här månaden heller.

”Miss Moneypenny”

Nej, du ska inte bli någon sekreterare och vara den som bara följer upp utan vara fullt ut delaktig i besluten kring era budgetposter. Men om du efter det att ni satt er gemensamma budget verkligen följer upp så har du ju en total översikt och koll på er ekonomi, det i sig ger både trygghet och handlingsfrihet.

”Pennies”

Pennies är en väldigt enkel app där du matar in din budget för olika kategorier av inköp. När du gjort det får du automatiskt en personlig plan för månaden. Appen visar hur mycket du får spendera per dag för att hålla budgeten (du lägger löpande in dina utgifter) och går du över eller under budgeten anpassar den sig automatiskt för den resterande perioden av månaden.

”Tink”

Hur vanligt är det inte att man inte förstår vart pengarna tog vägen? Det är ju så lätt att glömma det där lilla inköpet som kanske blev både två och tre. Då kan Tink vara en bra hjälp, du kopplar dina konto – och kreditkort till appen och därefter kommer dina insättningar och uttag att kategoriseras och presenteras i enkla diagram. På det sättet får du en bra översikt över hur du spenderar dina pengar. Har du större utgifter än vanligt i någon kategori så flaggar Tink för det.

”Mina tjänster”

Hur ”jobbigt” kan det inte vara med alla dessa val? Att jämföra allt från mobilabonnemang till elabonnemang innan man kan göra ett val är något många hoppar över att göra utan ”rullar på” med det man har.

Mina tjänster är en ekonomi-app som hjälper dig att överblicka alla dina abonnemang, prenumerationer och andra avtal. Allt från mobil- och elabonnemang, gymkort, streamingtjänster och sådant du köpt på avbetalning.

Appen talar också om för dig om det finns billigare alternativ på marknaden och det går enkelt att avsluta och byta abonnemang direkt i appen. Just nu känns det extra viktigt att få ner alla kostnader man kan så kolla och se hur den kan hjälpa dig.

”Matpriskollen”

Mat är en av de absolut största utgiftsposterna för de flesta men med hjälp av den här appen finns det möjlighet att få ner kostnaden. Appen Matpriskollen samlar alla reklamblad med rabatter och erbjudanden från de allra flesta matkedjor. Man kan även själv söka på olika kategorier mat och butiker för att se vilken kedja/butik som har erbjudande om det är något speciellt du söker.

”Det ska börjas i tid”

Det är aldrig för tidigt att börja lära sig pengars värde. Ett bra sätt att lära barnen (och få dem att tycka att det är roligare) är genom någon av de appar som finns för just barn. Några exempel är Gimi (tjäna pengar genom att hjälpa till hemma), Dreams (motiverar till sparande för något man verkligen vill ha) och Barnens bank.

”Tänk längre”

När vi ändå håller på och generaliserar… Ett tufft faktum är att kvinnor går en dystrare framtid till mötes än männen. Om man inte gör något åt sin pensionssituation. Även om man kan se en positiv trend så är det fortfarande ett stort gap mellan kvinnor och män.

Har du koll på din pension och det orangea kuvertet? Har du gjort ett aktivt pensionsval?

När premiepensionssystemet infördes år 2000 var det 70 procent som gjorde ett aktivt val. Idag är det bara 5 procent som aktivt går in och ändrar eller väljer en fond varje år och bland nya pensionssparare är det bara en procent (!) som gör ett aktivt val.

”Den lägre pensionen”

Den största anledningen till att kvinnor har en lägre pension att vänta är att de oftast är de som varit hemma mest med barnen. En tid då mannens ”pensionsavsättningar” tickat på i oförminskad takt.

Med dagens lagar gällande fördelning av föräldraledigheten så balanseras det ju per automatik ut i viss utsträckning men det är ingen hemlighet att löneutvecklingen för kvinnor ”tar stryk” av just föräldraledigheter.

Det kan ju också vara så att man är helt överens om att den ena ska jobba deltid för att man tycker att det är bäst för familjesituationen. Men då är det viktigt att tänka på effekterna av det beslutet.

”Kompensera mera”

Om det nu är så att man kommer överens om att den ene ska jobba deltid framöver så kan den partner som ska jobba heltid föra över sin framtida premiepension till den partner som tjänar mindre. Det går dock inte att göra i efterhand.

Det som däremot går att göra är att räkna ut vilka pensionsavsättningar den som jobbar mindre går miste om vid deltidsarbete. Det är det beloppet som ni ska ha som utgångspunkt som de pengar som ska föras över av premiepensionen till den andre.

”Better safe than sorry”

Det är också viktigt att tänka på att detta ska betraktas som enskild egendom vid en eventuell framtida skilsmässa. Ni behöver därför upprätta ett äktenskapsförord som säkerställer det.

Vi ska självklart inte tro att allt ska gå i kras men i och med att den som jobbat heltid troligtvis haft bättre löneutveckling, karriär och då kanske även kunnat sätta undan pengar i sparande så är det klokt att; ”Plan for the best – Prepare for the worst”

Just sayin’.

 

 

 

Har insyn och kontroll över er ekonomiska situation och hur ni spenderar era pengar? Eller är du en av dem som, kanske utan att egentligen tänka så mycket på det, låter mannen ta hand om det? Låt inte det förbli så, det gör dig begränsad och kan i värsta fall göra så att du är eller blir en av dem som stannar kvar i relationen på grund av pengar. Du vet också att vi alltid finns här, i stort eller smått så tveka inte att höra av dig!