Separationsstressen…

Att välmåendet avsevärt påverkas vid en separation, det vet vi. En separation innebär ofta stora förändringar. En av de stora konsekvenser av dessa förändringar är stress.  I separationens olika faser möts man av olika hinder, frågetecken och rädslor. I Endbright-rapporten har vi ägnat ett kapitel om just välmåendets påverkan vid en separation och dess olika yttringar, läs gärna mer här.

Förändringarna är ofta både rent psykiska och emotionella, men även praktiska. De praktiska delarna, upplever jag ofta, är de mest stressande i en separation. Dessa delar skapar ofta både känslor av oro på samma sätt som att dessa hjälper oss att rationalisera det emotionella.

I mina Divorce Planning-konsultationer möter jag ofta oro för både ekonomin och juridiken. Vad har jag råd till? Hur gör jag en bodelning? Hur lyckas vi med en gemensam uppdelning? Var ska jag bo? När kan jag flytta? Vilka avtal ska skrivas på och vilka kostnader medföljer?

Det finns en tydlig korrelation mellan de många praktiska frågetecken och den långa to-do listan.

I Divorce Planning-konsultationerna försöker jag ”bena ut” vilka frågetecken och rädslor som finns, vad som stressar en och framför allt försöker jag vägleda i vilken ände man ska börja. Det är ju trots allt så, precis som vår psykologiska rådgivare Helena Kubicek Boye senast i webinaret ”Separationens upptrappningsfas” lyfte, att man inte bestiger ett berg på en dag. Att separera kan kännas och är inte sällan ett berg som faktiskt ska bestigas. Att ta en sak i taget och att tillåta sig tiden, är oftast att rekommendera för att orka och faktiskt klara av separationen.

På Endbright arbetar vi med målsättningen att i högsta mån underlätta och göra en separation smidigare. För alla de 250 000 människor som varje år separerar eller skiljer sig vill vi skapa förutsättningar för en schysst separation. Det försöker vi göra genom att ta ett helhetsgrepp för vad en separation och skilsmässa innebär, både inför, under och efter uppbrottet.

Du kan boka rådgivning med vår juridiska experter, för att få hjälp med vilket avtal som passar dig och er situation, samt för vad du bör tänka på kring dessa avtal. Vi har samlat ett stall av noggrant utvalda juridiska experter. Ta del av våra rådgivare och våra samtliga juridiska tjänster.

Vi kommer också skriva artiklar lämpade utifrån varje avtal samt dela med oss av fakta med hjälp av våra juridiska experter för vad man ska tänka på vid en bodelning, vad som gäller kring sambolagen, gåvobrev, testamente och mer därtill. Håll till godo!

Och, glöm inte dig själv längs med vägen. Ta höjd för ditt välmående. Det viktigaste redskapet för att du ska orka bestiga berget är du, och när du väl nått toppen, var rädd om dig. En separation tar tid.

Vi på Endbright finns här och hjälper dig.

Här bokar du din första kostnadsfria konsultation med mig eller någon av våra Divorce Planning-koordinatorer. Du kan även boka fortsatta konsultationer här.