Separationssex?

Vi har skrivit om sex och skilsmässa tidigare. Bland annat delade vår grundare Charlotte Ljung med sig av några tankar på området. Vår frilansskribent Louise Brown likaså i artikeln ”Sex som lösning?

Separationssex

Sex kan kännas väldigt långt borta inför, under och efter en separation till den partner man separerar ifrån. Inte sällan har attraktionen försvunnit i samband med separationen.

Men måste det vara så att den sexuella lusten sinsemellan försvinner vid en separation? Finns det anledning att stanna kvar i en dysfunktionell relation när den sexuella lusten mellan varandra inte försvunnit? Är det konstigt att vid en separation känna mer sexuell lust och passion än på flera år?

Många gånger kan dessa känslor och behov skapa en inre konflikt hos oss. Det uppstår ett motsatsförhållande mellan hur något borde vara och hur man faktiskt känner. Den sexuella lusten för den man separerat ifrån blir plötsligt till något förbjudet, något som gör behovet ännu starkare. Hur hanterar man en sådan inre konflikt?

Jag tog kontakt med vår expert och rådgivare inom Välmående, Endbright’s psykolog, Helena Kubicek Boye, för att få svar på dessa frågor.

Kan den sexuella lusten plötsligt blomstra inför, under eller efter en separation till den partner man separerar ifrån?

Ibland kan man tillfälligt se sin partner i ny dager och kanske bortse från det man tidigare inte tyckte fungerade. Partnern blir plötsligt tillfälligt attraktiv igen. Det är lätt att romantisera och inte vara förankrad i verkligheten när man är i en kris som en separation kan innebära. Och vid separationsångest är det lätt att hänga kvar i något även om man vet att det inte fungerar. 

Under pandemin när det inte är så lätt att etablera nya kontakter och tryggt att vända sig till det välkända, vet jag flera som blivit kontaktade av sina ex, främst för den sexuella kontakten.

Är den sexuella lusten ett tecken på att man borde stanna kvar i en i övrigt dysfunktionell relation? 

Sex utgör bara en del i en relation som även ska innehålla partnerskap, gemenskap, hjälpsamhet, stöd och trygghet till exempel. Sexuell lust kan också väckas ur fel motiv, såsom att man vill hålla kvar sin partner eller att man vill knyta an efter en konflikt eller ett bråk. Men givetvis är sex i form av attraktion till den andra partnern viktig, men det ska vila på sunda grunder.

Kan man ha en fungerande sexuell relation trots att man inte vill leva tillsammans mer?

Det finns så klart de som kan ha det, men generellt så blir det nog väldigt komplicerat och otydligt i längden. Det är nästan också alltid en part som vill mer än den andra och då kommer någon känna sig obekväm i situationen eller ha mer känslor än den andra.

Hur hanterar man på bästa sätt den inre konflikt som kan uppstå när ens känslor och behov går emot det som egentligen “vore rätt”?

Fantasier och besatthet ska man hålla för sig själv. Får man en impuls att kontakta exet för att det är pandemi, för man är uttråkad, isolerad och ensam så bör man hellre ringa och prata med en vän om sitt problem. Sex med ett ex skulle jag inte säga är en sund lösning om man väl valt att gå ifrån varandra. Sedan är det en del par som behöver göra slut ett par gånger innan de är färdiga för gott.

 

Har du hamnat i ett destruktivt förhållande till din ex-partner eller har svårt att släppa taget? Helena finns tillgänglig för rådgivning varje dag mellan 16.00 till 17.00.

Boka din rådgivning med Helena här