Vi välkomnar Michael Larsen till Endbright

Michael är en av Sveriges ledande relations -och kriscoacher samt grundare av separation.se.

Separation.se har hjälpt och stöttat tiotusentals människor i sina relationer, i personlig utveckling och att ta sig igenom sina skilsmässor eller separationer. Michael är också författare till boken ”Konsten att skilja sig” (läs den!) och snart släpper han en ny bok i ämnet. 

Michael kommer att vara med och hjälpa och stötta Endbright’s medlemmar. Löpande kommer vi få ta del av hans inlägg och han kommer även öppna upp för webinars och live-samtal. (Stay tuned – detta vill ni inte missa!)

Vi har ställt några snabba frågor till Michael.

Michael, hur kommer det sig att du startade separation.se?

Jag startade min blogg separation.se som ett steg i att komma vidare efter en skilsmässa. Inledningsvis hade jag inte någon plan med skrivandet, men allteftersom jag fick fler följare och fin feedback, föll det sig naturligt med min bakgrund inom psykosyntes och de personliga upplevelserna, att bloggen kom att handla om relationer, separation och kärlek.

Det var fantastiskt givande att se hur jag fick alltfler följare och många delade med sig av sina upplevelser. Den positiva bieffekten var att jag mådde betydligt bättre och samtidigt fick många klienter. Min smärta hade inte varit förgäves!

Under denna period började jag även skriva på min bok: ”Skiljas utan att förlora sig själv”, som har varit ovärderlig terapi i mitt eget läkande. 

Vad inspirerar dig?

Jag njuter av vackra miljöer och emotionellt intelligenta möten. De tidiga morgnarna hemma eller på ett kafé när jag fäller upp datorskärmen och fyller ett tomt dokument med ord är djupt tillfredsställande. För att inte säga livsviktigt.

Jag har hittat mitt livssyfte i skrivandet, arbetet med klienter och föreläsningar. 

”Pay it forward…”

När vi berikar andra människors liv berikar vi samtidigt vårt eget. ”Pay it forward”, tänker jag.

Fyller på mina energidepåer genom dagliga löprundor med min hund Spirit (en Belgisk Malinois) längs med havet. Liksom att sitta i vardagsrummet vid den öppna spisen och lyssna till lugnet. Jag är en samlare av sköna intryck!

Att se paren som hittar tillbaka till varandra, trots att det först kan se ut som om loppet är kört. Att se kommunikationsdörrar låsas upp och öppnas, eller när människor repar sig och växer efter en skilsmässa, är en stark påminnelse om varför jag gör det jag gör.

Vad är det tuffaste i ditt jobb?

Att räcka till för alla som befinner sig i den mest akuta fasen av en separation eller skilsmässa. Och att se hur fruktansvärt illa människor kan behandla varandra i förhållanden och under ett uppbrott, samt barn som far illa därför att föräldrarna inte behandlar varandra med värdighet. Människors maktlöshet inför omskakande förändringar kan göra ont att bevittna.

Är separation eller skilsmässa stigmatiserat? Hur ser omvärlden på separation och skilsmässa?

Det är en enormt stor skillnad idag jämfört med för några generationer sedan, då skilsmässor var relativt ovanliga. I vår tid har den stora majoriteten en eller flera separationer eller skilsmässor bakom sig, vilket innebär högre igenkänning och förståelse i omgivningens ögon.

”Sociala medier ger oss en skenbild”

Men jag ser också hur sociala medier ger oss en skenbild, en photoshoppad verklighet av kärlek, lycka och att vara lyckad. Vi känner oss helt enkelt pressade till att leverera vackra bilder utåt sett, samtidigt som många känner sig tomma och ensamma inombords.

En skilsmässa eller en separation väcker fortfarande mycket skam och skuld över att vi inte lyckades hålla ihop familjen. Det gör ont när drömmar raseras!

Och slutligen, till alla de som går igenom en separation eller skilsmässa, vad vill du säga till dem?

En skilsmässa/separation är för de flesta ett enormt hårt slag mot självbilden och en stor psykisk påfrestning, så försök att hitta acceptans kring att du inte kan påverka allt som sker.

Du hade drömmar om framtiden, en identitet som partner och att vara en del av en familj ställdes på kant, så visa därför dig själv extra omtanke. Tänk på att en separation är något av det mest smärtsamma som vi människor kan utsättas för! 

Det finns hjälp att få! Hitta en förtrolig att prata med om det som du går igenom. Lämna inte ut dig själv till alltför många människor, eftersom du kommer att få en massa motstridiga råd som bara ökar förvirringen. 

Undvikt till varje pris att följa din f.d. partners liv på sociala medier, eftersom det ofta är sårande och lätt leder till ett osunt kontrollbehov. (Läs Endbright’s tidigare inlägg om separation och sociala medier här.) Skona dig själv från den smärtan och inse att allt i livet inte går att styra, hur gärna du än vill.

Tillåt dig själv att få sörja det som inte blev och klamra dig aldrig fast vid någon som inte har kärlek att ge. Låt inte skuldkänslor få låsa dig kvar i ett kärleksdött förhållande, eller oron för hur barnen ska ta det. Barnen klarar sig och läker, så länge som föräldrarna behandlar varandra respektfullt.

Säg eller gör inte sådant mot din f.d. som aldrig går att ta tillbaka. Behandla med andra ord ditt ex på ett sätt som du kan stå för – med barnen som vittnen.

”Psyket, liksom en benfraktur, läker även om nuet känns olidligt”

Psyket, liksom en benfraktur, läker även om nuet känns olidligt. Se till att ha kärleksfulla och kloka människor nära dig, vilket är helt avgörande för att kunna ”landa på fötter” igen. Träna kroppen så stärks samtidigt det mentala och det spirituella. 

Det blir lättare och du blir starkare som person om du försöker lära av det som hänt. Undvik allt vad bitterhet och cynism heter. Fråga dig själv hur ett rikt liv om två år kan se ut? Vilka nya drömmar vill du skapa?

Vill ni läsa mer om Michael går ni in här och här, och har ni specifika frågor till Michael så maila oss gärna på redaktionen@endbright.se.