Scener ur ett äktenskap

… från 1973 av Ingmar Bergman, följdes av en skilsmässovåg och en debatt om bilden av det romantiska äktenskapet och tvåsamheten.

Scener ur ett äktenskap är ett skilmässoporträtt om ett äktenskaps övergång i skilsmässa. Ett porträtt som präglas av känslor av makt och vanmakt, av svek, lögner och otrohet, av förnedring, tillintetgörande, sorg, skuld och skam.

Marianne och Johan lever i ett tillsynes välfungerande äktenskap, åtminstone framstår det så, och Marianne, hon är prompt bestämd om att det är så det förhåller sig. Hon är lycklig. Åtminstone till dess att Johan kommer hem och berättar för henne att han träffat en annan kvinna.

”Vi skulle gräva upp all rutin och slapphet. Vi skulle tala om allt som varit och ta reda på vi har gjort för fel…”, utbrister Marinne när Johan packat sin väska och kramar hejdå.

Marianne och Johans skilsmässa har bara nått sin början när Johan där och då kramar Marianne hejdå för att ta sig an sin nya relation.

Skilsmässan följs av ett återkommande trevande, så som osäkerhet, tvivel och ovilja, i återkommande återfall av sexuella lustar i det som försöker behärskas. Men också av förakt, ilska och vrede.

Marianne säger efter en tid; ”Vet du vad jag tror? Att jag håller på att bli fri från dig. Det har tagit lång tid och gjort olidligt ont, men jag är nog fri nu.”

Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap” är mer än ett skilsmässodrama, det är en porträttering av den bild som lever kvar hos oss, bilden av det romantiska äktenskapet och tvåsamhetens norm och betydelse för oss själva och våra relationer.

Flera efterföljande dramaturgiska porträtt av äktenskapet har gjorts sedan 1973. Bland annat är komikern Messai Hallberg aktuell med en standupshow med samma titel. Standup-föreställningen ”Scener ur ett ”äktenskap” beskriver han själv handlar om ”att bli ihop, bita ihop och bryta ihop”.

Ett äktenskap går i vissa fall att rädda, och det är med förhoppning att vi på Endbright kan finnas till hjälp för det. Men om det trots allt blir så att äktenskapet slutar i en skilsmässa och det inte går att bita ihop – då finns vi också här.

Boka kostnadsfri Divorce Planning-konsultation med mig eller någon av mina kollegor, för kartläggning av vilken hjälp du behöver i din relation eller separation.