Sårbar bekräftelse-junkie sätter sig i karantän

”Waow, f-n vad du babblar”.

”Ska jag ta en kölapp i din reception eller vad tror du?”.

Du är nu ute på andra sidan separationen och lägger upp din profil på dejting-sajten. Vi har alla behov av olika slag, vi vill ha sällskap, fysisk närhet, bekräftelse. Tonen i mannens svar går inte att ta fel på. Så spydigt.

Lättnad, förnekelse, lyckorus, saknad, ånger, framåtblickande. Gråt. Allt ingår i de olika faserna efter separation eller skilsmässa. Under en fas kanske kroppen helt plötsligt går bananas, dammarna brister efter lång tids eftersatt behov av närhet. Rapporteringen om Corona-krisens karantän vittnar föga förvånande också om att vi påverkas oerhört av saknaden efter mänsklig fysisk kontakt.

”Vem är snabbast?”

Det brukar sägas att män kanske snabbare än kvinnor hittar ”en ny”, efter att en relation tagit slut. Är det enklare för män, kan man undra? Och, ser vi annorlunda på nyblivna kvinnliga singlar som vill träffa någon förbehållslöst?

Den spydiga mannen på sajten exploderade troligen inte på grund av just ditt svar, som var ett artigt nej-tack-jag-avvaktar-med-att-träffas (inte ett skamligt förslag, om man nu skulle ha trott det).

Han fixade helt enkelt inte att avvisas. Igen. En trasig tekanna går inte att fylla.

”Vad är rätt?”

Är det ”nyttigt” att kasta sig in i en affär relativt snabbt efter en separation. Om vi kan kontrollera det känslomässigt, ja, det kanske bidrar till att ridån går upp för vad det nya livet på andra sidan kan innebära.

Det kan också vara så att vi upptäcker en mängd fantastiska saker som vi länge saknat i den tidigare relationen, på grund av oss själva eller andra orsaker, och att det nya blir en extremt omtumlande affär. Kan sex veckor kännas lika mycket som sju år? Ja. Ett fåtal träffar utlöser lika vansinnigt emotionellt mycket som det mångåriga äktenskap som ligger bakom en, för man fattar först nu vilka endorfiner som saknats så länge.

”Kärlekskarantän”

Det är svårt att säga när man är redo att gå vidare. Även om ens personliga tekanna är lagad och läckagesäker, kanske man inte orkar ge någon energi. Nog är det hälsosamt att sätta sig i kärlekskarantän ett tag, tänker man.

Forskning visar att fysisk kontakt stärker immunförsvaret, reducerar stress-hormonet cortisol. Till och med att människor som kramas oftare klarar sig bättre mot förkylning.

Så det är inte konstigt att bekräftelsegnaget sitter i. Det är ju bara ett av många tecken på att man som människa slutligen bara är ett djur.