Sanning & Konsekvens

En gemensam…

…yttre fiende sägs ju vara det bästa att ha för att förena. Corona är i högsta grad en yttre fiende men frågan är om den bara förenar? Den tenderar nog, dessvärre, även att dela och söndra.

Det kortare perspektivet

I det korta perspektivet ligger stor fokus på det praktiska som t ex att bunkra upp med basvaror (vad är det med det här med toalettpapper förresten?). Enligt en Sifo (snabbt av Sifo f.ö.) undersökning är det bara 6% (!) som säger att de bunkrat toalettpapper, en uppgift som man nog får ta med en nypa salt. Jodå, vi tar alla reda på fakta, håller oss uppdaterade och oroar oss på olika sätt.

Allt har gått så fort och har vi tagit in att det är på riktigt? Nu när kylen och frysen är full så kommer en ny, om än temporär, verklighet och vad händer då?

En ny tid

Det vi upplever nu är något vi aldrig upplevt tidigare. En helt ny tid (som vi bara kan hoppas att vi med gemensamma åtgärder kan stoppa). Rapporterna säger att antalet sjuka ökar dag för dag men lyckligtvis har vi i Sverige än så länge, relativt sätt, få dödsfall. Men när vi inte vet, när det mesta vi vet, blir okänt, så blir vi rädda. Rädslan och oron gör att många väljer att hålla sig hemma och tar sig bara ut för göra det allra nödvändigaste.

Ett nytt beteende

Allt fler håller sig hemma, på inrådan av våra myndigheter. Det får väldigt stora konsekvenser där hotell- och restaurangbranschen tillsammans med nöjesindustrin hittils drabbats hårdast. Butiker som t ex klädbutiker rapporterar om kraftigt minskad försäljning. Hotell stänger ner. Ett hot mot företagen och då som en direkt konsekvens av detta, även jobben.

Slitningar

Vi är inte vana vid att umgås 24/7 med undantag av semester och andra ledigheter. Vi vet ju att den tydliga statistiken visar att antalet skilsmässor ökar markant efter just dessa perioder. För de allra flesta är det viktigt med den egna ”sfären” som både kan vara jobbet, kompisar eller kanske ett föreningsliv.

Plötsligt är allt socialt liv borta och man är helt hänvisade till varandra, och bara varandra, om man befinner sig karantän, är orolig för att möta andra eller om Sverige skulle införa lagstadgad karantän som Italien och Spanien gjort.

Lagstadgad karantän eller ej, så kommer Corona orsaka slitningar. Inte bara för att man umgås 24/7 och ”isolerat” utan för att många kommer att drabbas av permitteringar och uppsägningar. Att pengar är en stor (om inte den största) anledning till slitningar, gräl och i värsta fall uppbrott är ett faktum. Det har vi bland annat skrivit om här, här och här. – Utrusta dig med tålamod…

Behåll lugnet och sprid hopp

Lättare sagt än gjort, men inte minst i kontakten med barnen är det väldigt viktigt. Det här är Rädda Barnens tips hur du som förälder ska agera;

  • Prata med barnen om deras oro – de påverkas av allt prat och rapportering men framför allt hur vuxna i närheten agerar/beter sig
  • Ta dig tid att lyssna ordentligt – var tillgänglig
  • Utgå från barnens frågor – ge dem inte överflödig information och onödiga detaljer utan svara på det de frågar om
  • Håll dig endast till fakta och anpassa ditt språk till barnens ålder. Följ Folkmyndighetens råd
  • Behåll lugnet och sprid hopp. Försök göra lite roliga saker ihop hemma, nu har ni ju mer tid än normalt.

Delad vårdnad?

Har du delad vårdnad? Om ni inte redan gjort det så ta tag i och planera för hur just ni kan hantera situationen bäst. En av er kanske är i karantän eller jobbar hemifrån medan den andra är fysiskt på plats på jobbet. Om förskolor och skolor stänger är det klokt att ha en plan (så gott man kan…) klar och även vara överens om den ekonomiska delen, om en av er tar större ansvar än normalt.

Vänta?

Hade du bestämt dig för att ta steget till en separation eller kommit väldigt långt i din beslutsprocess? Är det då rätt att vänta? – Det finns inget entydigt svar. En fortsatt relation under extra påfrestningar kan ju medföra en svårare separationsprocess men det måste absolut inte bli så. Det finns ingen anledning att stressa om ni är vänner och det familjelivet är någorlunda ok. Men, låt det inte bli en stoppkloss utan förbered dig genom planering, både praktiskt och mentalt.

Rådet

Ett gott råd är att prata med någon för att få professionella råd som kan hjälpa dig att komma fram till vad som är bäst för dig. Vill du prata med Endbright’s psykolog bokar du det i vår webbshop. Det kan och är oftast väl investerade pengar när man behöver hjälp i hur och när man går vidare i processen. Vi kommer också snart (inom loppet av dagar) komma igång med våra webinars.

Vi kommer att  utsättas för utmaningar i våra relationer i tider som dessa. Tyvärr kommer effekterna troligtvis att vara lite längre än själva viruset. I form av minskad efterfrågan och därmed en högre arbetslöshet. Babyboom såväl som skilsmässor. Oavsett, vi finns här för dig! (Fast vi är lite skrala på baby-advice…)

Har ni specifika frågor, kommentarer eller tankar i skuggan av rådande läge, så hör gärna av dig till oss så lyfter vi det och försöker ge svar och klarhet.

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in