Säg hej till Anna & Sara!

Vi välkomnar våra nya experter till Endbright – Anna Olofsson Tarantino och Sara Matele.

Anna Olofsson Tarantino är socionom med steg 1 i KBT och har erfarenhet av att jobba med psykoterapi för barn och ungdomar, men även stöd till föräldrar i föräldrarollen. Som expert på Endbright kommer hon ge rådgivning inom barn och välmående. Vi har intervjuat henne så att ni kan lära känna henne bättre!

Varför valde du att bli en del av Endbright?

Skilsmässostatistiken visar att många äktenskap idag slutar i skilsmässa och det är därmed många barn som är med om att deras föräldrar bryter upp och går skilda vägar. Jag tycker att det är viktigt att det finns stöd till föräldrar och barn att få i många olika forum. Att lätt kunna få information och ställa frågor via en plattform som Endbright känns som ett bra komplement till det stöd som finns i våra kommuner och regioner.

Vilka frågor brinner du för? 

Stöd till föräldrar för att de ska kunna hjälpa sig själva och sina barn igenom separationen på bästa sätt.

Vad är dina bästa tips för någon som skiljer sig eller befinner sig i 
ett uppbrott? 

Det är väldigt individuellt och något som är ett viktigt råd för en familj kanske inte är detsamma för en annan. Men att skynda långsamt är viktigt. Och att förstå att känslorna som kommer med en separation kan vara många och skiftande och variera över tid.

Det kan vara klokt att som förälder informera sig lite om barns reaktioner i samband med en separation för att kunna fånga upp tankar och känslor hos sitt barn. Det är också bra att försöka prata väl om den andra föräldern oavsett hur ledsen, arg eller besviken man själv är.

 

Sara Matele, legitimerad Psykolog med KBT specialisering. Mångårig erfarenhet av barn och ungdomar avseende utredning, diagnostik och behandling av psykisk ohälsa och neuropsykiatriska tillstånd. Erfarenhet av psykoterapi både individuellt- och i grupp med både ungdomar och vuxna utifrån KBT och ACT. Lång erfarenhet av att arbeta med föräldrar i föräldrarollen. Vi har ställt några frågor om Sara och hennes expertis.

Varför valde du att bli en del av Endbright?

Då separationer och skilsmässor är mycket vanligt och berör en mycket stor del av vårt samhälle idag är det viktigt att det finns möjlighet till råd och stöd. Att separera innebär en kris för både föräldrar och barn på många olika sätt och det kan vara svårt för föräldrar och barn att veta var de kan vända sig med sina frågor varför Endbright blir en viktig del då det är en plattform som kan leverera allt ifrån stöd, råd och juridisk vägledning till både föräldrar och barn. En plattform som kan hjälpa människor vidare.

Vilka frågor brinner du för? 

Jag brinner för föräldraskapet och barns välmående på många olika sätt. Ser vikten av att föräldrar kan få stöd i hur de kan bemöta sig själva i rollen som föräldrar genom hela livet då det inte alltid är enkelt att vara förälder. Föräldraskapet innebär en förändring i sig och jag har under åren sett att föräldrar ibland känner sig vilsna in hur de ska förstå och bemöta sina barn genom barnens olika åldrar.

Vad är dina bästa tips för någon som skiljer sig eller befinner sig i ett uppbrott? 

Att gå igenom ett uppbrott är ytterst individuellt och barn och föräldrar reagerar och behöver olika råd beroende på vem man är.  Det är viktigt att vara lyhörd som förälder för barnens känslor och behov samt försöka bemöta dem på bästa sätt. En annan viktig aspekt i det hela är att se till att barnen inte hamnar mellan föräldrarna och hamna i skottgluggen.

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in