Roadmap

”Who looks outside…

… dreams; who looks inside, awakes”

– Carl Jung

”Begreppen”

Det kan vara lätt att blanda ihop vision, mission och mål och kanske är mål det vi oftast har för oss själva. Mål som att komma igång med träningen eller ännu mer konkreta mål som att gå ner fem kilo till sommaren, den typen av mål kan nog de flesta relatera till. Men hur många sätter mål per år och hur många har en tydlig vision om vad de vill uppnå?

”Visionen”

Det ligger i själva order vision att det är att vara visionär men det har vi ofta väldigt svårt för när det kommer till oss själva. Varför har vi det? Företag har ju inga som helst problem att presentera målande visioner och i fungerande företag så ligger allt man gör i linje med att man ska uppnå visionen. Som en slags ledstång så att man håller sig på rätt sida i sina beslut och val.

Jag ska bli den lyckligaste versionen av mig själv eller jag ska bli den författare som säljer flest böcker i Sverige, till skillnad från företag så behöver du inte presentera din vision utan kan sätta upp den för dig själv. Då kanske det känns lite lättare att faktiskt våga säga det högt (till sig själv iallafall) och börja leva efter att kunna nå visionen.

”Look inside”

Precis som Jung sa så måste man titta inåt, för att förstå vad som faktiskt är viktigt i livet. För just dig. Det är först då du kan sätta din vision, den som bara utgår ifrån dig och som bygger på vad du vill med ditt liv. För det är viktigt att inte se visionen som något i horisonten och låta livet rusa vidare utan något du lever med och verkar för hela tiden.

”Från tanke till handling”

”You are what you do, not what you say you’ll do”

– Carl Jung (Han håller i sig även här)

Om du inte bestämmer dig för vad som gör dig lycklig och lever efter det eller börjar skriva de där böckerna så är ju inte chansen speciellt stor att du når den visionen. Då blir det ingenting annat än drömmar. Det fanns väl en anledning till att du satte upp just den visionen, eller hur?

”Måste man?”

Måste man hålla på med och ha visioner, mål och massa annat. Är det inte att krångla till allt och sätta onödiga krav på sig själv?

Nej, det måste man inte men det är ju väldigt svårt att hitta rätt om man inte vet vad man söker eller vart man är på väg, eller hur? Det blir ju väldigt lätt så att man bara blir en passagerare genom livet och följer med (eller i värsta fall efter) någon annan.

”Ta sikte”

Kalla det vad du vill och sätt mål eller inte men det vi alla måste göra är fundera över om vi befinner oss på rätt väg och om vi känner oss nöjda med var det ser ut som att den ska oss. Inte bara en gång, för vissa kanske en gång per år är tillräckligt medans det för andra är viktigt att det sker oftare.

Om du känner att du nog inte riktigt är på rätt väg, att du/ ni kört lite vilse så stanna upp och tänk igenom vilken väg som ska köras framöver. Den gemensamma eller är det kanske bäst att ta varsin väg framåt?

”Co-driving”

Befinner du dig på rätt väg och känner att det är på den här vägen du vill fortsätta? Glöm då inte att se till att din partner känner på samma sätt, att ni är på den gemensamma vägen tillsammans så riskerar du inte att din partner känner sig som passageraren på din resa. Då hamnar ni förr eller senare i diket..

 

 

På vilken väg befinner du dig? Känner du dig trygg med vägen framåt eller har du en känsla av att ni snart riskerar att hamna i diket? Behöver du stöd eller hjälp för att undvika dikeskörningen eller att ta dig upp från den? Vi finns här – hela tiden!