Prep ger Pepp!

Friskvård är….

… något som de flesta företag har på agendan och på arbetsplatser erbjuds olika typer av friskvård eller friskvårdsbidrag. Viktigt absolut, men hur ser friskvården ut i er relation?

”Fysisk motion”

Enligt Skatteverkets riktlinjer får arbetsgivare ge sina anställda ett årligt skattefritt friskvårdsbidrag på upp till femtusen kronor per år. Men vad tycker då Skatteverket att friskvård är? Läser man deras hemsida kan man snabbt se att det gäller för det som de kallar ”enklare slag av motion”, dvs merså fysisk friskvård.

”Syftet”

Syftet med friskvårdsbidraget är att främja en bättre hälsa och trivsel på arbetsplatsen, men är det verkligen bara kopplat till ett gymkort eller någon annan fysisk aktivitet? Vi ska inte snöa in på just det här och nu men nog vore det en bra idé om det som omfattas av bidraget utökades en del? (Vi kommer tala mer om hur arbetsgivare borde uppmärksamma hjälp för just skilsmässa och separation…)

Med femtusen kronor kan man ju investera i sig själv eller sin relation med helt andra metoder vilket kanske till och med kan ge en bättre effekt. Självklart kan man inte låta det vara helt fritt, men terapi (egen eller parterapi) vore väl vara ett rimligt alternativ?

”Friskvård i vardagen”

Vi knyter ju på oss joggingskorna eller tar oss till gymmet för att vi ska må bra (och kanske för att vi vill se bra ut också!). För vissa självklart medans andra får kämpa lite för att ta sig ut/iväg. Men för de flesta en naturlig del av livet, vardagsmotionen. Idag är det också mer accepterat än någonsin att gå till psykolog och därmed underhålla sitt inre. Det svåra är väl kanske snarare att se till att ta hjälp i tid…

”Friskvård i relationen”

Om man ska hitta någon liknelse mellan en längre relation och någon form av fysisk aktivitet hade man kunnat tänka sig ett maratonlopp? Då är man troligtvis både peppad och lite orolig när man startar, det är ett väldigt långt kämpande och man är överlycklig när det är slut. Nja… kanske är Friskis & Svettis en lite bättre jämförelse. Man får komma som man är, det är inga tvång men man måste bjuda till och man får energi så att man mår bättre. Man kan också jämföra det med att för att få relationen att fungera så måste man bra själv men man måste också vara beredd på att det kan vara lite ”svettigt” ibland. Länge leve Friskis!

”Det är ju enkelt?”

Ja, det är svårt att få ihop vardagen. Det vet alla med jobb och barn men det handlar inte om några stora tidskrävande insatser, det är mycket enklare än så. Kommer du ihåg att fråga din partner varje dag hur hen mår? Lyssnar du på svaret och ser efter om det verkar stämma att allt är bra?

En annan rutin (som kan verka lite stolpig i början men blir snabbt naturlig) är att vid middagsbordet fråga hur dagen varit eller kanske ännu bättre att fråga vad som varit roligt idag? Det får oss att tänka i lite positivare banor och vi delar med oss av det till de andra vid bordet. Vissa gör små ”mini-anteckningar” vid sängen, där man skriver ner tre saker man är glad och tacksam för under dagen som gått. Den är lite fin.

”Byt Facebook mot Facelook”

Handen på hjärtat, visst har du tid att scrolla på Facebook eller Instagram? Enligt Famemass är den genomsnittliga tiden på sociala medier 2 timmar och 23 minuter per dag (i Sverige). En ökning med nästan en timma de senaste sju åren! Mest tid lägger vi på Facebook (58 minuter).

38% säger att de använder Facebook främst för att hitta roligt och underhållande innehåll. Är det inte rimligt att vi lyfter blicken och pratar med varandra, ger varandra uppmärksamhet och tid för kommunikation? Lite mer Facelook helt enkelt.

Att prata med varandra och förhoppningsvis kunna planera in något roligt att göra tillsammans med jämna mellanrum? Går att prioritera? Lägg inte ribban för högt, det räcker med att man kanske börjar med att sätta av 15-20 minuter per dag.

”Likes for Likes; Tid för tid”

Det är ju så mycket lättare att fixa till något som kanske bara är lite avskavt än något som är brutet. Många som går i parterapi gör det när krisen är ett faktum och relationen kanske redan infekterad. Det finns andra alternativ än att gå i terapi, en stor hjälp i alla relationer är att ha olika verktyg att ta till när det ”krisar”.

”PREP”

PREP står för Prevention and Relationship Enhancement Programme och är en utbildning först utvecklad av amerikanska forskare på vetenskapliga grunder och som fokuserar på att förebygga svårigheter och förbättra det som är bra. PREP är en kommunikationskurs som par över hela världen gått – en förebyggande kurs som ger redskap att lösa problem innan det är för sent.

I Sverige är det Studieförbundet Sensus som erbjuder PREP och de erbjuder flera olika typer av utbildningar inom just PREP. Kurserna ges på flera olika platser runt om i Sverige och du kan hitta mer information på deras hemsida.

”Tacksamhet”

Mats Linde som till vardags är präst på Landvetters flygplats i Göteborg är sedan tio år en av utbildningsledarna för PREP. Mats menar att tacksamhet är ett väldigt viktigt ord i en relation. Det är väldigt lätt hänt att man börjar ta varandra för givna och tappar bort varandra. Att satsa på ”friskvård” i relationen när den är bra eller ganska bra kan verkligen löna sig!

”Fem steg för kärleken”

Mats Linde har fem tips för att kärleken ska hålla;

  1. Tid. Ge varandra tid. Börja med 15 minuter, sätt klockan och utöka gradvis.
  2. Omsorg. Fortsätt med det som är naturligt i förälskelsen. Fråga ”Hur mår du?”, Du ser ledsen ut – vad har hänt?
  3. Gör roliga saker ihop. Sluta inte med att göra sådant ni trivs med tillsammans.
  4. Engagera dig och var nyfiken.
  5. Ta vara på vardagen. Det mesta av vår tid är vardag, låt den inte bara gå, utan förvänta dig något även av vardagen.

Oavsett om man väljer att gå en kurs eller inte så tänk på tipsen och att en relation bygger på ett givande och ett tagande. Många av oss borde säkert också prioritera lite mer Facelook framför Facebook, eller hur?

 

Hur har ni det med Facelook? Prioriterar ni det, eller är det lättare att fastna i scrollandet när alla måsten är avklarade? Eller har ni helt enkelt inte har något att säga varandra längre och funderar du kanske på en separation? Vi på Endbright finns här om du behöver hjälp, stöd eller helt enkelt bara vill utbyta tankar. Kontakta oss gärna så tipsar vi om bra parterapeuter.