Otrohet? Vem, Hur, Varför…

‏En otrohetsvåg….

…rullar just nu om man ska tro på vad som diskuterades i Fredagspodden häromveckan. Våg eller inte, vi vet att otrohet är orsaken till över 10% av alla skilsmässor eller separationer. Det är med andra ord en av de absolut vanligaste anledningarna.

Olika skäl

Otroheten kan ju sluta i ett uppbrott av flera skäl. Ett vanligt skäl är att det som kanske började som en ”oskyldig” flirt övergått till något helt annat och man inser att man lever sitt liv med ”fel” partner. Separationen är då det enda alternativet.

Ett annat vanligt skäl är att den ena partnern blir påkommen att ha en affär eller att varit otrogen vid kanske ”bara” ett tillfälle. Då kan det ju finnas förutsättningar för att ta sig igenom allt det jobbiga med att känna sig sviken och faktiskt också över att ha svikit någon.

Vem visste?

Förutom sorgen över att ha blivit sviken av den person som ska stå en närmast är det många som beskriver hur en känsla av att ha blivit dubbelt sviken infinner sig. Vilka andra i ens omgivning har vetat utan att säga något? Hur länge har dom vetat? Sorgen och smärtan blir så mycket tyngre och svårare att hantera när man inser att flera känt till det, kanske långt före dig. Hur journalisten Jennie Hammar upplevde det när hon gick igenom en tuff skilsmässa för ett par år sedan berättar hon öppet och ärligt om i podcasten Keeping up with Jennie and Malin.

An affair

Kanske blev den oskyldiga flirten till något mer. Något mer än vad som är OK i en relation med lögner och smussel som en följd. Kanske blir du lite misstänksam för att din partner visar de klassiska varningssignalerna som smusslandet med telefonen och att hen helt plötsligt både börjar bry sig mer om sitt utseende och är på bättre humör. När du frågar får du givetvis ett nekande och inte sällan tar din partner väldigt illa upp över hur du överhuvudtaget kan tro något sådant (!)…

En gång är ingen gång?

Den ”klassiska” otroheten när någon hamnar i fel rum på konferensen. Många gånger stannar det där, som en väl förborgad hemlighet. Andra kan inte ljuga om det utan känner att de måste vara ärliga mot sin partner och berätta. Någon blir ertappad för att det ligger en lapp med ett telefonnummer i byxfickan eller vad det nu kan vara. Många vill inte tro att lappen betyder något, det gör för ont och dessutom kommer med all sannolikhet en massa ilska. En festlig konferensmiddag som slutar så medans du var kvar hemma och tog hand tvätten, läxläsningen och vardagsmaten… Ha! – Och, vi ska absolut inte tro att det bara är män som är otrogna på det här sättet för så är det definitivt inte…

Otrohetsglappet

Om man ska tro på Esther Perel och vad hon skriver i sin bok The State of Affairs (läs den!) så är män 30% mer otrogna än kvinnor men att kvinnors otrohet ökar (och det rejält) då 40% av kvinnorna är mer benägna att vara otrogna idag än de var 1990.

Men även om gapet mellan män och kvinnor minskar när det gäller otrohet så finns det ett gap som inte rör på sig i någon egentlig utsträckning. Det är fortfarande kvinnan som anklagas i en otrohetsaffär, oavsett vem det är som egentligen är otrogen. Kvinnor lägger skulden på den andra kvinnan i långt större utsträckning än hon lägger på sin egen man. Det är något som vare sig känns rättvist eller rationellt, eller hur!

Förlåta och gå vidare?

Kan man förlåta och gå vidare!? – Hur lång tid tar det att komma över och vad krävs? Det är självklart helt individuellt och helt beroende på vilken bas relationen hade innan det hände och varför det hände. Vi kommer att skriva lite mer om erfarenheter från otrohet, kanske du vill dela med dig och berätta om och hur ni klarade er igenom krisen. Vad säger ni om otrohet?

Kriser kan ta sig olika uttryck, en hel del klarar man sig igenom och andra tyvärr inte. Vi på Endbright finns här om du är i en situation där en skilsmässa eller separation är den rätta vägen framåt. Kontakta oss gärna om du har frågor och/eller funderingar.