Osunda relationer

Att reflektera över den egna relationen är något vi nog alla borde göra oftare. Hur identifierar man en osund relation? Här kommer några olika områden som visar på olika delar som leder till en osund relation.

”Grälen”

Alla par grälar, men det är på vilket sätt man grälar som är det viktiga. Bara för att det inte förekommer något fysiskt våld så innebär det inte att det inte är kränkande.

  • Grälar du och din partner ofta?
  • Börjar det som ett lättare bråk men som eskalerar väldigt snabbt?
  • Används personangrepp där fula namn och höjda röster används?
  • Förekommer gränsöverträdelser där ditt ”personal space” påverkas eller att saker kastas i golvet eller liknande?
  • Finns det någon upplösning eller drar du tillbaka och allt återgår till det ”normala efter några dagar?

Om du kan svara på en eller flera av frågorna så lever du troligtvis i en osund relation. Hur ni behandlar varandra när ni är som argast på varandra ska fortfarande vara respektfullt. Om det inte är det så är det osunt.

”Hemligheterna”

Det är inte helt sällsynt att par som levt tillsammans en lång tid upptäcker att de haft hemligheter för varandra. Det kan vara allt ifrån stort till smått men trots allt något man valt att inte berätta. Ett klassiskt och i sammanhanget lite harmlöst exempel är att köpa något nytt klädesplagg eller något annat till sig själv men riva bort prislappen och snabbt hänga in i garderoben. Det blir lättare så eftersom den andre inte skulle förstå och inte tycka att det var något man behövde. Andra exempel är när man har på känn att den andre ska bli upprörd så kan det vara väldigt enkelt att låta bli att berätta.

Hemligheter kan göra både dig och din relation ”sjuk”. Ni har valt att leva och dela ert liv med varandra och då ska ni hantera både stort och smått tillsammans. Men att välja att ljuga eller det vi kallar vita lögner innebär att man bedrar både sin partner och sin relation vilket kommer att leda till en ohälsosam relation.

”Föraktet”

En form av att visa förakt är att få den andre att känna att den är ”under övervägande”, värdelös eller att den mer eller mindre förtjänar hån. Det finns även andra exempel som t ex himla med ögonen, vara sarkastisk, göra sig rolig på den andres bekostnad eller på annat sätt behandla den andre nedlåtande. Det både är och upplevs som väldigt kränkande.

I vardagen kan det hända att man bortförklarar beteendet med att hen har en dålig dag. Man väljer när det är dags att ta upp vissa frågor med omsorg (kan till och med vara något så enkelt som en otydlig räkning) och när man ändå gör det möts av ett ”måste du alltid vara så jäkla jobbig just – nu när jag försöker vila lite” Ordvalen kan variera och inte sällan används kränkande ord.

När det kommer till den dagliga och vardagliga dialogen med din partner, visas det någon form av förakt då? Himlas det med ögonen, sarkasm eller förolämpningar? Brukar du klaga på din partner till andra personer?

Förakt är ett väldigt tydligt tecken på att det inte längre finns någon respekt i relationen. En relation utan respekt är en osund relation – en relation måste ha respekt, kärlek och tillit för att ses som hälsosam. Inte en av de tre, inte två av de tre utan alla tre.

”Avståndet”

Har du någonsin tänkt på att visualisera avståndet mellan dig och din partner? Om du gör det, ser du då att ni står bredvid varandra eller att det känns som om ni måste nå varandra över någon form av staket? Att ni aldrig når varandra riktigt? Att det alltid är något som står i vägen?

Om det är det senare har ni kanske provat några (eller många) av de råd som ges i sådana situationer som att schemalägga gemensam tid, planera date nights och mycket annat men det har kanske ändå inte stängt det där gapet mellan er.

Sitter ni på varsin sida av soffan, har ni svårt att hitta något att prata om där vid restaurangbordet, rör ni sällan eller aldrig vid varandra och är sexlivet långt mer än på sparlåga?

En hälsosam relation måste innehålla både tillgivenhet och uppmärksamhet. Förhoppningsvis trivs ni i varandras sällskap och anstränger er för att kunna spendera tid tillsammans men om det där avståndet börjar kännas för bra så är nog inte relationen så hälsosam. OBS! Det innebär inte att man vare sig måste vilja eller vara tillsammans hela tiden men om tiden utan varandra börjar kännas för bra så är relationen inte sund.

”Tystnaden”

Två personer i en sund relation kommunicerar ärligt, öppet och regelbundet. De tar sig tiden att ta reda på vad som händer med varandra och med relationen.

Två personer i en osund relation förlitar sig på tystnaden, antingen för att undvika att prata om ”issues” eller för att straffa den andre. När tystnaden blir ett mönster (t ex vara tysta i flera dagar efter ett gräl) och ilskan, förbittringen och en ”avgränsning” träder in.

Det blir väldigt svårt att reparera och bygga upp intimitet om det inte finns något utrymme för det viktiga samtalen.

Kommunicerar du och din partner (delar era äkta känslor och liknande) eller rapporterar ni (pratar om vem som ska barnen efter skolan och liknande)? Är ni mestadels tysta när ni spenderar tid med varandra eller är ni alltid tysta efter en specifik situation som t ex ett gräl?

Om du och din partner är mer tysta än att ni pratar om era åsikter, tankar och känslor så är troligtvis inte relationen speciellt hälsosam.

Att upptäcka att man lever i en osund relation är det absolut bästa sättet att rädda det innan det är försent.

Fråga dig själv;

  • Pratar eller grälar du och din partner på ett respektlöst sätt?
  • Har ni hemligheter för varandra?
  • Finns det oftast ett avstånd mellan er?
  • Har ni slutat kommunicera på ett meningsfullt sätt?

Om du kan svara ja på en eller fler av frågorna har du två val.. Stanna kvar och börja jobba på relationen eller förbereda dig på att lämna den.

 

Kan du svara ja på flera av frågorna i texten? Vet du inte riktigt vad du ska göra för att ta itu med det eller har du försökt utan att du upplever någon förbättring? Har du försökt så pass länge att du känner att den bästa vägen framåt är ett uppbrott? Oavsett var du befinner dig så finns vi på Endbright här för att ge stöd och support. Tveka inte att höra av dig till oss på hello@endbright.se