Om det inte vore för boendet…

Tidigare i höst skrev Svenska Dagbladet om hur bostadsmarknaden satt stopp för att inte fler valt att separera under Corona pandemin. Som boende i storstadsregionerna är oron för att hamna utanför bostadsmarknaden alldeles för stor för att ta risken att separera, för väldigt många.

Man konstaterar i artikeln, likt vi tidigare skrivit om, att vi lever i en så tight tvåsamhetskostym att våra begränsningar även för den egna bostaden blivit ett faktum. Bostadsmarknaden har utformats på ett sådant sätt att den ställer krav på ett parförhållande, menar Claudia Wörmann, bostadsekonom på SBAB.

Den jämställda ekonomin och sparandet är ett illa måste för att när kärleken tar slut, kunna skapa sig det egna boendet, konstaterar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i artikeln i SVD.

Hur ska man då tänka?

…och vad kan man göra för att underlätta vid en separation när bostadsmarknaden ser ut som den gör? Hur kan man i tid se till att få en jämställd hushållsekonomi? Vi läste på i SBAB bloggen och fann några tips.

  • Försök i den mån det går att dela upp ansvaret för barn och hushåll för att effekten på den egna inkomsten inte ska påverkas ofördelaktigt, ett sätt för att få en överblick är att kontinuerligt se över ert ekonomiska upplägg och kartlägga om det finns några eventuella orättvisor.
  • När beslutet om att separera tagits, hasta inte iväg, låt det ta tid så att saker och ting blir rätt och riktigt från början eller åtminstone något mer långsiktigt.
  • Våga prata om din separation till vänner och bekanta, det kan hjälpa dig att hitta en boendelösning, om än temporär, men även annan hjälp som kan vara nödvändig vid en separation.
  • Att kompensera den skuld som separationen medfört gentemot barnen genom att köpa materiella ting och ibland tävla med den andra föräldern om vem som köpt mest, är sällan en god idé – varken ekonomiskt eller för barnens välmående. Försök istället att prata med barnen om deras känslor.
  • När du väl funnit din nya bostad så tänk på att allt inte behöver köpas med en gång, inte heller i helt nytt skick. Ta dig till din lokala loppis och inspireras istället av återvinningstrenden.

Behöver du vägledning och kartläggning av din privatekonomiska situation? Funderar du på att separera men skräms av den osäkra bostadsmarknaden och din privatekonomiska situation? Ta gärna kontakt med oss på hello@endbright.se så hjälper vi dig vidare. 

 

Referenser:
svd.se, 2020, https://www.svd.se/det-bygger-pa-att-man-lever-i-ett-parforhallande
SBAB.se, 2020, https://www.sbab.se/bloggen/svart-for-kvinnor-att-separera/