(O)Lyckliga?

När vi är betraktare…

… så ser vi oftast inte sanningen. Kanske ser vi det vi vill se eller så ser vi det som någon annan vill att vi ska se.

”Det lyckliga paret”

Vi ser lyckliga par. Par som bara måste vara lyckliga för de har ju allt, eller hur? Vi ser dem långt ut i periferin genom att vi läser om dem. Vi ser dem på olika sätt i bekantskapskretsen och kanske även bland de nära vännerna. Det där lyckliga paret vi ser är ofta också det ”perfekta” paret. Perfekta enligt normen och där man inte bara är lyckliga med varandra utan också är framgångsrika både yrkesmässigt och socialt.

”Förebilden”

Det finns vissa par som vet att de symboliserar det lyckliga paret. Ibland även också med tillägget det perfekta och lyckliga paret. Vissa lägger ingen vikt vid det utan är lyckliga över att de är lyckliga men för andra är det viktigt att upprätthålla bilden. Att andra ser på dem med de ögon de vill att de ska se dem.

Det är självklart ingen som till en början planerar, att de ska ses som det där perfekta och lyckliga paret. Troligtvis ingenting man överhuvudtaget ens reflekterat över utan det är omgivningen som börjat ge det epitetet och plötsligt är det kanske något man trivs med. Kanske till och med något som blivit viktigt.

”Påverka & påverkas”

Med Instagram och andra sociala medier har det blivit lätt att skapa den bild man vill att andra ska se. Oavsett om det gäller att förmedla en bild av att vara det perfekta paret, den lyckliga familjen eller det helt motsatta. Vi äger vår egen kommunikation och vårt sätt att förmedla vår sociala identitet på ett sätt vi aldrig tidigare gjort. På gott och ont – för vi påverkas oavsett om vi vill det eller inte av det vi ser och läser på t ex Instagram. Även om vi i teorin förstår att det vi ser är en Instagram-verklighet och inte den riktiga verkligheten så påverkas vi. Vissa dagar mer och andra mindre.

”Det där it-paret”

Om vi försöker se en bild framför oss av det lyckliga och perfekta paret så är bilden säkert olika, men om vi generaliserar lite.

De ser bra ut, har bra jobb, bor bra och är på alla roliga tillställningar. Alltid roliga att ha med, oavsett tillställning och de verkar alltid så kära. Instagram-flödet visar bilder på restaurangbesök, weekendresor, härliga semesterresor och allt annat som materiellt symboliserar ett lyckligt liv.

Det är nog många som gärna vill ha det lite mer som dem, att vara så lyckliga.

”Förvåningen”

Från en dag till annan kanske de ”lyckliga” inläggen upphör. Man kanske inte uppmärksammar det sådär direkt men så får man höra att de separerat. Den första känslan är förvåning, dom som verkade så lyckliga. Det var väl det ”sista” paret man trodde skulle separera.

Men vad visste vi egentligen om det? Vi hade ju bara sett det de velat att vi skulle se och det vi själva ville se.

”Att vara lyckliga”

”Vi spenderade så mycket tid på att verka lyckliga så att vi glömde bort att vara det” 

Det är en ganska enkel och bra beskrivning för varför en relationen för sådana par kan sluta med en separation. Det blir så viktigt att visa att man är lycklig att man glömmer att underhålla relationen och den egna, riktiga lyckan.

”Hur vi uppfattas”

Även om vi kanske inte betraktas som det där perfekta och lyckliga paret och heller inte försöker skapa en bild av att vara det så innebär det inte att vi inte bryr oss om hur vi uppfattas, vare sig som individer eller som par.

Vi vill alla vara lyckliga och ha ett bra liv. Alla vill väl också att det är den bild andra har av oss. Har sociala medier gjort så att vi lägger upp en bild på en ”glad” familj på en kul utflykt trots att den inte alls var det? Eller låter vi bli att lägga upp något överhuvudtaget den dagen? Det är helt och hållet beroende på vem man är som person och förhållandet till sociala medier.

Det är självklart inte alla som är aktiva på sociala medier men som sagt; vi generaliserar.

”Vem blir du?”

  • Förstärks dina känslor av det du ser på t ex sociala medier om du inte är helt lycklig i din egen relation?
  • Tar du efter normen om hur du ”förväntas” vara i din relation utifrån vad du ser i sociala medier?
  • Blir du mindre benägen att prata om din egen relation och mer benägen att upprätthålla fasaden?

”Tillbakagång?”

Blir sociala medier en tillbakagång eftersom vi påverkas av omgivningen i för hög utsträckning? Tar vi itu eller inte itu med det som är rätt för oss eller blir vi mer rädda för att inte vara som normen säger?

Det finns mycket som är positivt med sociala medier men vi måste förhindra en utveckling där känslan av att passa in i mallen stärks. Att det till ytan lyckliga paret eller den lyckliga familjen hindrar oss från att se på vår egen relation på ett sätt som är rätt för oss?

 

 

Det råder olika meningar vilken påverkan sociala medier har på vår identitet och våra relationer. Men en sak vet vi, det finns människor som på grund av olika omständigheter påverkas mer negativt än andra. Känner du igen dig i artikelns beskrivningar? Har du ett destruktivt förhållande till sociala medier och dess inverkan på din identitet och relation? Hör gärna av dig till oss på hello@endbright.se så tar vi det därifrån!