Oavsett uppbrottets initiativtagare…

Det kan vara både…

… hårt och svårt att acceptera att vissa relationer tar slut. Eller att de kanske aldrig blev till det man hade hoppats på.

Att släppa taget och gå vidare från något man önskat hade varit annorlunda är läskigt, men det är något som alla går igenom och som många gånger är helt nödvändigt.

Det är en skrämmande känsla som kommer när man tar någon form av definitivt avsked. Efter all tid man spenderat tillsammans veta att man inte längre kommer spendera någon tid ihop längre… Det är något som kan kännas skrämmande och som det kan vara svårt att förlika sig med.

Vi hanterar uppbrott olika

Det finns de som hanterar ett uppbrott som ett dödsfall. De sörjer uppbrottet och de sörjer att personen inte längre kommer att vara en del av deras liv. De ägnar oftast också lång tid till att läka.

Det finns även omvänt, de som har väldigt lätt för uppbrott. Sörjer kort, bearbetar och går vidare. Det handlar inte om att de är ”känslokalla” eller hade mindre känslor utan det är bara deras sätt att hantera situationen på.

Det känns ännu konstigare att tänka tanken att en gång, förr eller senare, så kommer minnena av relationen kännas avlägsna. De allra flesta har väl med sig en balanserad bild med minnen medans andra kanske bara minns allt som sockervadd eller i värsta fall som delar av en mardröm.

Eftersom alla hanterar uppbrott och avslut på helt olika sätt så kan vissa gå vidare fortare än

”Väl där…”

När det där uppbrottet händer så är det så lätt att tro att smärtan eller skulden kommer att vara för evigt. Men det är precis som med allting annat; inget varar för evigt. Inte heller den smärtan eller den skuld man känner där och då. Låt det istället hjälpa dig att växa så att du blir den person du själv skulle kunna falla för – det kan verka lättare sagt än gjort men att älska sig själv är den viktigaste kärleken av alla. Utan den kan du vare sig ge eller ta emot den villkorslösa kärkek som vi alla behöver.

Men det finns ett ljus i tunneln…

Oavsett om du lämnar, eller blir lämnad, så är det tufft. Det finns dåliga dagar (kanske allihop sådär direkt inpå) men snart börjar det också komma bättre dagar. Det finns ljus i slutet av den där tunneln som vi behöver ta oss igenom. Vissa behöver lite mer tid än andra men om du fortsätter framåt hela tiden (ibland behöver man kanske pusha sig själv lite) så kommer du ut ur tunneln, till en bättre situation och med en hel del nya lärdomar om dig själv och ditt liv.

Det är inte enkelt

Det kan verka som om vi får det att verka lätt. Det är det inte – oftast långt därifrån. Men om vi tänker oss motsatsen, att stanna kvar i en relation man vill lämna eller att leva vidare i en relation man känner att den andra vill lämna – är det inte svårt?

Att våga ta det där beslutet att lämna är förvisso tufft men det går över och är det mest rättvisa för båda, för hur bra partner blir man i en relation man inte vill vara i?

Att bli lämnad gör ont och den första känslan är ofta att man vill att den andra ska stanna kvar till vilket pris som helst, allt går ju att lösa. Är det så? Hur tufft det än kan kännas är väl det bästa att respektera beslutet och ta itu med sorgearbetet.

”En björntjänst”

Oavsett vem man är i en relation som inte fungerar så innebär ju båda alternativen att en fortsättning bygger på en lögn. Vill du lämna men inte tar steget så kommer din partner känna att allt inte är som det ska och omvänt är det precis på samma sätt, du kommer att känna att allt inte är som det ska. Det skapar en osäkerhet som sakta men säkert kommer att skada tilliten och att tilliten finns är ju en förutsättning för att en relation ska kunna fungera. En slags ond cirkel.

Det är med andra ord inte frågan om någon tjänst att stanna kvar eller att be någon att stanna kvar – tvärtom, det är en björntjänst.

 

Oavsett om du blivit lämnad eller själv valt att lämna så vet vi att ett uppbrott som sagt inte är enkelt. Det är också därför vi på Endbright finns. För att göra ditt uppbrott så bra som möjligt. Med hjälp av våra divorce planning-koordinatorer får du hjälp med att reda ut ditt uppbrott till rätt hjälp. Här bokar du kostnadsfri konsultation med våra divorce planning-koordinater.