Nytt boende?

Många gånger….

… innebär ju en separation eller skilsmässa också att man behöver byta bostad. Inte nog med att livssituationen förändras helt utan man behöver dessutom ett nytt boende med allt vad det innebär. Ibland kan det kanske till och med kännas tuffare att skiljas från hemmet än relationen.

”En ny möjlighet”

Om man inte har möjlighet (eller kanske inte vill) behålla det nuvarande boendet så är det ju trots allt en möjlighet att skapa ett nytt och trivsamt hem. En nystart. För att få så stort utrymme som möjligt att skapa nästa hem så gäller det att ge huset eller lägenheten bästa möjliga förutsättningar vid en försäljning.

”Val av mäklare”

Det är kanske lätt att bara titta på det mäklararvode som en mäklare tar ut men det kan vara klokt att ta sig tiden att även värdera andra saker innan man fattar beslut om mäklare.

En engagerad mäklare som kommer in tidigt i processen kan i stor utsträckning bidra till att man får ett högre försäljningspris.

 • Har mäklaren tillräcklig kunskap om ditt område?
 • Hur kommer presentationen av din bostad att se ut?
 • Hur kommer mäklaren att marknadsföra ditt hus/lägenhet?
 • Känner du ett förtroende för mäklaren som individ?

Valet av mäklare kan göra en skillnad på upp till 15% (enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling) så slarva inte med detta.

”Så ökar du värdet av din bostad inför försäljningen”

Beroende på i vilket skick din bostad är i så kan det vara värt att lägga ner lite pengar för att öka värdet inför en försäljning. Några tips på mindre renoveringar som ger bra värdeutväxling är:

 • Slipa och lacka eller polera upp gamla slitna trägolv. Skinande golv reflekterar ljuset och gör bostaden ljusare och fräschare.
 • Måla slitna, mörka eller ”skrikiga” väggar med ljus färg. Det gör att bostaden upplevs som ljusare, rymligare och mer harmonisk.
 • Byt ut bänkskivor, handtag och köksbeslag. Kanske även kakel mellan diskbänk och väggskåp.
 • Gör hallen ljus. Visningsbesökare bildar sig en uppfattning om bostaden snabbt. Hallen ger det första intrycket – gör den ljus med färg och spegel.

”Att tänka på inför visningen”

Ta gärna hjälp av din mäklare för att få råd och tips om hur ni på bästa sätt förbereder inför försäljningen.

 • Öka belysningen, skapa gärna fler ljuspunkter och ha lite starkare lampor än vanligt.
 • Lyft fram fönster och utsikt. Putsa fönster och dölj dem inte med växter och gardiner utan släpp in ljuset och visa utsikten.
 • Speglar skapar ljus och rymd – kanske ska du sätta upp någon mer spegel.
 • Ta bort ”onödiga” möbler så att bostaden inte känns trång när det är många som kommer på visningen.

Det är viktigt att plocka undan och städa. Det visar att man tar hand om bostaden väl samtidigt som det underlättar för visningsbesökarna att bilda sig en positiv om hur det är att bo där. Det kan låta som väldigt mycket men en ungefärlig riktlinje är att ta bort 25% av vad man har. Man måste låta de som kommer på visningen kunna visualisera sig själva där genom att skapa en positiv bild av hur bostaden är att bo i. Personligt men inte privat och intimt är en bra regel.

Är det en lägenhet du säljer får besökarna en mer positiv uppfattning om bostaden om det är rent och snyggt utanför porten och i trapphuset.

Säljer du ett hus så se till att gräset är klippt och rabatter rensade så att besökarna får ett intryck av att de som bor här sköter om bostaden på ett bra sätt.

”Hjälp med styling?”

Ibland kan det löna sig att ta hjälp med styling av bostaden. Några exempel på när det verkligen är värt att ta in den hjälpen är:

 • Bostaden är tom på möbler. Många har svårt att visualisera hur det kommer att se ut med möbler. En tom bostad sänker dessutom försäljningspriset.
 • Bostadens interiör inte är den rätta för den mest intressanta målgruppen.

Man behöver inte beställa styling av helt hem inklusive möbler utan kanske är det bara lite finish som behövs i form av extra belysning, överkast, kuddar och liknande.

Precis som vid val av mäklare kan styling ha stor påverkan på slutpriset vid er försäljning. Prata med din mäklare om det kan vara aktuellt med styling.

”När är det bäst tid att sälja?”

Vid en skilsmässa/ separation kanske man inte har möjligheten att bestämma när försäljningen ska ske men rent allmänt så säger vår samarbetspartner Erik Olsson Fastighetsförmedling såhär;

”Man vill naturligtvis sälja sin bostad när den är som finast. Många vill till exempel vänta med att sälja villan tills trädgården är grön och fin. Samtidigt är risken stor att flera andra också säljer sin villa då. När utbudet är stort blir konkurrensen om köparna större. På Erik Olsson brukar man säga att ”man ska göra som alla andra fast tvärtom!” Även om det är lite skämtsamt så ligger det mycket i det.

Utbudet varierar mycket mer än efterfrågan. Det finns perioder under långhelger och semestrar när utbudet av bostäder nästan försvinner samtidigt som det alltid finns köpare. Många av dem följer bostadsmarknaden även när de är lediga och är i närheten så att de kan besöka en bostad de är intresserade av. Om man inte har så bråttom att sälja kan man försöka att sälja under ett period med ett lågt utbud först och göra ett nytt försök lite senare när marknaden tar fart igen om det inte går som man tänkt”

Det här var lite tips och råd från vår samarbetspartner Erik Olsson Fastighetsförmedling. Du hittar mycket mer matnyttig information på deras hemsida.