Nytt år och ny tinder-dejt?

Endbright’s gästkrönikör Christian Daun skrev nyligen en krönika i SvD ”Skaffa Tinder. Lägga ut snyggbilder. Men usch”.

Hos Endbright har Christian delat med sig av sina känslor kring sin egen skilsmässa. Bland annat har han skrivit om timmarna han räds för när det är hans medförälder som har barnen, om känslorna kring att göra sin omgivning besviken och att inte längre känna sig välkommen i köpladorna.

I denna krönika berättar Christian om sin första tinder-dejt. Han är kritisk till nätdejting och likställer det med en arbetsintervju, en så kallad ”kärlekens arbetsintervju”.

Hans första tinder-dejt är inte vilken dejt som helst. Han ska träffa psykologen och seriedejtaren Angela Ahola.

Angela är också skild sedan några år. Numera beskrivs hon som en dejtare av rang efter sina 100 dejter, något som mynnat ut i en bok.

Dejten hamnar i en intellektuell och sociologisk diskussion om tinder och nätdejting; dess betydelse för synen på oss själva och våra relationer. Om dess konsekvenser. Så som objektifiering och cynism i den oändliga massan av antalet singlar som samlats på plattformen och där ombytlighet och rastlöshet gör sig som mest påtaglig i jakten på ”den rätta”.

Angela lyfter fram nätdejtningens olika normer efter det att det faktiskt blivit en ”match”. Alltifrån vem som ska skriva först och vad man ska skriva till vilken ton man ska ha för att verka sådär ”lagom” intresserad. Om konversationen flyter på och intresset finns där kommer nästa projekt. Vem ska ta initiativ till att ses och var ska man ses? Denna dejtingform kräver minst sagt prestation.

Till trots har Angelas allra flesta dejter varit bra. Inget som lett till en vidare relation, men dejterna i sig har varit hyfsat trevliga. Hon menar att apparna är tidstjuvar men lyfter också fram dess positiva konsekvenser, som faktiskt verkar vara övervägande. Hennes 100-dejter har lett till en personlig utveckling. Numera är hon mycket mer trygg i vad hon faktiskt letar efter och har också lättare för att stå fast i att en dejt kan vara trevlig om än att denna nödvändigtvis inte är något hon vill byggare vidare på.

Sedan skilsmässan har Angela gått igenom olika relationsfaser som varit nödvändiga. Att bli singel var inget hon önskade. Nu 100 dejter senare känner hon sig mätt på nätdejting. Längtan efter fler dejter har dock inte försvunnit, men nu ser hon mest fram emot de på krogen. Och Christian, han erbjuds hjälp på vägen i sin början på sin nätdejting.

Hela denna artikel går att läsa här.

Att gå igenom en skilsmässa har många olika faser. Efter att ha löst praktikaliteterna och när rutinerna och det nya livet väl befäst sig, startar en ny fas. En fas där den egna identiteten börjar ta plats för utveckling igen. En del i detta kan vara att just att ge sig ut i dejtinglivet. Något som kan vara nog så svårt även om man inte är separerad. Att göra sig redo för den nya kärleken och att lära sig att släppa in på nytt, är ofta inte helt enkelt.

Att må bra genom sin separationsprocess innebär för oss att finnas där både inför, under och efter uppbrottet. Vi hjälper även dig som gått igenom ett uppbrott och nu behöver stöd och hjälp inför det ”nya livet” och allt vad det innebär.