November, December och Divorce Day

December närmar sig och är som vi vet en månad med mycket mer stress än övriga månader. Deadlines inför årsskiftet på jobbet, julstressen för att hinna med allt till julen och på toppen av det olika sociala sammankomster. Det ställer självklart höga krav och är inte sällan något som sliter på relationer.

”Divorce Day”

I Storbritannien kallas den första arbetsmåndagen efter årsskiftet för Divorce Day och även om vi inte har en motsvarande dag så är det just januari en av de årets månader med flest skilsmässor och separationer. Den andra månaden är augusti, det vill säga direkt efter semestern.

Det finns flera bakomliggande orsaker till det:

  • December och julen har slitit mer på förhållandet och om grunden var lite bräcklig kan det ofta leda till en separation.
  • Vissa har bestämt sig och kanske till och med är överens om att separera men man vill för barnens skull vänta till efter julhelgerna.

”Den lediga familjetiden”

Det är absolut inte självklart att den lediga familjetiden över jul- och nyårshelgerna påverkar relationen positivt. Det kan många gånger vara precis tvärtom. Det finns mycket som man kan ha olika åsikter kring som förstärker sprickan i relationen. Några sådana vanliga exempel är;

  • Var ska fira?
  • Den ena partnern tycker att den andre dricker för mycket.
  • I vår familj har vi alltid gjort så här.
  • Relationsproblem med exempelvis svärmor.
  • Hur mycket ska vi lägga på julklappar?
  • Jag har för mycket på jobbet så jag har inte tid att hjälpa till.

Är man inte överens om de stora och viktiga frågorna så kommer det garanterat att innebära både slitage och onödiga bråk. Inte jättekul för någon och framförallt inte för barnen. På samma sätt som vi skrev om igår när det gäller planering så är det här väldigt viktigt att ni går igenom och är överens. Ibland måste man kompromissa för att få till en så bra jul och nyår som möjligt för hela familjen. Det enda man inte kan/ ska kompromissa med är alkoholen (nota bene säger vi…), den kan riskera förstöra julen för alla inblandade.

”Tid att tänka och reflektera”

Även om tiden fram till jul består av mycket stress så kommer ju, iallafall för de flesta, lite ledig tid efter själva julfirandet. Det är nu det som gnagt och skavt verkligen får utrymme för eftertanke. Det är oftast under perioder av ledighet som vi både tar oss tiden att tänka, reflektera och fattar många livsavgörande beslut. Tänk på att planera in lite egentid för återhämtning efter julen, det är både nödvändigt och ger bättre förutsättningar att undvika både att du blir slutkörd och att familjetiden blir trevligare. En jämförelse är att många människor under semesterns början funderar på om de verkligen är på den arbetsplats de vill eller om de ska börja söka jobb.

”Det är inget misslyckande”

Att allt ska vara som en romantisk och lycklig julsaga över hela julen är nog att förvänta sig för mycket, speciellt om relationen har varat några år. Men se de absolut inte som ett misslyckande, det är fullkomligt naturligt att inte ha orken att vara gullig och perfekt hela julen. Många vittnar om att både skuldkänslor och känslor av otillräcklighet växer sig starkare. Låt inte det påverka dig, ingen är perfekt och det är absolut inte bara du som ska dra lasset för allt som ska göras inför julen.

Om ni känner att ni har det jobbigt i relationen kan det vara en bra idé att fira jul själva, bara ni i den egna familjen. Det kanske kan bidra till mindre stress och påfrestningar samtidigt som ni faktiskt får tid att prata igenom var ni står i er relation och vilken väg som är bäst framåt. Våga säga ifrån till föräldrar och andra även om traditionen varit på ett visst sätt tidigare.

”Barnens högtid”

Visst är det en familjehögtid men den är med all säkerhet viktigast för barnen. Även om du eller ni båda vet att en separation väntar runt hörnet så ta hänsyn till barnen. Om ni beslutat er för att separera efter jul men inte velat förstöra barnens jul så krävs det att ni verkligen jobbar med att hålla undan känslor och irritation, annars har ni inte gjort barnen någon tjänst. Har inget beslut fattats utan känslan bara hänger i luften ställer det självklart väldigt tuffa krav, speciellt om man själv kanske inte vill separera. Men julen är bara några dagar och kanske kan ni skapa tid i mellandagarna för att prata om känslorna som känns i luften.

”Aldrig lätt”

En separation är aldrig lätt men man kan påverka den om ni tillsammans sätter barnens bästa i första rummet.

 

Referenser: Källor: SCB, SVT, Anna-Clara Billengren

 

Känner du redan nu att december-stressen kryper sig på och har svårt att hantera kraven som ställs på dig själv och din familjerelation? Du är inte ensam. Vi på Endbright finns med dig, du kan alltid maila oss på hello@endbright.se så hjälper vi dig vidare.