När gifter vi oss, och med vem?

Som vi…

skrev igår så visar statistiken på att vi både gifter oss allt senare och skaffar barn senare. Sett över ett längre tidsperspektiv så gifte man sig väsentligt fortare förr eftersom ett samboförhållande med barn skulle vara socialt oacceptabelt. Idag är det definitivt inte så och många väljer att bilda familj för att sedan gifta sig eller förblir i ett samboförhållande.

Det finns ingen svensk statistik eller studie som kan ge oss en bild över hur lång tid det tar från den första dejten till dess att vi gifter oss, däremot hittade vi en brittisk nutida undersökning:

  • Man är ett par i ca 17 månader innan man flyttar ihop
  • Man bor ihop i ca 22 månader innan man förlovar sig
  • Det dröjer sedan ytterligare ca 20 månader innan man gifter sig

Man är alltså enligt detta, i snitt, ett par i 4,9 år innan man gifter sig. De fem åren kan kanske stämma men i Sverige är det troligtvis lite annorlunda mellan de olika stegen jämfört med i Storbritannien.

”När man fattar de stora besluten”

Om man tittar vidare på lite andra studier visar de flesta på att det är vid cirka 26 års ålder som man mest (och bäst?) fattar beslut om det är mannen/ kvinnan i ditt liv du lever med. Vid denna åldern fattar man helt enkelt ganska många så livsavgörande val gällande familj, karriär och annat.

”Idag träffar kvinnor merså yngre män”

När svenskar förälskar sig är mannen i genomsnitt 2,7 år äldre än kvinnan. Detta förhållande har varit mer eller mindre konstant men vi ser nu att det blir allt vanligare att kvinnor träffar yngre män. Tidigare var det bara socialt accepterat att det var stor åldersskillnad om det var mannen som var den äldre partnern.

Viss forskning visar därtill att intelligenta kvinnor oftare är singlar (!). forskarnas förklaring i detta fall var att männen kände sig ”mindre maskulina” när de umgicks med kvinnor som fått bättre IQ-resultat än de själva. OK…vi håller själva på att ta in denna informationen. Kanske något att skriva mer om, kanske inte!?

”Hur gifter vi oss då?”

Det har gått lite trender i hur och var man gifter sig. Från 1995-2009 kunde man se att antalet kyrkliga vigslar minskade från 65% till 40% för under ett par år ligga på den nivån. Men nu visar undersökningar att den yngre generationen igen går mot mer traditionella värden.

Vi ser också trender med bröllop utomlands, bröllop som pågår över en helg och liknande så det är rimligt att anta att det idag är större skillnader när det gäller bröllop i Sverige.

”Forskning; ser vi några andra skillnader med tanke att vi gifter oss senare i livet?”

Det är stor skillnad mellan män och kvinnor vad gäller hur många som blir föräldrar – och klyftan växer. I ett nytt forskningsprojekt håller ett par nationalekonomer vid Stockholms Universitet på att nysta i denna frågan. Omkring 22% av de 45-åriga männen har inte blivit föräldrar – bland kvinnor är andelen ungefär 13%. Vi följer detta med spänning… Fortsättning följer.

”Förr i tiden”

”Kvinnan får med tiden den man hon förtjänar (och kanske drömmer om) blott om hon med en smula frejdighet tar itu med uppgiften”. Så skrev Veckorevyn någongång under 60-talet.

– Jo, men nog har det hänt en del sedan dess…

 

Källor: Ekonomisk debatt,

Forskning och framsteg,

Kyrkokansliet Svenska kyrkan,

Personality and social Psychology Bulletin,

Refinery29