Något måste förändras men hur?

Att gå runt där….

…som på äggskal med en lite ond föraning om att snart kommer den. Den där reprimanden som så ofta slutar med ett gräl. Det som har blivit ett mönster i relationen.

Medan han går där så tänker han;

Om hon bara kunde ge mig lite lugn och ro”

Om vi bara kunde ha det lite harmoniskt, då skulle jag kunna vara helt okej med livet.”

Varje morgon när han kliver upp och går till köket för dagens första kaffe och frukost så hoppas han att hon inte kommer att vara där. Han hoppas det för han vet att närsomhelst kan den där reprimanden komma, den som kan bli mer än så. Kanske ställde han in något fel i kylen eller tittade på henne på ett sätt hon uppfattade helt fel och plötsligt har det som ska vara en lugn och bra start på dagen förvandlats till ett gräl.

”Känner du igen dig?”

Då är du inte ensam. Även om du vet att någonting måste förändras så kan det vara svårt att veta hur. En person som haft den här situationen är Chuck.

Chuck hade under de senaste åren lämnat sin fru vid två olika tillfällen men kommit tillbaka.

Han funderade en hel del på varför han kom tillbaka och vad han faktiskt kommit tillbaka till.

”Rädslorna”

Hans rädslor – för att vara den som förstörde en familj, att hans barns skulle hata honom, att han skulle vara som sin pappa som var en lögnare – var större än hans rädslor för hennes ilska mot honom.

Han kände sig inmålad i ett hörn utan möjlighet att ta sig därifrån. Han kände sig fångad mellan två icke önskvärda alternativ – skilsmässa eller att stanna kvar.

Det enda han ville ha var ju lite lugn och ro, enkelt uttryckt; ett harmoniskt hem. Efter år av terapi hade han en bra självmedvetenhet. Men han hade inte kommit ur sitt dilemma – han var fast i ett äktenskap fyllt med spänning och täta explosioner.

”Slutsaten”

Efter en tid kom Chuck till slutsatsen att han ville skiljas, en väldigt ”obehaglig” slutsats men nödvändig. Men han hade ingen aning om hur han skulle ta upp det…

Hans inre röst sa till honom; ”om du tycker att det är jobbigt nu tänk dig hur det kommer att bli när du berättar att du vill skiljas, helvetet kommer att braka lös.”. Han oroade sig mycket för relationen med barnen, hon stod dem närmare än vad han gjorde.

Chuck vände och vred på rädslorna inför vad som skulle hända. Han kände sig fångad, hur han vände sig så skulle det vara obehagligt.

”Att inte släppa bomben”

Men han bestämde sig för att fullfölja och istället för att bara släppa en bomb började han prata med sin fru. Han la rädslorna åt sidan och beskrev hur han upplevde deras relation, på ett lugnt och sakligt sätt. De hade diskussioner han aldrig ens trott varit möjliga.

Det visade sig att även hon var orolig över deras relation och hur dynamiken i den påverkade barnen. Hon anklagade inte honom överhuvudtaget vilket han utgått ifrån att hon skulle göra.

Lösningen hette givetvis inte att det enbart var hans fru som skulle göra en 360 graders förändring. Chuck insåg att han föreställt sig två falska alternativ, båda mot ett uselt mål.

Släppa bomben att han ville skiljas och ta ”skiten” eller att inte säga någonting och leva i den. Båda alternativen fick honom att känna sig svag och att han kompromissade.

Lösningen började med den där inledande diskussionen. Den som Chuck trott i princip var omöjlig.

Chuck och hans fru enades om en separation på prov så att båda parter i lugn och skulle kunna fundera igenom vad som var viktigt för dem individuellt och som par. Efter en tid kände de att de kommit så långt att de hade en helt annan ömsesidig respekt för varandra och inte minst skapat förutsättningarna för kommunikation, så Chuck flyttade hem igen. Tredje gången gillt sägs ju vara det bästa…

 

 

Källa: Medium.com, Stuart Motola

Går du runt där på äggskalen, vill du skiljas men tycker att det är jobbigt och obehagligt att sätta igång processen. Finns det förutsättningar i er relation som det gjorde i Chucks eller känner du att ni redan försökt så många gånger? Alla skilsmässor är olika men det finns en gemensam nämnare och det är att den inledande dialogen har stor bäring på hela den fortsatta processen. Vi på Endbright finns här för att kunna vara ditt stöd under hela processen, i precis den utsträckning just du känner att du behöver. Kontakta oss på hello@endbright.se så tar vi det därifrån.