Mest hela tiden?

Vi är inte skapta…

… för att vara tillsammans 24/7 oavsett om vi är nykära eller är i en relation som pågått under en längre tid.

Vi har kanske inte riktigt tänkt på, sådär riktigt ordentligt, vad det faktiskt innebär för det är ju inte vår normala verklighet. Förutom under semestern och då hinner man kanske inte riktigt känna av det där med 24/7 och det är ju heller inte vardag.

I början av pandemin var det kanske lite mysigt, iallafall om man var i en fungerade relation, lite tid som man annars aldrig hade förutom under de där semesterveckorna. Det skulle ju bara vara några veckor…

Men veckorna blev som vi alla vet till månader och de yttre faktorerna påverkade i mer eller mindre olika hög utsträckning.

”Irritationen och oron fick stor plats.”

Hemmet började krympa, aldrig hade man väl sett de där gummistövlarna som låg slängda i hallen eller den där diskmaskinen som aldrig blev tömd så tydligt. Känslan av att faktiskt gå på varandra blev tydligare och tydligare. Och jobbigare och jobbigare. Det är inte en reaktion på att relationen inte är bra utan på att det inte är naturligt att vara tillsammans 24/7.

Det är inte naturligt och det är heller inte bra. Människan är ett flockdjur och vi trivs helt enkelt bäst när vi befinner oss i sociala sammanhang med en mindre eller större grupp omkring oss. Inte med en person, oavsett vem det är.

Kanske fanns det också olika grad av oro, både för pandemin i sig och för ekonomin. Ingen hade rätt och ingen hade fel så det gällde att hitta en balans och en någorlunda samsyn. Något som inte alltid är lätt, oavsett sammanhang.

”Det blev en helt ny situation för relationen och som relationen måste anpassa sig till.”

Rutinerna började försvinna och om man ändå skulle jobba hemifrån kunde man väl gå i mysdress hela dagen. Efter ett tag är det lika charmigt att se sin partner i den där mysdressen 24/7 som det är att vara tillsammans 24/7..

Det är väldigt lätt eller kanske till och med oundvikligt att irritationen ökar, med det också den inre stressen. En stress som det kanske varit svårt att få utlopp för under rådande omständigheter. I värsta fall byggs den på och byggs på.

Ingen av oss har kunnat förutse det som hänt och händer. Ingen av oss hade erfarenhet av hur man skulle agera och hantera situationen. Vi stod mer eller mindre allihop med ett vitt papper framför oss.

”Det blir one way or another.”

Med en situation som den vi nu har händer det ena eller det andra; antingen blir relationen starkare eller så går man skilda vägar. Det är ingen person eller relation som är opåverkad av pandemin och dess konsekvenser.

Det kanske var så i början att man ”skulle” tycka att det var mysigt att kunna tillbringa mer tid med familjen, hur effektivt det var att jobba hemifrån och att alla fysiska möten ersattes med telefon och/eller videomöten.

Det tog lite tid innan vi kunde läsa och höra att det faktiskt var vare sig mysigt eller sunt. Att vi började gå på varandra hemma och att vi inte alls skulle se det som en positiv utveckling att de sociala kontakterna ersattes med tekniska lösningar.

Det som många av oss börjat känna men kanske inte pratat högt om. Rädda för att verka som någon som inte prioriterade familjen och kanske rädda för att såra ens partner som tycktes trivas utmärkt med situationen.

Men det händer inte ”bara” något med känslorna och irritationen, vår hjärna påverkas av en situation där vi är tillsammans 24/7 men det återkommer vi till lite längre ner.

”Det var och är en ny situation och då är det helt normalt att fungera och agera på ett nytt och annorlunda sätt.”

Sedan blev det dags att planera semestern, för många med helt nya förutsättningar. Kanske den årliga utlandsresan inte var ett alternativ i år eller kanske var ekonomin mer ansträngd. Alla artiklar med råd och relationstips ersattes med semestertips och en bild av att nu ska lyckliga familjen ”svemestra”. Inte alls ovanligt att även semesterplaneringen bidrog till en ökad inre stress.

Vi kan nu se att det börjar komma resultat av undersökningar, eftersom vi fortfarande är i en pandemi så är det här inte de sista undersökningarna vi kommer att se. En undersökning som Aftonbladet rapporterat om säger att situationen är som en briserande bomb och tyvärr ligger det nog en del i det.

”Men oavsett vad alla undersökningar visar så har du din verklighet.”

Hur bra (eller dåligt) er relation klarat sig och hur väl rustade ni är – för tyvärr är pandemin inte över.

Den kommer kanske ta sig andra uttryck och vi är till skillnad från tidigare förberedda och har med oss erfarenheter. Oavsett om man hade och har en väl fungerande relation så har den utsatts för prövningar. Prövningar som det kommer att ställas krav på oss att hantera. Var relationen skakig och något som då troligtvis förstärkts så har man en annan sorts utmaningar framför sig.

Som vi skrev lite högre upp så påverkas hjärnan när vi är tillsammans med en person 24/7.

”Lyckliga och relationer kan gå stärkta ur en kris.” 

Om du är i en lycklig och väl fungerande relation så utvecklas dopaminer när ni är tillsammans som ger dig energi, motivation, ett bättre immunförsvar och faktiskt också en högre smärttröskel. Den där enkla kramen betyder mer än du kanske tror – den förstärker våra känslor och känslan av samhörighet som är extra viktig under svårare förhållanden. Kramen kan också ofta utlösa oxytocin som gör att vi känner oss lugnare och tryggare.

”Det krävs hårt arbete för att få en skakig relation att överleva.”

Om du däremot befinner dig i en skakig och inte så lycklig relation kommer din stress att successivt att öka samtidigt som dopaminet sjunker. Man börjar ofta känna sig slö, låg (kanske även deprimerad) och har ofta taggarna utåt. Det kan utlösa en stressreaktion i hjärnan och vi kan lätt hamna i en fly eller fäkta situation.

På många sätt skulle man kunna tro att människor hade uppfattningen att pandemin också hade semester eftersom de själva hade det. Läget är stabilare vilket också fått oss att bli lugnare men pandemin är inte över, förhoppningsvis har vi dock lämnat de värsta bakom oss.

”Pandemin är inte över och ingen vet hur den kommer att utvecklas.”

Har ni klarat det bra och kommit ur starkare är ni lyckligt lottade men det är ändå klokt att inte ta någonting för givet. Hur kan ni hålla kärleken och relationen stark? Svaren ligger oftast i det enkla; se till att få egentiden även om det så bara är en promenad, eller kanske finns det någon ny hobby som ni kan ha tillsammans. Det finns många alternativ men glöm inte att det allra viktigaste är den där kramen, den enkla fysiska beröringen.

Har ni däremot en situation där den skakiga relationen fortfarande skakar (och troligtvis är än mer skakig nu) så behöver du ställa dig själv tre frågor;

  • Har relationen de förutsättningar som krävs för att bli stabil och lycklig igen?
  • Är jag beredd att kämpa för att relationen ska komma på rätt köl?
  • Tror du att din partner är beredd att gör samma sak?

Om du kan svara ja på frågorna är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång – det räcker inte med att vilja. Du måste självklart också försäkra dig om att din partner är med på tåget, annars är det lönlöst.

För att komma igång och ta itu med en skakig relation kan det ofta hjälpa med lite hjälp. Man kan lösa många knutar och hitta både verktyg och rätt väg framåt genom att prata med någon utifrån.

Det är helt avgörande att ni har samsyn när det gäller hur ni vill att relationen ska vara och att ni båda är lika engagerade i att hitta rätt igen. Och att den där kramen blir något självklart och naturligt!

 

Källa: Elite Daily, Dr Helen Fischer 

 

Ibland går det inte, hur gärna man än vill och då är ett uppbrott den rätta vägen framåt. Det kan finnas många anledningar till att det blir så men det finns en punkt när det är dags att ge upp. Det finns inget färdigt svar på när den punkten inträffar utan det är helt och hållet individuellt. Det kan vara skönt att ha någon att bolla sina tankar med, någon som också kan finnas där med hjälp och stöd vid en separation. Det är därför vi på Endbright finns här. Hör gärna av dig på hello@endbright.se så tar vi det därifrån! Läs mer om våra tjänster här.