Män och kvinnor – Från samma planet?

Just nu befinner vi oss i ’fruntimmersveckan’. Alla veckans dagar har kvinnonamn. Enligt Bondepraktikan brukar perioden vara regnig. Endast en handfull år det senaste århundradet har varit helt regnfria under fruntimmersveckan. Och det stämmer även i år.

Jag ställer mig frågan vad vi hade fått för väder om det istället varit en ’karla-vecka’. Och är vi verkligen så olika att vi kategoriskt kan sätta lika-med-tecken mellan kön och väderlek?

”Längtan efter enkla svar, är förklaringen till framgången.”

1992 släpptes världens i särklass bäst säljande självhjälpsbok Män är från mars, kvinnor är från Venus. Författaren John Gray lyckades förenkla och förpacka komplexa utmaningar i korta slogans. Det gick hem, med buller och bång. Längtan efter enkla svar, är förklaringen till framgången.

Kommunikationskrockar och meningsskiljaktigheter kan härledas just till den enkla sanningen att Män och kvinnor är från olika ’planeter’. Instinkterna är inbyggda enligt Gray. Män kommunicerar för att göra en poäng, snabbt komma fram till en lösning. Män gillar att fixa saker, och bristen på visad uppskattning för just förmågan att fixa saker är en grundläggande anledning till varför män skiljer sig.

”Enligt Gray lever grottmannen än idag.”

Enligt Gray lever grottmannen än idag. Män behöver få dra sig tillbaka, vara tysta, vilket de med fördel gör i sin ’grotta’. Omtolkat i modern tid, kan detta vara ett hörn i soffan framför TV:n, i garaget, eller gymmet.

Kvinnor å andra sidan, vill prata för pratandes skull, som ett sätt att underhålla relationen. Kvinnor hanterar stress genom kommunikation, medan mannen fixar något (vad som helst, så länge han får vara neanderthaliskt tyst). Anledningen till varför kvinnor är så verbala beror på att vi tar hand om bebisar. Ord är kvinnans verktyg, enligt Gray.

Nu har det gått snart tre decennier sedan boken välte kiosker världen över. Gray betonar fortfarande å det bestämdaste att ”equal is good, but same is a lie”. Män och kvinnor är jämlika, men att tro att vi är likadana är en lögn.

Både världen och våra relationer är ännu mer komplicerade idag än på 90-talet. Behöver vi ens nämna ”livspusslet”? Enkla slogans att hålla fast vid kan kanske vara en tröst ibland, men Grays ovetenskapliga budskap har fått kritik.

”Den tysta grottmannen och den bebis-bubblande kvinnan som stereotyper är osanna.”

Parollerna i Män är från Mars används som en dålig ursäkt för vissa beteende, menar kritiker. Det är bekvämt att säga ”Åh, jag är kvinna/man, så jag är så dålig på detta, därför lämnar jag det till min sambo”. Jag har faktiskt observerat detta bland vänner vid flera tillfällen: ”Jag hittar inte i kökslådorna, så min fru sköter alltid all matlagning.” Och om man kommunicerar något så innebär det underförstått att man blir delaktig i ett ansvar. Så hellre låta bli att kommunicera…

”Är vi verkligen så olika funtade?”

Neurovetenskapen visar att fler delar i kvinnors hjärna involveras vid en aktivitet. Den kvinnliga hjärnan arbetar som ett helt paket, medan den manliga hjärnan är mer specifik, då särskilda delar aktiveras mer enskilt vid en handling. Våra hjärnor är kemiskt annorlunda redan vid födseln. Små flickor tittar mer på ansikten. Vi är helt enkelt olika, vilket går att läsa i boken Pink Brain, Blue Brain.

”…den enda vetenskapligt belagda skillnaden mellan könen är den spatiala förmågan…”

Men, det betyder ändå inte att Gray har rätt. Förutom att leverera brasklappar som ger vissa beteenden frikort, menar experter att den enda vetenskapligt belagda skillnaden mellan könen är den spatiala förmågan: Pojkar/män är bättre på att kasta saker och pricka rätt (läs bollspel, skytte med mera). I övrigt handlar det i stort om social prägling, vilka budskap och behandling vi får under uppväxten. Att vi behandlar flickor mer överbeskyddande samtidigt som vi ger pojkar mer frihet att busa runt och klättra i höga träd, är vedertaget. Som resultat påverkas riskbenägenheten även i vuxen ålder.

En kritik som lyfts mot Män är från Mars är att den har en nedlåtande syn på män, som tysta och känslolösa neanderthalare. Män och kvinnor har ett lika stort känsloliv, det är bara det att kvinnor tenderar att vara öppnare med sina känslor utåt. Hur mycket män och kvinnor pratar skiljer sig heller inte, enligt Deborah Cameron, professor i Språk och Kommunikation vid Oxfords universitet. Det handlar mer om hur vi fördelar kommunikationen mellan vänner och andra i vår närhet.

”Kvinnor vill, fortfarande, ha starka, stereotypa män…”

En slagsida på hela debatten de senaste åren är slående motsägelsefull. Kvinnor verkar inte vilja ha män vars beteende enligt stereotypen à la Män är från Mars uppfattas som mjukt eller feminint. En ’Yes-man’ utan ryggrad, eller ’stake’, beroende på censureringsgrad, förpassas snabbt. Kvinnor vill, fortfarande, ha starka, stereotypa män.

Men stämmer det verkligen? Den svenska mjukismannen blev ett begrepp på 80-talet, och vi vet ju att ett delat ansvar i hemmet kan funka som ett afrodisiakum. Omtanke och EQ går hem i längden.

Männen har, enligt den finske psykologen och författaren Tony Dunderfeldt, köpt hela jämlikhetspaketet och försöker staka ut en ny position för sig själva i relationen och familjen, men upptäcker att det inte räcker. Mannen blir enligt Dunderfeldt till och med förlöjligad. Därför pågår det nu ett brytningsskede, där mannen håller på att utveckla en ny typ av manlighet. Enter ’den starke mannen’, med självdistans, varken aggressiv eller mesig.

Och kvinnan då? Under åren som gått sedan Män är från Mars lanserades, har kvinnors löneläge stärkts (om än inte fullständigt till en nivå av lika lön för lika arbete), karriärmöjligheter förbättrats och debatten definitivt förändrats. Men, rollerna är fortfarande olika eftersom samhället i stort är strukturerat utifrån en obalans mellan könen.

”Kanske är det köket som är skådeplatsen, eller krigsplatsen, för det interplanetära slutspelet.”

Kanske är det köket som är skådeplatsen, eller krigsplatsen, för det interplanetära slutspelet. Kvinnor i Sverige lägger varje vecka sex timmar mer än män på arbetsuppgifter som får privatlivet att gå runt. Risken för skilsmässa ökar vid snedfördelning av hushållsarbetet, samtidigt som ett enkelt tack för disken, stärker den. Tyvärr är fördelningen nu på dekis på grund av Corona enligt flera rapporter. Kvinnor axlar mer i hemmet, särskilt i kristider.

Visst kan det vara skönt med enkla svar och slogans, men vi gör oss själva definitivt en otjänst om vi betraktar det motsatta könet som ett kollektiv. Snarare än att gripa efter prefabricerade etiketter att sätta på verkligheten, kanske vi ska påminna oss varje dag om talesättet perception is reality. Vi skapar själva vår verklighet utifrån hur vi ser, eller väljer att se, på den. Jag ser personligen fram emot en fortsatt dialog, på allt plan. Inspel på ämnet till oss på Endbright välkomnas!

 

Referenser:

Cameron, Deborah Dr. blogg: https://debuk.wordpress.com

Dunderfeldt, Tony (15.01.2016) Mjukismannen duger inte för den moderna kvinnan Svenska Yle, tillgänglig på

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/15/psykologen-tony-dunderfelt-mjukismannen-duger-inte-den-moderna-kvinnan

Gray, John (2015) Män är från Mars, kvinnor är från Venus Storyside