Lyssna till magkänslan…

Jag skulle….

…ha sett varningssignalerna. Det är det nog många som tänker när de har ”facit i hand” och lägger helt felaktigt en del av skulden på sig själv.

Visst är det lätt att vara efterklok när man är mitt uppe i det och mönster och beteende är kristallklart – att då inse att man skulle dragit öronen åt sig redan när den där första känslan kom. Men det är ju inte alltid riktigt så enkelt.

”Online”

Det som tidigare var lite av ”tabubelagt” men numera är fullt ut accepterat och till och med blivit det vanligaste sättet att träffas på är nätdejting (drygt 20% säger sig ha träffat sin partner på nätet).

Visst kan det vara ett väldigt bra sätt att både leta efter och hitta sin partner på jämfört med t ex ute på krogen, allt är ju bara några tangenttryckningar bort. Men som med alla nya fenomen finns det alltid en baksida. Vet vi egentligen att personen på andra sidan tangentbordet är den han eller hon utger sig för att vara?

”Ökad kunskap”

I boken Psykopater Online vill författarna Lisbet Duvringe och Mike Florette öka kunskapen och medvetenheten om vilka risker som kan finnas om man har oturen att träffa på fel person och vilka varningssignaler man bör lyssna till om man t ex nätdejtar.

I boken får man förutom en ökad kunskap även möta ett antal svenska personer som hade oturen att träffa helt fel person. Hur de kunde uppleva något som lite märkligt men det var kanske bara charmigt, eller hur historien inte riktigt höll ihop men var det dom som missförstått? En manipulation som tar sig allt större uttryck och får allt större konsekvenser.

”Destruktiva relationer”

Det som kanske först och främst slår oss när vi hör ”det var en destruktiv relation” är att någon form av missbruk eller fysiskt våld var inblandat. Men det är verkligen långt ifrån hela sanningen om destruktiva relationer. Det kan i ett senare skede utvecklas så att fysiskt våld förekommer men relationen kan vara väldigt destruktiv långt före det. På många sätt.

”Bekräftelsen”

Det som nästan alla beskriver när de träffat och inlett ett dejtande med någon som har de personlighetsdrag som skapar det destruktiva förhållandet är att de aldrig någonsin tidigare blivit så bekräftade. Den där känslan av att hen är för bra för att vara sann visar sig tyvärr vara just det, även om det just då i början lätt bara kan kännas som att man haft världens tur.

Personen du träffat kanske till har exakt samma intressen, gillar samma sorts mat och kanske till och med har samma favoritrestaurang? Det kan ju verka som en ”perfect match” eller så kan det vara helt utstuderat. Personen på andra sidan det där tangentbordet har ju fått information om dig via din dejting-profil och har kanske även ”kartlagt” vad du gör via sociala medier.

”Vaksamhet”

Nu ska vi självklart inte måla upp en bild där alla som uppvaktar och bekräftar har några onda avsikter men om personen man mött är väldigt intensiv och vet lite för mycket om dig så kanske du ska vara lite vaksam så att du inte ohejdat kastar dig in en relation där allting går väldigt snabbt. Just det där med att allt går väldigt snabbt är ytterligare en liten varningssignal som man åtminstone bör stanna upp och reflektera över. Det går inte att fastställa hur stor andel av Sveriges befolkning som är psykopater men man tror att det är mellan en och tre procent. (Phew…) Nu behöver det ju inte vara så att man stöter på en fullskalig psykopat för att hamna i en destruktiv relation så det finns alltid anledning att vara lite vaksam till en början vid nätdejting.

”Den psykiska misshandeln”

Den psykiska misshandeln kan ta sig väldigt många olika uttryck men målet är detsamma att få någon att tappa sin självkänsla och tvivla på sig själv. Att steg för steg bryta ner och på det sättet öka sin egen makt och kontroll.

Kunskapen rent generellt om psykisk misshandel är låg och ännu lägre när det gäller exempelvis människor med psykopatiska drag och liknande.

Den psykiska misshandeln används med ett väldigt tydligt syfte. Det kan variera ifrån att ”bara” känna kontroll och ha makt till att utnyttja människors känslor för att nå egen ekonomisk eller annan vinning.

”Känslor av skuld & skam”

I boken beskriver berättarna att de tvivlat på sig själva, kanske är det faktiskt så att det är de som gjort fel eller missförstått. De beskriver också känslor av skam som gjort att de inte velat berätta, inte ens för sina närmsta. Det kan finnas känslor av skam för att man inte sett varningssignaler, skam för att man förlåtit om och om igen eller för att man blivit ekonomiskt utnyttjad eller på annat sätt blivit lurad.

”En sanning”

Även om alla berättelser i boken är helt olika, det är människor i olika åldrar och från olika samhällsklasser som på olika sätt hamnat i helt olika destruktiva relationer, så finns det en sanning. En destruktiv relation är just en destruktiv relation och den ska man ta sig ur så snart man kan för din partner kommer aldrig att ändra sitt beteende. Oavsett vad hen lovar!

Ju längre man väntar med att ta sig ur en sådan här typ av destruktiv relation desto svårare blir det. I boken nämns att det kan ta upp till sju försök innan man har avslutat allt och lämnat relationen bakom sig. Anledningen till att det krävs så många försök är att den andra partnern är en mästare på att manipulera och få någon att stanna kvar.

Vi vill absolut inte måla upp någon mörk och dyster bild men tyvärr kan det finnas anledning att vara lite vaksam även om vi självklart inte ska ha misstänksamhet som utgångspunkt.

”Det är inte ditt fel!”

Nej, du har inte varit naiv eller lättflörtad. Nej, du har ingenting att skämmas för över att du träffat fel person. Den här typen av skeenden händer inte över en natt utan sker gradvis och den så kallade normaliseringsprocessen går väldigt snabbt (när det som kanske inte alls är normalt blir normalt för att det blivit en ”naturlig” del av ditt förhållande/liv).

”Att ta hjälp”

Det är aldrig lätt att bryta upp från en relation och från den här typen av relationer är det väldigt svårt (och just därför desto viktigare!) så du ska se till att få all den hjälp du kan få. Från familj, från vänner och om du har möjlighet även professionell hjälp. Inte bara för att ta dig ur relationen utan i allra högsta grad för att bearbeta det du varit med om, Så att du får hjälp med att bygga upp dig själv och din självkänsla igen.

”Magkänslan”

Rådet från alla i boken är Lyssna på din magkänsla. Och det är ett väldigt klokt råd för det är ju så att om något verkar vara för bra för att sant så är det just så… för bra för att vara sant…