Nej vs. Ja

”I am a happy…

… person, not only for the things I do, but also for the the things I don’t do*”

”Backseat driver”

Om du verkligen tänker efter, hur mycket är det som du, per automatik, gör utan att tänka efter om du faktiskt borde göra det? Hur ofta säger du ja till något av bara farten? Visst, det finns ”måsten” men har du riktig koll på skillnaden? När och till vad borde du faktiskt säga Nej istället för Ja?

Det ger tid för egen reflektion, fokus och prioriteringar, både för dig själv och för den du är i en relation med. Se det som tid för dig att kunna bli en lyckligare person, och för att undvika att du hamnar i ditt eget baksäte.

”Listan”

Antoine de Saint-Exupéry upprättade en lång lista på saker han tyckte att han i olika utsträckning faktiskt skulle börja säga nej till väsentligt oftare. Resultatet? Enligt honom själv; det lyckligaste året i hans liv.

Vad är det för saker du gör som du borde göra mindre av, eller kanske inte alls? Det kan vara allt ifrån att det alltid är du som tar hand om det mesta av hushållsarbetet till att planera in för mycket på jobbet, eller för många sociala aktiviteter. (Det sistnämnda kanske svårt under rådande omständigheter.)

Författaren till The Little Prince (Le Petit Prince), Antoine de Saint-Exupéry, har sammanfattat det på ett klokt sätt;

”Perfection is not achieved when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away”

“Många vinster”

Perfektion kan låta lite väl storslaget, det kan väl så gärna uttryckas som lycka. Eller frihet. Eller glädje. Eller lugn. Ja, the list goes on… Vi strävar väl inte efter att vara perfekta utan att vara tillfreds med vår tillvaro, eller?

Att rensa bort saker och uppgifter gör dessutom att du blir mentalt starkare, att du får tiden och kraften att fundera över de verkligt viktiga frågorna livet.

Tar du dig själv den tiden idag eller tenderar du att blir överbelamrad i allt det där ”onödiga” som du faktiskt borde säga just Nej till?

 

*Citat, Antoine de Saint-Exupéry