Kommunicera mera!

Det är inte….

… lätt att få ett förhållande eller äktenskap att hålla. Det kräver hårt arbete, engagemang och beslutsamhet. Det krävs också tålamod, kärlek och en hel del överseende. Det låter inte helt lätt och det är det inte.

”Bara en fas”

Ett äktenskap är (och måste få vara lite av en berg och dalbana). Det har sina Ups and Downs, det är både naturligt och normalt.

Men när den där fasen av ”Down” blir konstant, sexlivet mer eller mindre obefintligt och likaså den, ack så viktiga, kommunikationen. När tiden går så är det inte en fas utan en ny verklighet och den naturliga frågan du ställer dig själv är om ert äktenskap faktiskt är över.

”Tankarna”

När du kommer på dig själv att allt oftare tänka på ett uppbrott. Tankar som växer och blir en del av varje dag. Har du börjat prata med någon vän om dina tankar? Går du till sängs på kvällen utan att vara glad och tacksam över att få vakna upp med den här personen? Då har du kommit till en fas där du är det som benämns som ett ”single mindset”

Om mycket av din tid går att tankar på att du vill avsluta din relation är det hög tid att du tar itu med det.

”Gå över gränsen”

Det är kan vara väldigt svårt att få relationen på rätt köl igen om otrohet förekommit.

När du går över gränsen och fysiskt och psykiskt med någon annan har du brutit ett förtroende. Förtroende och tillit är de viktigaste grundpelarna i en relation och när de blivit brutet är det nästan omöjligt att reparera.

Även om du lyckas återfå din partners förtroende så är den psykologiska skadan stor. Så stor att den varar väldigt länge och i vissa fall för resten av livet.

”Kommunikationen”

Kommunikation är helt avgörande för en lycklig och hälsosam relation. Det skapar en plattform för öppenhet och ärlighet som gör relationen starkare för att klara lite tuffare tider. (Något vi verkligen kan behöva nu i Corona tider).

Om du och din partner inte längre kan visa ”svaghet”, prata om det som händer i livet eller ta upp problem i relationen hänger din relation troligtvis på fallrepet.

”Irritationen”

Forskning visar att när vi lever i fel relation skapar det en psykisk ångest och en övergripande känsla av att sakna livstillfredsställelse.

Känner du glädje och lycka när du ser din parter eller när han eller hon kommer hem eller bli du irriterad över det allra minsta som din partner gör ”fel”. Känner du dig mer irriterad när han eller hon kommer hem och att du hellre vill vara ensam?

Det är är verkligen en varningssignal och något ni måste ta itu med direkt. Går det att lösa genom kommunikation och/eller terapi? Situationen kan hursomhelst inte fortgå, den kommer göra er båda olyckliga.

”Nära…”

Det som en gång verkligen förde er samman och gav kärleken både gnista och intimitet, har det gradvis försvunnit. Det är vanligt att det just försvinner gradvis för att sedan kanske upphöra helt. Ibland kan situationen vara sådan att den ena partnern ”ställer upp” men ofta har ”ont i huvudet”.

Oavsett om det är en eller båda som inte längre vill ha ett sexliv så är det inte hållbart. Ett obefintligt sexliv ger dig inte de viktiga känslorna av avkoppling och uppskattning utan har en direkt motsatt effekt. Speciellt om det ”bara” är den ena partnern som inte vill ha sex leder till känslor av att bli avvisad och inte så viktig.

Det är inte bara sex som är det intima utan även den där kramen, pussen och de små kärlekstecken som en gång var så naturliga. Hur är det med dem?

”Ett evigt tjafsande”

The Journal of Happiness Studies har upptäckt att äktenskap med en stark grund av vänskap har bättre förutsättningar.

Tecken på att ditt äktenskap är för skakigt är när ni tjafsar och bråkar ofta, har lätt för att förolämpa varandra och känner den där lättnaden när din partner inte är hemma.

”Inte vara sig själv”

Om du tittar dig själv i spegeln och ser någon som inte är du. Den där pigga, energiska och glada personen är borta och du ser någon du inte riktigt känner till (eller vill kännas till) då bör du ta en ordentlig funderare.

Var du den där sociala personen som inte ”bangade” för nya grejer och äventyr men nu känner dig trött, deppad och undviker det sociala livet?

Om du upplever en sådan stor förändring av dig själv och den inte kan förklaras av externa faktorer som att du t ex förlorat jobbet eller liknande så ligger nog problemet inom hemmets fyra väggar.

”Lösningar”

Man ska givetvis inte ge upp vid första tecken på att relationen inte är på topp. Det är som sagt normalt med ”Ups and Downs” men det viktiga är att du är medveten och att ni tar tag i problemen när de kommer.

Kom ihåg att det krävs kärlek, engagemang, uthållighet, tillit och respekt (och lite till…puh!)  för att få ett äktenskap att hålla över tid. Men om ni inte ser eller tar tag i signalerna så blir det som att fortsätta köra en bil utan bensin. Tvärstopp och då kan det vara försent…

 

Källa: Divorce Magazine, Journal of Happiness

 

Känner du igen dig i en eller kanske flera av beskrivningarna? Finns det en möjlighet att rädda relationen? Ta itu med det direkt! Har du däremot passerat gränsen och är i en separationsprocess eller långt gången i tankarna på att starta en så finns vi här på Endbright med allt det stöd du behöver. Tveka inte att höra av dig!