Koll på stålarna?

Kvinnor spenderar….

… generellt sett mer än vad män gör, även om de tjänar mindre än mannen. Det beror i huvudsak på att det oftast är kvinnan som ansvarar för de löpande hushållsutgifterna i en familj, men visst, kvinnor agerar annorlunda som konsumenter rent generellt också.

”Småköpen är boven”

Kvinnor tenderar också att i högre utsträckning göra de där små inköpen. Inköp som kanske egentligen ofta är rätt onödiga. Vi vet att det finns många som tyvärr får vrida och vända på pengarna för att få det att gå ihop men det finns också många som kanske inte behövde den där tröjan de köpte häromdagen. Men oavsett vilken av ”kategorierna” man tillhör så finns det mycket att göra för att skapa en bra ekonomi på lång sikt.

”Pengar ger trygghet & frihet”

I boken ’Bli rik långsamt’ skriver Peter Karazari och Ali Kashani om just denna typ av hushållsekonomi. Det kan kanske just nu låta som en utopi om man har svårt att få månadens budget att gå ihop men där finns faktiskt en hel del som alla kan göra.

”Grundreglerna”

Det är långt ifrån rocket science när det gäller grundreglerna. Det handlar helt enkelt om att;

  • Sänka utgifterna
  • Höj inkomsterna
  • Investera pengarna

Ett enkelt recept kan man tycka men ändå är vi många som fortsätter med en mängd olika små inköp som tillsammans blir en ganska stor summa. Hur ofta undrar vi inte vart pengarna tog vägen?

”Medvetet shoppandet”

Om du är en av dem som gillar att shoppa så kanske det är dags att börja göra det mer medvetet. Det kommer innebära att du blir både mer ekonomiskt smart och klimatsmart. Visste du att vi köper 13 kg kläder per person och år? Vi slänger sedan åtta kilo kläder per person och år (!). Det är vare sig särskilt ekonomiskt eller klimatsmart.

Visst, det är roligt att köpa lite nytt men köp smart, dvs kläder som håller bättre både vad det gäller mode och kvalitet. (Inga pekpinnar men vi har som så många andra förstått innebörden av Gretas viktiga budskap.)

”En enkel regel?”

Kommer ni ihåg när alla började ha en stegräknare i fickan och skulle upp i sina 10 000 steg varje dag? Om man har något sådant ”enkelt och mätbart” att förhålla sig till så blir det lättare.

”Lär dig åtta-regeln”

På samma sätt som 10 000 stegs-regeln förespråkar bokens författare något de kallar för åtta-regeln. Enkelt beskrivet så ska du inför varje köp du är på väg att göra multiplicera beloppet med åtta. Varför det? Jo, för det är det beloppet du kan få tillbaka på sikt om du avstår från det där, kanske onödiga, köpet.

”Långt tidsperspektiv”

Nej, pengarna ökar inte med åtta gånger speciellt snabbt men du ska förhoppningsvis leva ett långt liv. I boken anges en tidsperiod på 30 år så om du står med t ex en topp i handen som kostar 200 kronor så menar författarna att du ska ställa dig själv frågan om den är värd 1 600 kronor. Troligtvis inte.

Det handlar givetvis inte om att leva ett liv där man aldrig unnar sig något. Det handlar istället om att unna sig lagom och se till att man kan ha det bra ekonomiskt även när man inte jobbar längre.

”Att investera”

Kvinnor är generellt sett sämre på att investera sina pengar. Med sämre menas uteslutande att de gör det i mindre utsträckning för när de väl gör det så är de oftast bättre än männen.

Kvinnor tar färre risker, tänker mer långsiktigt och får därför bättre avkastning på sitt investerade kapital.

Tips på ämnet är också att följa Sandra Bourbon, Framtidsfeministen.