”Jag har varit otrogen…”

Det är inte helt sällsynt att jag möter att man bedragit, ibland pågår bedragelsen fortfarande, ibland är partnern medveten, ibland rör det sig om en sexuell relation, ibland om en emotionell intimitet. Otroheten kan te sig olika. Ibland önskar man att man kan hitta tillbaka till sin nuvarande partner, ibland vill man gå skilda vägar men på ett schysst sätt även om omständigheterna ser ut som de gör. Hur hanterar man detta på bästa sätt?

Jag ställde några frågor till vår psykolog Helena Kubicek Boye om att bedra, om att bli förlåten och att hantera skulden.

Hur hanterar jag det svek som min partner fått uppleva när jag utsatt hen för otrohet?

– Du ska såklart be om ursäkt och även gärna fråga om du kan gottgöra skadan du orsakat på något vis.

Finns det något jag kan göra nu, eller i efterhand, för att bli förlåten?

– Gottgörelse är fint men det ligger på din partner att bestämma hur den ser ut, inte dig.

Hur hanterar jag den skuld jag bär på?

– Förlåt dig själv också och ge dig själv en ny chans. Om du gräver ner dig och självömkar är risken att du gör samma misstag igen. Har du återkommande problem att inte kunna hålla dig trogen till din partner så är det viktigt att du söker hjälp för detta.

Vad kan jag göra för att våra gemensamma barn ska finna tillit till mig igen?

– Det får ta sin tid, var närvarande, ärlig och öppen.

Finns det anledning att söka hjälp för att hantera både mig själv, min nuvarande eller ex-partner och våra gemensamma barn som jag utsatt detta för? 

– Alla behöver kanske inte involveras direkt utan ta det viktigaste först och sedan får ni se. Om du och ex/partner reder ut det kommer barnen säkerligen finna ett lugn i det.