Jag älskar dig?

Don’t only say….

…that you love me, show me…

Det händer något speciellt med oss när någon säger; Jag älskar dig (men för att den där rätta känslan ska infinna sig så behöver man nog känna på samma sätt själv). Hursomhelst det som händer är att det skapas ett speciellt band. En känsla av trygghet och kanske också en känsla av säkerhet.

Det gör också att vi känner oss mer värdefulla eftersom någon ”faktiskt” älskar oss.

Men vad betyder kärlek, egentligen? Och vad betyder det att någon säger det?

Det händer nog ofta i en relation att någon tar det där steget och säger ”Jag älskar dig” och den andre säger ”Jag älskar dig också”. Något förändras, man har tagit ett steg framåt i relationen och de där känslorna av förbundet, tryggheten och säkerheten infinner sig ofta som ett brev på posten (om man nu kan lita på posten…).

Nej, man kan inte lita på posten men inte heller att det där orden betyder något, det kanske kändes som om det var dags att säga dem. Varken mer eller mindre. Kanske var det också så ifrån bådas håll.

”Inget värde”

Orden ”jag älskar dig” har tappat sitt värde. Vi använder dem i alla möjliga sammanhang och till alla möjliga människor.

De här tre orden har blivit ett så vanligt uttryck i vårt dagliga liv att det totalt tappat sin innebörd och sitt värde. ”Tack för att du räddade mig ur den jobbiga situationen – jag älskar dig”. Tack för att du hjälpte mig att flytta – jag älskar dig. Tillfällena när vi använder de där orden är många, iallafall för många av oss.

Om vi ofta använder oss av ”Jag älskar dig” så är det väl fullständigt självklart att din partner säger det till dig och tvärtom. För då är det är ju på riktigt. Eller hur?

Vi får en härlig och lite pirrig känsla av att veta att personen som ligger där bredvid oss faktiskt älskar oss. Det har ju hen sagt.

”Orden i sig”

Men sanningen är att orden betyder ingenting. Kärlek består inte av ord. Kärlek är att visa genom handling. Kärlek är att anstränga sig.

Äkta kärlek kräver engagemang, tålamod, vissa uppoffringar och arbete. Finns inte det, så finns det ingen kärlek och orden betyder inte mer än när det används i alla andra möjliga sammanhang.

”Vad ”jag älskar dig”  inte betyder”

Jag älskar dig betyder inte att slå knut på sig själv för att kunna vara med med den andre, alltid finnas där vid exakt rätt tillfälle eller att hjälpa till precis där och då.

Det betyder inte heller att behöva känna sig obekväm för att kunna göra de saker som den andre önskar och/eller förväntar sig.

Det innebär inte heller att göra avkall på det man själv tycker är viktigt (men lite kompromissande krävs i de flesta relationer så ”pick your fights”).

”Så vad betyder det då?”

Vad är det då som behöver göras? Det är att kommunicera, även att kunna ha de lite tuffare snacken. Det är att komma ihåg de där småsakerna som den andre valt att dela med sig av. Det är att att verkligen försäkra sig om att den andra känner att du bryr sig om, känner sig trygg och får support. Det är också att ge av sin tid, energi och uppmärksamhet även när man kanske inte har så mycket att ge.

Äkta kärlek finns där oavsett om orden är uttalade eller inte…

”Show, don’t tell” borde vara mottot och mantrat i alls relationer. När vi står där inför prästen lovar vi varandra att älska varandra i nöd och lust – hur ser det ut idag? Det är det här vi borde stanna upp och säga till varandra;

”I will not tell you that I love you. I will show you. And then do the damn thing” 

Kan du det och tror du att din partner kan det?

 

 

Källa: Medium.com


Hur ser det ut i din relation? Är det ord och ingen handling? Går förhållandet på sparlåga och ”jag älskar dig” sägs slentrianmässigt eller kanske inte alls? Tar ni varandra för givet, eller tar en av er den andra för givet? Stanna upp och ställ dig själv frågan här ovanför – svara inte dig själv snabbt och slentrianmässigt utan ta dig tiden att verkligen tänka igenom vad det rätta svaret är. Om ni inte båda kan svara ja på frågan så har ni något som ni måste ta itu med – och det snabbt. Behöver du hjälp, råd eller ett bollplank? Det är därför vi på Endbright finns här. Vi finns här hela sommaren så tveka inte att höra av dig!