Intimitet

Att vara förälskad…

…kan vara en de mest intima upplevelserna i livet. Men hur ogärna vi än vill så sinar förälskelsen förr eller senare. För vissa efter kanske sex månader och för andra efter cirka två år in i relationen. Plötsligt kan intimiteten förvandlas till ett jobbigt projekt.

”Förälskelsen”

Under den där första intensiva fasen av förälskelse känns det som om man inte behöver något annat än luft, vatten och att få tillbringa all tid med den nyfunna kärleken. Det är ”rosa moln” och man ser vare sig brister eller tänker sig en situation där förälskelsen falnar.

Men när relationen går i nästa fas och den totala förälskelsen är över så är det dags att börja jobba med relationen. Det som tidigare mer eller mindre kom gratis gör inte det längre. Vissa ger upp medan andra fortsätter, men i samma hjulspår utan att tillsätta någon form av nytt bränsle. En eld utan att man fyller på nytt bränsle självdör, svårare än så är det inte.

Det handlar inte om att ersätta de tidigare känslorna av förälskelse med dyra middagar på restaurang, hotellweekends eller att åka till Paris. Det är mycket enklare än så. Det stavas  k o m m u n i k a t i o n.

”En relation utan kommunikation”

Vad händer med relationen om vi inte kommunicerar? Den för oss allt närmare ett slut, inte minst då kommunikationen är det avgörande bränslet för att vi ska tycka att relationen är intressant.

När vi kommunicerar är relationen hela tiden mottaglig för ständig utveckling. Och en relation som växer och utvecklas gör att vi behåller det där intresset för varandra även efter 5, 10, 25, 20 eller 30 år tillsammans.

En relation i ständig utveckling är också viktig för vår lust, både den allmänna och den intima lusten. När vi tar oss ur slentrian upplever vi lite av nyhetens behag som i sin tur kickar igång lusten ur flera perspektiv.

”Vad händer utan kommunikation, egentligen?”

Kanske du tycker att du är nöjd med din relation precis som den är och så kan det givetvis vara. Men om du inte tillför något till relationen så att den inte fortsätter att växa så kommer den till slut att bli…tja…trött. Kanske dröjer det ett halvår, kanske dröjer det ett år men till slut står du där och upptäcker att det blivit tråkigt.

När vi slutar kommunicera (eller aldrig har börjat på riktigt) upphör intimiteten. Intimiteten är en grundläggande del av att vara mänsklig. Inte bara för att intimitet är trevlig grej eller får oss att må bra utan därför att det är ett grundläggande behov. Vi drivs av intimitet för att det är en del av kärlek. Och kärlek var viktigt för oss även när man levde i grupper på savannen. Om man då inte älskade och blev älskade tillbaka riskerade man att bli exkluderad från gruppen och var man inte en del av gruppen riskerade man att dö.

Nuförtiden kanske inte kärlek och intimitet är lika viktigt för vår direkt fysiska överlevnad. Men det är direkt avgörande för vår mentala hälsa.

Det här beror delvis på bristen på intimitet, på ett omedvetet plan, kan tolkas som att vi inte är en del av en grupp. Vår hjärna tror då att vi ska dö, vilket i sin tur kan leda till oro, ångest och depression.

”Inte älskad”

När vi inte kommunicerar med vår partner visar vi inte vilka vi faktiskt är. Och när vi ”gömmer” delar av oss själva får vi inte uppleva att vi är älskade helt och fullt. De sidor som älskas är de ”bra” sidorna. Sidorna som vi själva gör oss värda att älskas. Det här leder till att vi gömmer våra innersta känslor. Vi distanserar oss från vår partner, vare sig vi vill det eller inte, och vi förlorar den intima närhet vi en gång delade.

”En relation med kommunikation”

Kommunikation kan vara många olika saker – ett sätt att få din partner att ta hand om tvätten, ett sätt att säga ifrån, att förmedla att du behöver lite space eller ett sätt att skapa och bibehålla intimitet.

Kommunikation är inte bara att prata om de vardagliga sakerna som vem som ska hämta och lämna på förskolan, även om alla typer av kommunikation är viktig.Att kommunicera dagligen är en viktig grundsten i en intim relation. När vi kommunicerar kommer vi nära vår partner. Vi delar tankar, känslor och behov.

Vi bjuder in vår partner att ta del av våra rädslor och våra förhoppningar men kanske viktigast av allt vi bjuder in till de sidor som få andra får tillgång till. Sidor vi tror kan uppfattas som irriterande. Sidor som vi i hemlighet ogillar. Sidor som vi kanske känner skam kring.

”Utmanande”

Känns det lite utmanande att vara helt öppen med hur du faktiskt känner, vad som oroar dig eller vilka förväntningar du har? I en relation måste ju det klimatet finnas där man kan känna sig trygg med att prata om det som är viktigt för respektive partner. Att partnern lyssnar och är delaktig i kommunikationen. Och att båda delar med sig så att kommunikationen blir en helhet och inte en envägskommunikation. Genom att kommunicera odlar vi intimitet.

 

Källa: Abraham Maslow, Moderna Tider, Wikipedia, Forskning.se

Hur fungerar kommunikationen i er relation? Envägs, tvåvägs eller ingen alls? Är det redan så att ni hamnat i ett läge där den enda kommunikationen är den om hämtning, lämning och andra praktiska saker? Hög tid att ta tag i det om du ser en framtid tillsammans med din partner. Hur börjar man om och gör rätt? Ett bra första steg är att helt enkelt boka in en tid med varandra, se efter om ni fortfarande befinner er på samma planhalva och att båda är beredda att göra det tråkiga intressant igen. Vill du ha tips och råd? – Hör av dig!