I nöd och lust

Jag fick de finaste orden om Endbright:

”När livet vänds upp och ner sträcker Endbright ut en digital hand och leder en på rätt väg igen”

Det är precis detta jag vill, försöker göra och kämpar för med Endbright.

När jag väl tog mod till mig i att starta Endbright var jag först inte beredd på eller införstådd med vad det skulle betyda i att exponera sig själv. Att våga berätta min story, berätta om mina erfarenheter och att blotta mig själv och mina egna tankar kring skilsmässa eller separation. Både personligen men också hur man betraktar och hanterar skilsmässa och separation i samhället idag.

När jag väl vågade ta några ytterligare steg ut i det okända, och till och med sticka ut hakan lite, tänkte (tänker) jag ofta att ”Oj, hur skall detta gå?”. Bambi på hal is… Men, timing is everything sägs det.

Visst, timing dels för Endbright som företeelse här och nu (lex Corona), men om man lyfter blicken lite, så är det också uppenbart att den tid vi lever i inte rimmar med den institution som äktenskapet eller en traditionell relation är sprunget ur. En institution grundad i förlegade tankesätt kring kultur, religion, makt och ekonomi. Vi lever ihop, och inte ihop, på helt andra sätt idag. Nota bene; Det finns bonus, stjärna, queer, extra och lite mer därtill.

Att jag fortfarande får frågan från journalister, allmän media och andra instanser kan fortfarande provocera mig.

”Men, gör du inte skilsmässa mer tillgängligt genom att digitalisera processen?” eller ”Hur tänker du kring att profitera på andra människors olycka?”

Det visar ju snarare (jätte)tydligt på att stigmatiseringen, rädslan och förnekelsen finns där. 50%. Det är ju så uppenbart! 50% skiljer sig. 120 000 personer i Sverige varje år som separerar eller skiljer sig. 65 000 barn som årligen exponeras för ett uppbrott. Need I say more? Frågan borde snarare vara ”Varför finns där inte redan något, anno 2020, som hjälper människor igenom en skitsituation?”

Att då hävda att jag kapitaliserar på skilsmässa är i sådant fall att detsamma som att hävda att en psykolog frotterar sig och lever på människors psykologiska ohälsa.

Så, häng med… Ge dig själv rätt och anpassad hjälp för just din situation. Tipsa och hjälp en vän eller familjemedlem. Stötta en kollega. Pay it forward för något som inte borde vara en undantagstjänst utan för något som berör så många fler än vad man tror.

I nöd och lust. I vått och torrt. Och när det skiter sig, och inte blev som man tänkt sig.

Kram, Charlotte