Jul idag

I dag….

är det julafton. Wow, det var ju nyss första advent och nu har vi passerat fjärde advent. Okej, idag firas julafton på så många olika sätt och sammanhang…

Första gången utan barnen

Ska du fira julen utan barnen, kanske för första gången som för Linda som delade med sig av sin första jul efter separationen? – Då är det en jul som du med sannolikhet inte ser fram emot men som du tyvärr måste gå igenom. Helst kanske du vill dra täcket över huvudet och glömma att det är jul men din familj kommer att förstå att du inte mår bra så var tillsammans med dem. Iallafall på julafton, det kommer kännas bättre än att vara själv.

Hela tjocka släkten

Ska du fira julen med hela tjocka släkten, har fått dra det tyngsta lasset inför julen och är mer eller mindre slutkörd redan innan julen börjat? – Det är långt ifrån någon tröst men du är inte ensam. Istället för att låta irritationen pysa över, som den definitivt kan göra, så var inte den perfekta värden. Ta emot hjälp och be om hjälp så blir julen trevligare för alla och lättare för dig. Din frustration över att din man/sambo inte bidragit i den utsträckning han borde och kanske till och med lovat väntar du bäst med att du upp till det att julen är över och släkten lämnat.

Ett nytt sammanhang

Lever du i en ny relation där ni för första gången ska fira jul med din partners släkt? – Har ni förhoppningsvis pratat igenom lite gällande traditioner så att du vet någorlunda väl vad som är viktigt för dem på jul. Ni är ju nu en ny familj så ni måste inte ärva deras traditioner men det kan finnas sådant som känns och är väldigt viktigt för dem och det kanske ni ska ta hänsyn till så att det blir en trevlig jul för alla.

Alkoholen

Vet ni att det finns någon i familjen som gärna dricker lite för mycket? – Försök vara medvetna med vad och hur mycket ni serverar. En liten head’s up bara… Det finns många jular som sabbats med för mycket alkohol involverat.

Att resa bort

Det blir allt vanligare att hoppa över all julstress och istället åka iväg på en resa över jul och nyår. Allt bokat och klart sedan länge och det enda som var ”julplaneringen” var packningen.

Kärnfamiljen

Julen där vi firar varannat år med farmor och farfar och varannat år med mormor och morfar. Relationen är en väl fungerande sådan och förväntningar och traditioner har blivit gemensamma för er.

Separationen runt hörnet

Är ni på väg mot en separation men enats om att vänta till efter jul? – Då är det lätt att det hänger lite irritation i luften, speciellt om det inte är en ”ömsesidig” separation. Ni är långt ifrån ensamma. Men kom ihåg både att barn känner av mer än vi tror och ni väntat med separationen för att barnen skulle få en fin jul. Tänk på hur de sett fram emot julen, nyfikenhet på paketen under granen och allt det andra. Låt dem då få det, ni är vuxna och klarar väl att uppföra er som sådana under några dagar över jul…  Ja, det kan vara så väldigt tufft men försök verkligen, båda två.

Bonusfamiljen

När vi har någon eller några separationer bakom oss med barn och bonusbarn. Allt ska planeras så att så många som möjligt blir nöjda. Just det här med bonusfamiljer kommer vi att ägna ett par inlägg till efter det att vi lämnat julen bakom oss. Det finns båda många utmaningar men också många väldigt fina möjligheter.

Oavsett hur din jul kommer att se ut, i vilken konstellation så önskar vi dig en riktigt God Jul. Passa också på att tänka ige.nom om du lever ett liv så som du vill… Det är bara du som kan (borde) sitta i ditt egna förarsäte. Ingen annan

Vi önskar er en riktigt God Jul ✨

Funderar du på eller är i en situation där en separation är bestämd. Det är mycket praktiskt kring en separation och mycket känslor. Vi på Endbright finns här genom alla steg i din separation eller skilsmässa.