Högt & Lågt

Helg betyder ofta Netflix. Hos oss på Endbright följer vi just nu serien ”Dirty John” där man får följa Betty i en serie av nästan osannolika, men på verkligheten baserade, händelseförlopp, som bland annat involverar skilsmässa. När något verkar för bra för att vara sant, är det ofta det…

Från real-life, till Netflix, tillbaka till real-life… Där finns tyvärr mycket som för oss kan verka just helt osannolikt, men som pågår i allra högsta grad. Vi har skrivit en del om det dolda våldet och även om hur olika kulturer och länder hanterar just skilsmässa och uppbrott av olika slag. En fasansfull historia som skapat debatt, ånyo, i Kina är denna.

I Kina är skilsmässa fortfarande så starkt stigmatiserat och anses vara något av det absolut värsta som kan inträffa, och medför en enorm skambeläggning på framförallt kvinnor. Dessvärre är det lagar och förordningar som är uppsatta av män, i en med nutida ögon sett, samhällsstruktur; 

”It was only in recent years that domestic violence came to be seen as a significant problem in China, where laws are largely made and enforced by men, and families are discouraged from airing their problems in public.”

Vidare, en kvinna, Feng Yuan, som arbetar ideellt med kvinnors rättigheter säger; “Divorce is regarded as a personal failure, rather than as a remedy for one’s life.” 

Vidare, väldigt nära inpå oss, väcker denna Sharia-skilsmässa i Danmark många känslor, och man försöker just nu driva igenom lagförändringar som skall sätta stopp för denna företeelse och istället låta detta förfarande rubriceras som psykiskt våld med strafftid om upp till 3 års fängelse. 

Så sakteligen ser vi viss förändring, men igen, att vi skall behöva tampas med detta, anno 2020, övergår mitt förstånd, och som ni vet, är detta en av anledningarna till varför Endbright startades. 

Alla skall ha möjlighet att skiljas på schyssta villkor. 

Högt och lågt, som vanligt.

Önskar er en fin söndag,

Charlotte

!
Registrera dig GRATIS för att läsa mer!
Registrera dig snabbt och enkelt för att fortsätta läsa!
Redan registrerad? Logga in