Har du kontroll?

”Any relationship is…

… under the control of the person who cares the least”…

Huvudet på spiken, men det är kanske inte riktigt så vi alltid ser på våra relationer, eller?

”Dr Livingstone”

Citatet är hämtat från boken Too Soon Old, Too Late Smart – Thirty True Things You Need to Know Now” , skriven av Dr. Gordon Livingstone. Boken är baserad på hans långa erfarenhet och de lärdomar han tagit med sig från alla de möten han haft med klienter under åren.

”20-åringen”

Ibland läser man att någon får en fråga i stil med ”Vad skulle du säga till dig själv som 20-åring?” eller ”Vilket råd skulle du ge dig själv som 20-åring?” Det behöver inte vara just 20-åringen som är utgångspunkten men det finns en tydlig koppling till titeln på Dr Gordon Livingstones bok. Tänk om vi hade haft med oss de erfarenheter vi har idag långt tidigare i livet? Hade ditt liv sett väldigt annorlunda ut idag då? Hade du gjort andra val? – Vi formas ju av det vi går igenom och de erfarenheter vi får under livet och det har gjort oss till dem vi är idag.

Men är det så att du fortfarande är lite rädd för att ”hoppa”, byta spår eller bryta ny mark, trots att du vet att det tidigare faktiskt inte var så farligt som du trodde? Eller känner du dig tryggare med dina erfarenheter i bagaget och är modigare i att göra dina egna val?

”Det där ältandet”

Vi har tidigare skrivit om att kvinnor tenderar att älta mer (rätt så mycket mer faktiskt…) och vad blir då konsekvensen om man är i en relation där man investerar mer i relationen än den andre? Risken är att det späder på ältandet eftersom man tycker att man gör allt men det blir ändå inte bättre. Ältande som troligtvis går över till någon form av gnat och tjat.

”It takes two to tango”

För att kunna ha en sund, väl fungerande relation över tid krävs det att båda investerar lika mycket för att få den att fungera. Det är ett givande och tagande som inte kräver millimeterrättvisa varje dag utan en sund livsbalans som fungerar för er. Men att båda investerar är helt avgörande.

”Ta tillbaka kontrollen”

Men tillbaka till rubriken i bokens innebörd, om du lever med en partner som konstant investerar mindre än dig i er relation så är det hen som kontrollerar den. Relationen blir oundvikligen på den partnerns villkor och begränsar den andre till att både få ut det hen önskar av relationen och att vara lycklig.

Det låter ju inte som ett bra alternativ att leva med någon som man känner inte ger lika mycket i relationen som en själv. Det kan förutom att öka risken för tjafsande också vara en grogrund för en lägre självkänsla. Det om något måste du verkligen akta dig för…

”Saknas vilja”

Varför ger den andre partnern mindre i relationen? Det kan finnas många anledningar till det, allt i från ovilja till för högt ställda förväntningar från den andre partnern. Oavsett så behöver den som investerar mer försöka förstå varför det är så och om det finns förutsättningar för att hitta den där balansen som inte bara är viktig utan nödvändig.

”Prata”

För att få till balansen så måste ni komma överens om vad det innebär. En samsyn som också fungerar ”beyond talking” annars är det ju inte en uppriktig insats och du kommer bara känna att du trampar vatten. Med största sannolikhet kommer dessutom din investering öka i förhållande till din partners.

”Apropå vilja”

Om det nu skulle vara så att du fortsatt känner att du ger mer och att det inte finns någon vilja till förändring från din partner så är det väl rimligt att din vilja att låta det fortgå inte längre är ett alternativ. Det skulle nog den ”äldre du” säga till dig, eller hur?

”De egna råden och svaren”

Hur många av oss minns inte hur vi kunde älta (ja, det börjar ofta tidigt…), stöta och blöta innan vi ”vågade” ta det där beslutet. Efteråt kunde vi nästan alltid konstatera att det var ju inte så farligt ändå, eller inte alls.

Vi kommer under hela livet att ställas inför val. Inför varje val vägs för- och nackdelar och ibland har känslorna en stor roll i varför vi väljer (eller inte väljer) en viss väg. Ja, det är läskigt med de där större valen, men är inte alternativet läskigare?

”Beprövade tips”

Ett gammalt och beprövat tips är att inför olika val göra den där plus- och minussidan och noga tänka igenom vad det värsta som kan hända är. Det värsta som kan hända är i de allra flesta fall inte alls lika skrämmande som känslan inför att göra valet i sig..

 

Känner du att du inte får tillbaka lika mycket som du ger? Att du försökt prata med din partner men att ni ändå inte kommer någon vart. Har du tröttnat, börjar du tröttna eller vill få stöd och hjälp med hur du ska agera?  Oavsett vilket – vi finns en tangenttryckning bort, tveka inte att höra av dig!