Grått kan gnistra på nytt

Människor skiljer sig oavsett ålder. I Sverige är skilsmässa vanligast bland medelinkomsttagare under trettio-sträcket, och än vanligare om man har betalningsanmärkningar eller andra ekonomiska bekymmer. Säkrast i båten sitter sextio-plussarna, men även bland personer över 80 år förekommer skilsmässa.

Begreppet ’grå skilsmässa’, eller ’silver splitter’, har myntats för att beskriva skilsmässa när tinningarna börjat gråna. Framför allt handlar det om gifta femtio-plussare som nu tar plats i statistiken. Och just femtio kanske inte längre år 2021 förefaller så vansinnigt gammalt, utan erkänns vedertaget som ’det nya fyrtio’. Vi förväntar oss mer av livet även längre upp i åldern, vi är hälsosammare, aktivare och lever längre. Kända klädmärken väljer numera fotomodeller som mer liknar en sportig jultomte eller en ärtig pantertant mer än något annat. Även med några grå hårstrån eller en hel silverkalufs, är det inte oresonligt att ta ställning i ett fallerat eller dött äktenskap och önska finna lyckan på nytt. Vi vågar tro på att det inte behöver vara för sent.

”Känslor är en färskvara”

Känslor är en färskvara. Gnistan falnar över tid om den inte underhålls. Livet kan betraktas om en serie olika faser där vi till och med ändrar livsåskådning allteftersom vi åldras. Barnen växer upp och lämnar boet, och det är inte ovanligt att man står där en vacker dag och upplever att den person man vaknat med varje morgon i tusentals dagar nu blivit en annan. Man har vuxit ifrån varandra.

Så där kanske man står, och försöker tackla både att man själv blir äldre, med stundande behov att behöva tänka på sin pension, och att man samtidigt funderar på att skilja sig. Det är mer som står på spel än när man var ung. Man har byggt ett ’liv’ tillsammans och det är fler gemensamma både materiella och relationsmässiga tillgångar som ska delas upp, alternativt eventuellt förlora. Det kan verka som ett extremt mycket större kliv vid sextio än vid trettiofem. Det krävs mod och energi för att bryta sig loss, men det ligger i människans natur att vi kan överraska oss själva – vi är modigare än vi många gånger tror.

”Gamla klyschor?”

Kärlek och relation högre upp i åren är ett tungt och svårt ämne att ta itu med. I grunden handlar det om insikten om vår egen ålder eller till och med dödlighet, varför det inte är ovanligt att framförallt män men också kvinnor väljer en yngre ny partner. I viss mån beskrivs detta i humoristiska termer i Åsa Beckmans essäsamling ”Väninnekören”, med berättelser om både äldre både män och kvinnor som träffar yngre. Ett oförglömligt citat ges av en man, som sammanfattar att allt han ville ha var ’någon som är pigg och slät’. Likt den halvt vetenskapliga och halvt magiska vetenskapen alkemi som handlar om att förvandla metaller till guld, vill vi tanka energi i våra relationer (eller amorösa affärer) för att hålla oss unga så länge det går oavsett yngre, jämngamla eller yngre partner.

Beckman kommer också in på diskussioner om stigmatisering och förväntade beteenden baserat på ålder. Just att stigmatiseringen av skilsmässa reduceras pö om pö i både vårt samhälle och internationellt gör också att det personliga motståndet att ta beslut om skilsmässa minskar, även så i högre åldersgrupper.

”På sin ålders höst…”

Vi skrämmer upp oss själva med scenarier om att hamna sittandes ensamma på kammaren i vår ålderdom. Livet är ett projekt, och det kräver också planering och verktyg. Och ja, det är mycket att hålla reda på men steget som känns oöverkomligt kan kanske lösas med rätt hjälp och stöd. Exempelvis känner två tredjedelar inte till vad som händer med pensionen vid en skilsmässa, enligt en undersökning från AMF/Novus. Genom att ta reda på premisserna, är man i ett mycket bättre läge för att fatta beslut.

Ekonomi nämns också ofta som en anledning till grå skilsmässa. Utöver ekonomiska bekymmer som en stötesten, är det tydligt att sannolikheten ökar att kvinnor med bra inkomst väljer att skilja sig. Och omvänt, om mannens inkomst ökar tenderar äktenskapet att hålla bättre. Något som går att läsa mer om i Endbright-rapporten 2021.

”En hjärtesak”

Hur ambivalent, rädd eller ensam man än känner sig, så finns det steg man kan ta för att få hjälp att se över sin situation, vad man vill och faktiskt kan göra, både känslomässigt, ekonomiskt och praktiskt.

Frågan man får lov att våga (!) ställa sig är om man är ensam i sin relation. För att låna Mark Levengoods kloka ord, så får hjärtat inga rynkor. Så använd hjärtat. Det är den viktigaste muskeln vi har.

 

*****

Louise Brown

 

Källor: https://www.ratsit.se/info/statistik/skilsmassor-i-sverige/

Beckman, Åsa (Brombergs, 2019) Väninnekören : om livet bland kvinnor och män

Levengood, Mark (Piratförlaget, 2008) Hjärtat får inga rynkor

Gustavsson, Magnus (2014.10.22) Stor okunskap om pensioner vid skilsmässa Privata Affärerhttps://www.privataaffarer.se/articles/2014/10/22/okunskap-om-pension-vid-skilsmassa/