Grälsjuka och orosmoln

Är den perfekta…

… relationen den där man aldrig bråkar? Det kan ju verka som rena drömmen, men är det verkligen så?

”Gräl och gräl”

Nästan alla par grälar då och då. Vissa mer, andra mindre. Att gräla ibland är helt naturligt och dessutom (inte sällan) sunt för relationen. Att lufta saker innan de pyser över och exploderar eller ännu värre, imploderar. Men det är viktigt att skilja på gräl och gräl, vissa kan leda till en avslutad relation.

”Ha rätt”

Det är inte alltid helt lätt där mitt uppe i ett gräl att ta ett steg tillbaka och faktiskt tänka efter om det kanske är så att det är man själv som gjort fel. Men vissa människor kan inte ge sig och erkänna att de kanske trots allt gjort fel. Det viktigaste är att ha rätt.

Men är det viktigaste verkligen att ha rätt? Vi bör kanske lägga vårt fokus på att hitta en lösning på problemet, snarare än att utse en vinnare.

Självklart finns det både situationer och frågor som är viktigare än andra och då är det viktigt argumentera för sin sak. Principen ”Pick your fights” är en bra strategi och gör troligtvis att ni får ett sundare förhållningssätt när det kommer till era gräl.

Risken med det omvända, ”choose all fights” och en stark vilja av att alltid ha rätt sätter relationen på hårda prov och en bitterhet kanske börjar få fäste. Det är inge höjdare att leva i en relation med en person som inte kan eller förmår att se till den gemensamma relationens bästa.

”Dags för barn”

Det är inte allt för ovanligt att barnfrågan orsakar problem i relationen. Det är inte en fråga som ”bara” gäller olika syn på när det är dags att bilda familj utan även om en vill ha ytterligare ett barn trots att man ju varit överens om att t ex två barn skulle passa för er.

Kommer den ena, eller båda, från en relation med barn och var till en början helt överens om att den nya konstellationen som bonusfamilj var tillräcklig när den ene lite senare ändrar sig och vill ha ett gemensamt barn.

Det här är ju något man inte kan lösa genom att kompromissa och det kan verkligen slita på relationen. Det är ju “a lifetime commitment” att bli förälder och är ingenting man ska övertalas till. Det är svårt nog att vara förälder så båda måste vara överens om det.

Att ha olika önskemål kring det här kan lätt ge känslor av dåligt samvete om man är den som inte vill ha barn. Omvänt så finns det en besvikelse från den andre, över att det inte blir som man vill och säkert också över att partnern inte vill.

Även om det kanske inte grälas om det varje dag, varje vecka eller varje månad så finns det där varje dag. Den starka önskan och den andre som känner att den inte kan ge det den andre så gärna vill ha. En spricka som troligen växer och ofta leder till gräl om helt andra saker.

”Kritiserande”

Om vi upplever att det finns ett problem är det givetvis viktigt att vi rättar till det, men hur vi gör det är av yttersta vikt.

Om din partner för 117:e gången glömt slänga soporna kommer det bara bli än mer konflikt om du säger ”Kan du sluta att vara så lat?!” Det är ett vattentätt sätt att stänga av all kommunikation, istället för att öppna den.

Relationsexperten Andrea Syrtash tipsar istället om ett bättre sätt att tackla problemet och förhoppningsvis även lösa det eftersom det inte blir ett ”personangrepp”. ”Jag blir ledsen när jag kommer hem och soporna fortfarande står i hallen. Kan vi försöka hitta ett system?”

Ja, det kan vara tufft att inte tappa tålamodet ibland men om alla problem, stora som små, ofta har en ingrediens av personangrepp så kommer det att skapa den där avgrunden. Är det också inte troligt att det finns något annat som förklarar, något som skaver och att det är det som är det egentliga problemet?

”Olika behov”

Intimitet och fysisk närhet är en integral del i kärleksrelationer, När balansen mellan förväntningar och verklighet skiljer sig kan det bli förödande.

Att sexlivet går på sparlåga är inte ovanligt, speciellt inte i längre relationer men, det skapar en distans. En distans som är både fysiskt och emotionellt, man går ifrån att vara ett kärlekspar till att vara rumskamrater.

Den avvisade partnern känner sig avvisad medan den andre känner skam över att inte kunna tillfredsställa behovet. Det sämsta man göra är att sopa problemet är att sopa problemet under mattan. Våga prata om det – lägg fokus på att prata om varför ni inte har det snarare än att ni inte har det.

”Pengarna”

Vi vet ju att bråk om pengar är en av de allra vanligaste anledningarna till en skilsmässa eller separation. Pengar är en känslig fråga och att ha gemensam ekonomi med någon som har en annan syn kan verkligen orsaka gräl.

Vissa vill lägga pengar på t ex resor och god mat medans andra vill spara i ladorna. Det är ok att vara lite oense då och då men om det blir mycket och vanligt med tjafs om prioriteringar så är man ute på tunn is.

Här gäller det att se upp om den ena partnern har en högre lön kan den kanske tycka att hen har företräde när det gäller beslut och prioriteringar. Då uppstår en ekonomisk obalans som snabbt kan bli farlig. Det är viktigt att man ser sig som två i relationen och att den som tjänar mest inte tar fullständig kontroll över ekonomin.

”Tuffa tider”

Det är extra lätt nu med såväl vardagliga bråk som större gräl eftersom vi befinner oss i en ny, svår och på många sätt utmanande situation. Det finns en oro i botten, en oro för nära och kära, en oro för jobbet, en oro för ekonomin och en rad andra saker.

Vi står inför semestertider, men det är lika stor osäkerhet kring den som med så mycket annat. Vad kommer att gälla och vad ska man göra på semestern? Risk för besvikelser för både vuxna och barn. Var tanken att åka till Grekland som vanligt men inte vill göra det i år så kanske det inte är helt lätt att förklara det för barnen. Då gäller det att ha rejält med tålamod så att inte semestern blir något som sliter på hela familjen.

Vi vet att antalet skilsmässor ökar efter semestern, man har tillbringat precis all tid tillsammans och det har stärkt känslorna av att en skilsmässa eller separation är det rätta.

Hur kommer det att se ut i år efter semesterperioden? Tyvärr kommer vi nog se ännu fler skilsmässor än vi ser ett vanligt år. Det är inte bara under semestern vi tillbringar 24/7 tillsammans, många har gjort det länge nu, i skuggan av Covid-19.

 

Källor: The Healthy, Expressen, Wikipedia

 


Ser du fram emot semestern eller ser du den som en riktig prövning? Skavde det innan Corona och gnisslar rejält nu? Känner du att du behöver tips och råd inför semestern, eller under semestern, så finns vi på Endbright här hela sommaren – tveka inte att höra av dig!