Första advent

Idag

är det första advent och för många är det då stressen inför julen börjar komma. Julen är den högtid då vi är minst jämställda, studier visar att kvinnan drar det tyngsta lasset. Statistiken visar att kvinnor lägger 5 timmar och 36 minuter mer per vecka på arbete i hemmet än vad männen gör, men under december ökar den skillnaden.

Kvinnor tar mer ansvar

Kvinnor tar ett större ansvar för att julen ska bli bra och då förstärks de gamla könsrollerna. Det bidrar till att de också har en väsentligt högre grad av stress inför julen än vad männen har. I en studie gjord av Novus, med tusen respondenter, svarade 27% av kvinnorna att de kände stress inför julen men bara 14% av männen kände någon stress.

Styrs av normer och ideal

Många av våra jultraditioner kommer från en annan tid, med exempelvis hemmafruar eller tjänstefolk. Idag har vi inte samma förutsättningar att lägga den tiden på förberedelser och att förändra en invand tradition kan både ta tid och väcka motstånd. Det är viktigt att lägga realistiska förväntningar på julen som är hållbara både innan, under och efter julen.

Viktigt att hjälpas åt

Studier visar att männen hjälper till med de ”tyngre” sakerna, som exempelvis bära hem granen, bära stolar och dylikt men själva ansvaret och planeringen ligger hos kvinnan. Det kan vara ett självpåtaget ansvar, men det är styrt utifrån våra normer och ideal. Nog kan väl dagens män mer än att hjälpa till med de fysiskt tunga uppgifterna?

Planering är A och O

Dags att bryta gamla invanda mönster så att även kvinnor kan ha en mindre stressig jul. Börja med att upprätta en väl genomtänkt lista på allt det som skall göras inför julen, den vet vi alla kommer bli lång. Sätt er ner tillsammans och kom överens om vem som ska ansvara för vad och när det ska vara klart. Ha korta avstämningar så att båda kan känna sig trygga med att planeringen håller. Kan låta riktigt tråkigt men det kommer garanterat hjälpa till att hålla stressen borta. Hinner ni inte med? Finns det någon som kan hjälpa till att avlasta? (Nej, det är inte ett svaghetstecken att be om hjälp.)

Vissa saker är lättare än förr

Det finns trots allt vissa saker som är ”bättre” nu och som underlättar förberedelserna av julfirandet. Köp en färdig skinka som du bara behöver griljera, du måste inte lägga in flera olika sorters sill själv, det finns många exempel på hur du kan förenkla och spara tid och ändå få ett ett riktigt gott och fint julbord. Kanske behöver ni inte heller ha allt på julbordet? Kom överens om vad som är viktigt för er. Eller, strunta i julbordet all in all. Ja, det får man det också…

Inköpen av julklappar i trånga butiker, fullt med människor och långa köer är inget man ser fram emot. Köp dina julklappar i god tid eller handla på nätet så att du i lugn och ro kan klicka hem julklapparna, helt stressfritt. Både butiker och näthandlarna har oftast lång bytesrätt så att du kan vara ute i riktigt god tid. Tänk bara på att hämta ut paketen i tid och bästa tiden att hämta är kanske inte kl. 17 en vardag.

Du måste inte säga ja till allt

Luciafirande i skolan, julfest med jobbet, ett antal inbjudningar till glöggmingel och kanske julbord, listan är lång. Ställ dig själv frågan om du verkligen orkar och har tid? Man måste definitivt inte tacka ja till allt, välj det som känns viktigt och som ger dig energi. Känn definitivt inga krav på att du själv måste bjuda in till något heller för den delen om du själv inte känner att du orkar eller vill.

En ny form av stress

Sedan ett antal år tillbaka möts vi av bullbak, julstök, härliga glöggmingel och en massa annat i våra sociala medier. Det kan vara en faktor som får oss att känna oss mindre lyckade när vi inte kan jämföra oss med personen på bilden som välklädd och snygg står i köket och julstökar. Låt dig inte påverkas av den bilden och kom ihåg att den bilden är väldigt tillrättalagd.

En stressfri jul

Några tips för att både kunna få en mindre stressig december och en mer avkopplande jul:

  • Kom överens om realistiska förväntningar på julen
  • Gör en tydlig plan om vad som ska göras, av vem och när
  • Planera in egentid för lite återhämtning
  • Ha korta avstämningar så att ni känner er trygga med att planeringen håller för att slippa alla former av sista minuten stress
  • Vad behövs egentligen på julbordet och var kan du spara tid
  • Köp julklapparna i god tid
  • Du måste inte tacka ja till allt, gör det till de saker du känner att du orkar med och som ger dig energi
  • Måste ni besöka hela släkten just under de intensiva juldagarna? Välj väl de puckar som skall planeras in…

Januarioron

Hela 12% oroar sig redan i december över hur de ska klara alla kostnader i januari. Julen är ju inte gratis. Men, med en bättre planering (så att du tex inte i sista minuten köper för alltför dyra julklappar i brist på annat. eller, även här, det är mer OK än någonsin att inte köpa julklappar och hålla nere konsumtionen) och realistiska förväntningar så kan man i hög utsträckning undvika den stressen.

En intressant iakttagelse

När vi gjorde en Googlesökning på julstress så var råden allt annat än könsneutrala, tips och råd är i princip uteslutande riktade till kvinnor. (Suck.) Några kanske nämner att man ska ta hjälp av mannen men även här lever alltså gamla normer och ideal kvar.

December är en månad som sätter relationen på prov. Vi på Endbright finns här för hjälp och stöd under såväl skilsmässor som separationer.

Källor: SCB, Novus