Fin, för din egen skull

‘Power-posing, fake it till you make it!’ lyder Amy Cuddys hajpade budskap som rivit ner virtuella applåder i startup- och affärssammanhang. Genom att klä sig på ett snyggt sätt och använda kroppsspråk som signalerar kompetens och styrka kommer man långt. Även om man faktiskt inte har så mycket att komma med.

En ’power pose’ kan få oss att känna oss starkare

När min fyra-åring tar på sig sin superhjältedräkt, så är han omedelbart superhjälte. Japp, effekten stämmer också på vuxna, översatt i power-dressing. Det är en etablerad sanning att man uppfattas olika beroende på hur man klär sig. En mörk kostym eller dräkt andas auktoritet, och en ’power pose’ kan få oss att känna oss starkare.

Min före detta och jag brukade ha livliga diskussioner om varför man klär upp sig. För vem är det som man egentligen vill vara fin, attraktiv? Han hävdade att man klär upp sig bara för andras skull (läs ragga). Att en seriös relation inte ska behöva krom och krimskrams. Förförelseakten är förbi, behöver man påfågla sig när man redan är tillsammans? Jag vidhöll att man gör det för sin egen skull, att det finns en ’egennytta’ i att känna sig fin.

Så banalt! Eller en gnutta visdom i detta?

Givetvis kan man diskutera för vem man gör sig fin. Jag tror att det är precis som mer power-dressing. Så som man känner sig, skickar man också signaler utåt. Faktum är att när vi ser bra ut, så mår vi bra. Det stärker det egna välbefinnandet, och betyder något också för ens partner. Läsare med en feministisk ådra kan säkert reagera starkt på supermodellen Kate Moss utsaga, ’att klä sig som en fru är ett säkert kort att förlora sin man’. Med att klä sig som en fru menar Moss ’oattraktivt, tråkigt’. Om man inte bryr sig om att klä upp sig för partnerns skull, så bryr de sig inte om dig. Så banalt! Eller en gnutta visdom i detta? För vem har sagt att detta gäller bara för kvinnor? Det borde gälla båda könen.

Reality-check: Alla är olika bra på att ’se’ andra och ge komplimanger. Självklart kan det vara så att man är piffad till tänderna, men ens partner tycks märka noll och intet. Så varför bry sig? Jo, för sitt eget välbefinnande, och låt oss inte utesluta att partner faktiskt ser. Huruvida det nu är aktuellt för dig som läser detta på en skilsmässosajt, kan säkert diskuteras. Poängen är att du ska må bra!

Coronan har inte lämnat oss, och diskussionerna om dess påverkan fortsätter. Skilsmässotalen tycks öka markant. Det är kanske inte så konstigt. Livet i karantän, permitteringar och varsel, osäkerhet och fysisk och psykisk ohälsa som ett brev på posten gör att relationer går i kras.

Corona har fått oss att sunka ner oss

De som skiljde sig precis innan Corona bröt ut, tackar sin lyckliga stjärna att de ’hann göra det’ i rätt tid. Tanken på att vara instängd i ett dött eller destruktivt förhållande under rådande premisser känns olustig. Andra berättar att de efter sin skilsmässa börjat ett nytt socialt liv. Dörren till nya bekantskaper genom olika sammanhang, må det vara sport eller salsa, har stängts i ett svep. Många känner sig trötta på ett sterilt digitalt kontaktskapande.

Det skämtas om att alla möten sker via nätet och att man numera kan ha mysbyxor dygnet runt. Bara man kammar till sig och har en ren tröja som syns i bild, så spelar resten ingen roll. Corona har fått oss att sunka ner oss.

Att klä sig fint har inte så mycket med själva plagget att göra, utan vad som vi förknippar det med, det symboliska värdet och det känslomässiga bandet. Att göra sig i ordning och klä på sig fint på daglig basis är en betydelsefull rutin som får oss att känna oss aktiva, positiva och glada. Hela den rutinen har för många försvunnit i och med Corona. Kanske påverkar detta oss mer än vi inser.

Ytan går på djupet

Att hålla sig fräsch och fin är ett tecken på att man bryr sig, om sig själv, och andra. När människan mår dåligt psykiskt kan det synas snabbt i självförsummelse som tar sig uttryck i ovårdade naglar, slafsiga kläder, man kanske till och med struntar i att duscha.

Även doft spelar roll. Vi påverkas mentalt av parfym och rumsdofter. Olika naturliga doftämnen har använts för mental, spirituell och fysisk läkning sedan tidernas begynnelse, och det är vetenskapligt bevisat att aromaterapi är nyttigt. Lavendeldoft gör att man sover bättre, jasmin, kamomill och salvia kan hjälpa till att minska depression.

Har man en dålig dag, karantän eller inte,…eller förresten, det behöver inte vara just en dålig dag, skippa mjukisbrallorna, fräscha till dig, lukta gott och klä upp dig ordentlig istället. Du kommer att känna dig mycket bättre. Ytan går på djupet.

Referenser:

Cuddy, Amy Fake it till you make it Ted Talk finns på Youtube

Kirwan-Taylor, Helen (14.06.2012) Kate Moss is right. Dressing like a wife is just a quick way to lose your husband Daily Mail finns här

Nichols, Hanna (03.12.2018) Can essential oils treat depression? Medical News Today, finns här