Familjelivet och vardagslivet pågår runtomkring en…

Kvinan med barn i säng

När det är mina dagar med barnen, då älskar jag timmarna mellan fem på eftermiddagen och åtta på kvällen. Det är ju då mitt liv händer. När jag har barnen är livet ett självklart pärlband av sysslor: hämta på förskola och skola, sedan få i ungarna en frukt eller några mariekex, sedan lite lekpark eller bamsejympa eller hem till någon kompis en kortis, sedan hem och se om den röda skylten har tänts på höghustaket ovanför Trångsund Centrum. Det har den förstås alltid, ändå har vi lyckats att göra det till ett spänningsmoment som ofelbart kulminerar i min treåriga dotters genuina extas: ”Titta pappa, den är tänd. Trångsund. Trångsuuuuuund!”

När jag inte har barnen så hatar jag däremot de där timmarna. Vargtimmarna. Jag räds dem. För det är så kännbart, så plågsamt uppenbart att det är under de där timmarna som familjelivet och vardagslivet pågår runtomkring en. Man behöver inte ens se det hända, man vet det bara, det känns. Det hämtas på förskolor och skolor; det handlas på affärer, sedan bär det av hemåt, mot något, till något. Den som då inte har något något att komma hem till och inte någon någon heller, den människan får kämpa.

Jag hade vargtimmar som gift också, av det mer konventionella slaget. Det hände att jag vaknade mitt i natten och inte kunde somna om. På bara några ögonblick var ögonens dåsiga sömngrus som bortblåst. Hjärnan febrade, tankarna spann i hetsiga loopar. Allt jag var tvungen att göra! Alla dessa sysslor som inte kunde utföras där jag låg kallsvettig i sängen, med tryck över bröstet och dunkande hjärta. I gränslandet mellan natt och gryning.

Numera inträder mina vargtimmar på dagtid. Dessa timmar är det snudd på plågsamt att finnas till. Jag kan känna det rent fysiskt, som en yrsel, som svindel, som åksjuka. Tiden ska uthärdas, genomlevas snarare än levas. Och tiden, den går så elakt långsamt.

Det finns människor som lever i villfarelsen att nyskilda har en massa göttig egentid. Det är mycket möjligt att dessa eoner av eget varande en dag kommer att framstå som just göttiga och eftersträvansvärda; men i begynnelsen, som nyskild, framstår även egentiden, och särskilt då vargtimmarna mitt på dagen som något man bara måste ta sig igenom. Min favoritförfattare Rachel Cusk har skrivit sorgligt men klarsynt om sin skilsmässa i boken ”Efterbörd”. Så här beskriver hon de egna timmarna, de utan barnen. ”Jag sväljer ned dem som sjukhusmat”.

Det snackas om första julen, första nyårsafton; och de där högtiderna post-skilsmässa är mycket riktigt tuffa milstolpar; men det snackas för lite om den dagliga kampen. För denna existentiella utmaning ska inte underskattas. Det borde faktiskt finnas handböcker i ämnet. Ty vi som har skiljt oss med barn, var och en av oss tvingas uppfinna hjulet. Var och en av oss måste hitta ett sätt att tackla vargtimmarna. Hur göra? Man kan förstås döva sig på olika vis. Med vin eller träning eller jobb. Jag har prövat dem alla och min vinnare är arbete. För mig funkar det bäst. Jag har ingenstans att ta vägen efter jobbet så jag jobbar vidare. In i skrivbubblan igen bara, så att omvärlden försvinner omkring mig. Så stannar jag i denna kokong, dröjer kvar i denna nåd, fram tills klockan slår åtta. Då är det säkert att kliva ut ur skyddsrummet igen. För då håller Sveriges småbarn på att nattas, mina med. Timmarna av familjesamvaro är över för den här gången, och därmed också mina timmar av familjefrånvaro.

Med start klockan åtta blir jag en bland andra föräldrar igen, en vuxen med självvald egentid. Den vetskapen gör att ett kvällslugn omsluter mig, liksom stryker mig över kinden. Då kan jag få den där känslan man som nyskild längtar så förtvivlat efter, den man egentligen skulle vilja ha precis hela tiden: känslan som säger att allt är okej, den som säger att allt faktiskt kommer att bli bra.

Läs fler krönikor av Christian Daun!

Senaste nytt

Endbright fakta - stor - Skilsmässa Avtal
Fakta Skilsmässa

Skilsmässa: Vår guide till de första stegen

Att ta beslut om skilsmässa är en svår process. Och mitt i denna känslostorm är det dessutom en del juridik som man måste gå genom för ...

Endbright fakta - skilsmässa stor
Fakta Separation

Sambolagen: vad gäller för sambor som separerar?

Vad gäller när sambor separerar? Det finns ett särskilt regelverk som börjar gälla ögonblicket som två förälskade flyttar ihop. Men ...

Fakta artikel bodelning
Bodelning Fakta

Bodelning: När görs det och hur går det till?

Hur fungerar bodelning? När separationen är ett faktum måste du och din föredetta partner börja fundera på hur ni ska dela upp ert ...

Endbright fakta - artikel ekonomi
Ekonomi Fakta

Ekonomi & skilsmässa

Att ha god koll på sin ekonomi är något du tjänar på i händelse av skilsmässa. Det kan låta oromantiskt att förbereda sig för en ...

Endbright fakta - artikel underhåll
Barn & vårdnad Fakta

Underhållsbidrag & växelvis boende: Vad gäller?

När man skiljer sig eller separerar och har barn ihop så skall man också dela på kostnaderna för barnen. Därför finns det regler för ...

Endbright fakta - artikel skiljas med barn 2
Barn & vårdnad Fakta

Att skiljas eller separera med barn: Fakta & råd

Barnen påverkas alltid av en separation, hela deras livssituation förändras obönhörligen. Många gånger är en separation en långt ...

Endbright fakta - artikel skilsmässans med barn
Fakta Skilsmässa

Skilsmässans ordbok: vi guidar dig!

När man tagit beslutet om skilsmässa eller separation så kan det vara överväldigande med allt man behöver hantera. Inte minst så är ...

Endbright fakta - artikel vårdnadstvist
Barn & vårdnad Fakta

Vårdnadstvist: Fakta & råd

Att hamna i en vårdnadstvist är mångas oro och fasa när man skiljer sig. Många kanske tror att man ”måste” till domstolen ...

Separation: Att ta första steget
Fakta Första steget

Separation: Att ta första steget

Att ta det första steget att säga ”jag vill separera” är stort och svårt. Du vet inte vad du står inför, vare sig känslomässigt eller ...