Ensam (inte) starkast?

Oavsett om du är i en relation eller lever ensam, så är ensamhet något vi måste möta som människor, som individer. Love it or hate it, men många har väldigt svårt att möta sin ensamhet. Sverige dessutom som land toppar många listor kring ensamhet. 

Här är en intressant artikelserie, publicerad 2016, genom Aftonbladet. Sedan dess kan man se att ensamheten ökat, och män tenderar att leva ensamma i något högre utsträckning än kvinnor, på det stora hela. 

Anna Bennich, som bland annat skriver för DN, delar några intressanta betraktelser och handfasta tips kring ensamhet.

Sedan kan man gott lägga till skillnaden mellan självvald ensamhet, som man kanske trivs i, jämfört med den ofrivilliga ensamheten. Man kan också snegla på det engelska språket, som har två uttryck för ensamhet; loneliness och solitude. 

Att leva i en relation som man inte mår bra i eller trivs i kan också göra att man känner sig än mer ensam. Saker som kan driva detta kan vara:

  • När man känner sig ensam i tvåsamheten. Missförstånd och ovilja till kommunikation.
  • När kärleken och attraktionen är borta. Och har varit borta ett bra tag.
  • En partner (eller vi själva) som lever i en bubbla och saknar vilja till att mötas.
  • När självförtroendet/ självkänslan succesivt äts upp av relationen.
  • När ett förhållande saknar ”liv”.
  • När du inte kan vara du.

Är ensam starkast eller inte? – Vi tror att ett visst mått av ensamhet är nyttigt, behagligt och nödvändigt. Något man ibland bara måste lära sig hantera. Men på det stora hela tror vi på att omringa oss av människor som ger oss kraft och en positiv syn på saker och ting.

Vi tror på peppen man kan ge varandra!