En värld som dömer (kvinnor?)

Känner kvinnor….

… ett större ansvar för att relationen gått i kras? Att de inte fått det funka, nu när de har bestämt sig för varandra, hunnit skaffa både gemensam bostad och barn? Döms de dessutom hårdare? Ja, kanske det ligger en hel del i både det första och det andra.

”Allt borde ju vara perfekt”

Huset är tipptopp, rena drömhemmet och inrett precis som hon vill ha det. Hon är en lycklig mamma och trivs med sitt jobb. Allt borde ju vara perfekt, men det är det inte, det känns det fel i magen och i hjärtat. En känsla som finns hos många kvinnor, troligtvis väldigt många. Vi vet att det självklart finns många män som känner på precis samma sätt men i det här inlägget fokuserar vi på det kvinnliga perspektivet.

”Att bli dömd”

För att ge ett konkret exempel på hur det kan vara har vi tagit oss friheten att återge det som Patricia öppet skrivet på sitt Instagram-konto. Patricia är en känd influenser och får givetvis då fler kommentarer och synpunkter på både hennes liv och hennes val.

”Jag talar nog för oss alla som valt att separera. Du kommer bli kritiserad, du kommer bli granskad från topp till tå. Du kommer bli förminskad av människor runt dig som inte tycker lika. Du kommer känna dig ensammast i världen.

Du kommer bära samvetets alla tunga känslor på dina axlar för att du ”valt” att dela på er och dina barn att få två hem. Du kommer att förlora vänner som en gång var gemensamma. Vi som är offentliga får säkert äta en större kaka.

Det kommer tisslas och tasslas bakom din rygg. Alla dagar är inte enkla, men djupt inom dig finner du svaren till varför det behöver bli som det blir. Ingen har gjort något ont, ingen av oss är felfri och det finns många orsaker varför vi står där vi står idag.

Många säger att träningen förändrade mig. Jag vill snarare säga att träningen gjorde att jag fann mig själv. Att jag började tro på mig själv. Att jag fann något som inte längre var tomt.

Jag tror att allt sker av en anledning – även om det ibland är svårt att förstå. Och utav rädsla kommer kärlek. Till dig som är i samma situation som jag; Du är inte ensam…”

”Mer utsatta”

Det är ingen tvekan om att de här unga offentliga personerna får utstå mer kritik och elaka kommentarer, det märkliga och riktigt tråkiga är att det i huvudsak är från andra tjejer/kvinnor.

Visst, det finns säkert en avundsjuka i botten men det speglar nog också en ”sanning” där yngre tjejer med barn inte borde skilja sig (!). Frågar man vår grundare Charlotte Ljung, så är hon nog benägen att hålla med. Att ”folk” har synpunkter på det i större utsträckning. De ger upp för lätt och annat som människor både tycker och uttrycker. Med (Icke-)önskvärd tydlighet.

”Egoistiskt?”

Nej, så ska ingen behöva känna. Det som kändes så rätt kan efter en tid kännas lika fel. Det är ok. Att vara tillsammans ”bara för att” är inte ok. Varken mot sig själv, sin partner eller mot barn.

Det kan ju till och med vara väldigt mycket bättre att gå skilda vägar innan det hinner bli infekterat med en tuffare separationsprocess som följd. Infekterade processer som kan få ödesdigra konsekvenser.

”Igenkänning”

Så här skriver Jossan efter att ha läst inlägget från Patricia;

“Det hade kunnat vara jag som skrev de där orden. Verkligen på pricken. Till och med det där om träningen stämmer in. Patricias ord gick rakt in i hjärtat på mig, för det är precis så här det är..

Att lämna sitt hem och sin trygga borg efter 10 år är det svåraste och tuffaste som jag gjort i hela mitt liv. Att riva upp en familj, att inte låta barnen ha sina föräldrar på samma ställe. Får man vara så egoistisk? Kan man göra så? Får man tänka på sig själv så mycket? Är jag värd att vara lycklig?

Jag har flera gånger tänkt att det var fel beslut och inte ens när vi tog beslutet var jag säker på att det var rätt.

Men om någonting känns fel i magen, eller i hjärtat så är det oftast det. Man kan älska på så många olika sätt och jag tror att det är viktigare att vara sann mot sig själv och skilja på de olika sätten att älska någon.

Men ja, det gjorde ont att läsa detta samtidigt som jag är lättad av att känna mig lite mindre ensam.

Så nu sitter jag här i min soffa. Barnen sover och torktumlaren snurrar och mina tårar bara rinner ner för mina kinder. Allt gör så ont ibland och det måste ju få vara helt okej det med. För oavsett vad så är känslor och att kunna visa dom och att följa dom det viktigaste vi har”

”Anledningen”

Det finns ju många olika anledningar till varför en separation är bästa vägen. Man har vuxit ifrån varandra, kärleken har övergått till att bli mer som en syskonkärlek – det finns många anledningar och ingen utomstående har rätten att ha synpunkter på varför någon tycker att en separation är den bästa vägen.

”Vänner”

Det finns ju så mycket bättre förutsättningar för att kunna vara vänner efter en separation om den sker i tid. Innan det blivit just infekterat, innan eventuell otrohet sker, innan en hel massa olika saker sker… Det är kanske inte alls ovanligt att partnern känner på precis samma sätt men varit ”rädd” för att ta tag i det.

”Var inte rädd”

Var inte rädd för att ta tag i situation, din partner kanske känner på precis samma sätt men varit ”rädd” för att upp det. Vi vet ju att män möter känslor annorlunda än kvinnor och att kvinnor i långt högre utsträckning initierar separationer. Men viktigast av allt var inte rädd för att du gör något fel, ibland funkar det inte längre och det är det fel att stanna kvar – inte tvärtom.

”Statistiken”

Det är långt ifrån ovanligt att yngre par skiljer sig och det är något som ökar. Det kommer vi att utforska lite mer.

”Inte ensam om ansvaret ”

Som offentlig person får de påhopp i form av anonyma kommentarer i kommentarsfält. Det är inget du behöver vara rädd för. Det du istället borde vara rädd för är att det är du som kämpar och tar största ansvaret för relationen och att den ska funka. Det är de flesta gånger ingenting annat än att skjuta upp det oundvikliga.

”Rådet”

Både Patricia och Jossan beskriver hur viktig träningen varit för dem. Inte bara viktig, utan till och med mer än så. Vi är inga träningsexperter men kommer att skriva om 2020 års tränings- och hälsotrender som inspiration. För lite inspiration kan vi behöva nu när ”allt” tyvärr handlar om Corona och dess effekter.

 

Ung, lite äldre eller var vi än är i åldersspannet så ska vi vara sanna mot oss själva och inte bry oss om vad andra kan tänkas tycka. Ni är två i en relation och förutsättningarna måste finnas för att den ska fungera. Även om vi inte oroar er för pekpinnar och synpunkter i kommentarsfält så kanske vi oroar oss för vad föräldrar, svärföräldrar etc ska tycka. Gör inte det, det är inte dom som lever i er relation. En separation eller skilsmässa är en tuff process men kanske enda vägen att gå. Känner du oro inför ett beslut eller på andra sätt vill ha stöd eller hjälp – hör av dig till oss på Endbright!