En ny tid våras…

Just nu….

… kanske du befinner dig mitt uppe i sk*ten, förlåt, en separation, där både känslorna och allt det praktiska nästan känns oöverstigligt att hantera. Kanske funderar du på om det här var rätt eftersom det just nu känns hopplöst?

Kanske är du just nu i fasen där dina tankar går fram och tillbaka och där du funderar på om du orkar starta och gå igenom processen?

Kanske har du precis satt igång processen men känner dig både lite rädd och osäker över hur allt ska bli?

”Not alone”

Oavsett vilken beskrivning som passar bäst på dig (eller någon helt annan i din närhet, för den delen. Många närstående hör av sig till oss; syskon, vänner eller föräldrar som vill hjälpa…) så är du långt ifrån ensam. (Kanske en klen tröst men trots allt en tröst mitt i allt när det känns som jobbigast…).

Med största sannolikhet så funderar du kanske mycket på hur du ska klara att inte träffa barnen varje dag. Kanske har det varit därför du försökt få relationen att fungera så länge? Det är tufft bara att tänka tanken och det kommer att vara tufft, framförallt i början men det skapar också möjligheter. Möjligheter för dig men inte på bekostnad av dina barn. Det är nästan lite tabubelagt att prata om ibland, har vi märkt.

Hannah Widell som tillsammans med systern Amanda Schulman har podcasten Fredagspodden pratar ofta om att hon faktiskt tycker att det är rätt skönt när hon lämnar barnen för en pappavecka. Hon tycker att det viktigt att vi faktiskt vågar vara ärliga kring att det inte enbart är negativt att inte träffa barnen varje dag. Läs eller lyssna också gärna på ”Happy, Happy” som lyfter samma ämne.

”Tiden”

Hur ofta har du inte tänkt om jag bara hade mera tid så hade jag kommit igång med träningen? Hur ofta har du inte sagt att du inte hinner träffas för en ett glas med en vän? Många gånger, eller hur? (Många missade glas…)

Vad är det som är viktigt för dig och vad är det du prioriterat bort just för att du inte haft tid? Saker som du, när du landat i allt, faktiskt har tid för och som du kan komma igång med. Det kan kanske kännas som att det drunknar i det här med att få klart skilsmässan och vänja sig vid tanken om den nya situationen med barnen. Just nu.

”Hälsan”

Det är nog många som kan känna igen sig i att den egna hälsan och välmåendet inte stått högst upp på agendan. Det blev kanske en hög kostnad per besök på det där gymkortet (hoppet lever ju alltid kvar…)Planerna på att äta nyttigare och bättre höll inte riktigt som man planerat eftersom både tiden, orken och fantasin inte riktigt infann sig. (Igår ”lagade” f.ö. jag mat (!) i form av kyckling och potatis varav min son utbrister ”Mamma, jag är imponerad”… Då lagas det inte mycket mat i vårt hushåll. Orkar inte ens ha dåligt samvete….) Om du hamnade i soffan framför TV:n ofta med något mindre nyttigt ”sällskap” så är du långt ifrån ensam. Stressen över att få ihop vardagslivet och lite för mycket tomma kalorier på det. Suck, beach 2020.

”Peppen”

Jamen hallå – Nu har du ju andra förutsättningar för att faktiskt kunna investera i dig själv och det kan och får du inte släppa. Kommer ni ihåg detta kloka inlägg av undertecknad?

Oavsett om det är träningen som fått stryka på foten på grund av tidsbristen eller något helt annat så finns ju möjligheterna nu. Har du alltid haft en dröm om att kunna prata italienska eller laga italiensk mat? Si! Är det kanske dags att vidareutbilda dig lite, antingen för att ta nästa steg i karriären eller av rent intresse? Make your own plan!

”Ett helt nytt liv”

I denna artikel kan vi läsa om Linn som hade hamnat just där, i soffan och utan att prioritera sig själv eller sin egen hälsa. Det var efter en olycka hon ”vaknade upp” och insåg att äktenskapet inte fungerade längre. Hon valde då att ta steget, hon ville skiljas och så blev det. Idag, vid 45-års ålder, är hon i sitt livs form och långt ifrån den soffpotatis hon var. Målet behöver självklart inte vara att komma i sitt livs form och träna triathlon som Linn, målet är att du ska må bra och vara nöjd med dig själv. Inspirerande!

Linns berättelse är långt ifrån unik. Hur lätt det är att fastna i stressen och sina kanske inte helt nyttiga vanor. Det är ofta vi både kan se och läsa om personer som efter en separation lägger om sin livsstil och börjar leva ett mycket sundare liv. Vi möts av en gladare, piggare och snyggare (!) version som utstrålar en energi vi inte sett på ett tag. Vem vill inte vara den personen. (Sign me up!)

”Inga måsten”

För att må bra behöver vi ha en sund livsstil men en tillåtande sådan, menar jag. Visst ska vi unna oss både det vi tycker är gott och att ha Netflix Maraton i soffan då och då. Det handlar absolut heller inte om några tvång. Det handlar om att äta någorlunda vettigt och att röra på sig i tillräcklig utsträckning för att må bra.

Men ärligt talat. Det där med träning är ju förvisso viktigt för oss alla men vad är det som du verkligen vill göra nu när du kommer att ha mer tid? Vad är det som ger dig ditt nya ”glow”? Vi har alla något, så dags att damma av och plocka fram gamla drömmar – eller hitta nya. Take it to town.

 

//Charlotte

 

Är du i en fas där separation eller skilsmässa är något du funderar på, är mitt uppe i eller har frågor kring? Svåra tankar och tuffa beslut vi vet. Det kan vara skönt att få hjälp och stöd, något vi på Endbright kan ge dig. Precis så mycket eller lite som du själv vill. Hör av dig till oss så att vi kan se hur vi kan boosta dig på bästa sätt.