En annorlunda påsk

Påsken är…

… här och med det både påsklov och påskfirande. Fast  under helt andra former än de vi är vana vid. Tidigare har kanske barnen varit på förskolan eller i skolan men nu är det påsklov och många familjer kommer att umgås 24/7.

”Andra planer”

Hade ni planerat att åka till fjällen över påsken? Var tanken att åka på semester utomlands? Är traditionen att åka till landstället och öppna upp det för säsongen och fira påsk? De flesta av oss har rätt så fasta traditioner för hur vi firar påsk.

Visst kan det kännas lockande att åka till landstället om man ändå inte har symptom eller känner sig sjuk, det kan väl inte göra något? Det är säkert väldigt många som stannar hemma.

Vi ska inte iklä oss rollen som Folkhälsomyndighet men nu är solidaritet viktig, hur gärna vi än vill fira påsken på landet eller vad vi nu planerat.

”Gå på varandra”

Ja, har ni barn i skolåldern kommer ni att vara hemma och tillsammans mycket mer än normalt. Barnen har ju gått i skolan och kan kanske fortsätta att träffa kompisar till viss del men familjetiden tillsammans kommer att öka. Vad kan ni göra för positivt av det?

Planera vad ni ska göra, det är annars väldigt lätt att bli passiviserade och stanna framför tv:n eller barnen med sina spel. Det kanske är rätt vanligt under ”normal” familjetid så försök att vända den ökade tiden till något positivt. Det kan ni faktiskt även ha nytta och glädje av framåt.

”Ut i naturen”

Ut och rör på er, alla tillsammans men du som vuxen kommer också att behöva lite tid för dig själv. Använd den till att ta en lång promenad, lyssna på en bok eller ”rensa skallen” beroende på vad som passar dig bäst.

När tog ni med er mackor, en termos kaffe och dryck till barnen och gav er ut på en gemensam promenad eller utflykt senast?

Det är möjligt att de lite äldre barnen inte har så stor lust men försök att få med alla så att alla får den friska luft som vi behöver.

”Den sociala isoleringen”

Alla har olika förhållningssätt och oro nu i Corona-tider. Vissa har gått i frivillig karantän, andra tycker att det är fullt ok att umgås i mindre sammanhang men oavsett så kommer påsken att bli annorlunda för de allra flesta.

Hur blir er påsk? Kommer ni att kunna fira med vänner eller blir det ni i kärnfamiljen? Att kanske inte ha umgåtts med vänner, inte ha gått ut och ätit på restaurang på ett antal veckor sliter och det kommer att fortsätta slita (tyvärr!).

”Våra äldre”

Påsken är ju ofta precis som julen en familjesammankomst och nu kan generationen 70+ inte vara med och fira med oss. De som bor på någon form av hem är ju inte helt ensamma och isolerade men det kan ju inte ersätta samvaron med familjen.

Det är ju många 70+ som inte bor på hem och kanske är de helt ensamma. Oavsett vilket så glöm dem inte, åk förbi och häng en blomma på dörren och prata genom fönstret. Bor ni inte i närheten av varandra så skicka en blomma eller ring. Under högtider är det väldigt lätt att känna sig extra ensam och vi kan höra i nyhetsrapporteringen att många äldre mår väldigt dåligt av situationen vi lever i nu. Ring varje dag, försök att lindra oro och visa att du finns där om än på distans.

”Ge varandra space”

Det här med att ge varandra utrymme är alltid viktigt oavsett hur bra din relation är. Med barn hemma som kräver stimulans och uppmärksamhet blir det ännu viktigare. Det handlar också om att ge varandra tiden för att kunna bearbeta det som händer i vår omvärld nu.

Vi informeras från tidig morgon till sen kväll om Corona och visst är det bra att vi får tillgång till löpande och adekvat information men vi kanske inte ska lyssna på varje nyhetssändning och vi måste också ge oss själva tid för att bearbeta informationen vi får.

Det är en situation som vi var helt oförberedda på och som snabbt fått väldigt stora konsekvenser. Och vi har inte sett slutet än. Men en fråga som vi tänkte fundera lite högt kring är om kvinnor oroar sig mer än männen, so stay tuned…

 

Känner du en oro, kanske inte bara över situationen med Corona och dess konsekvenser utan också för hur din relation ska klara av utmaningarna? Du är långt ifrån ensam, all fakta visar tyvärr på att antalet skilsmässor ökar i kristider. Oavsett om du redan kommit till punkten där du vet att en separation eller skilsmässa är den enda och rätta vägen eller vill förbereda dig för att du vet med dig att du snart kommer att komma till den insikten så finns vi på Endbright här. Vi finns här oavsett om det är Coronakris eller påskledighet för att kunna ge dig den hjälp och det stöd du behöver.